Antena 3 CNN Politică Băsescu va fi anchetat în Parlament

Băsescu va fi anchetat în Parlament

Băsescu va fi anchetat în Parlament
28 Feb 2007   •   08:11
Plenul Parlamentului a adoptat înfiinţarea unei comisii de anchetă în cazul suspendării preşedintelui Traian Băsescu. Preşedintele comisiei va fi liderul conservatorilor, Dan Voiculescu. Înfiinţarea comisiei a fost aprobată cu 258 de voturi ?pentru?, 76 de voturi ?împotrivă? şi 21 de abţineri. Votul a fost deschis, prin ridicarea mâinii. Propunerea de înfiinţare a comisiei a fost făcută de PC. Comisia, care va fi formată din 15 membri, va trimite raportul Curţii Constituţionale, care va decide dacă suspendarea preşedintelui are motiv sau nu. Democraţii au anunţat însă că renunţă la cele patru locuri care le-ar fi revenit şi vor sesiza Curtea Constituţională referitor la această decizie a majorităţii aleşilor.

Din comisia de anchetă vor face parte: Crin Antonescu, Norica Nicolai şi George Scutaru (PNL), Şerban Nicolae, Florin Iordache, Eugen Nicolicea, Mihai Tudose şi Doru Ioan Tărăcilă (PSD), Mate Andras (UDMR), Valentin Dinescu (PRM), Ibram Iusein (minorităţi). Raportul comisiei parlamentare trebuie prezentat camerelor reunite până cel târziu pe 21 martie 2007.

Suspendarea preşedintelui dezbătută în absenţa sa
Toată dimineaţa, senatorii şi deputaţii au dezbătut propunerea PSD privind suspendarea din funcţie a şefului statului. Preşedintele nu a participat la şedinţa Legislativului. A explicat şi de ce nu onorează invitaţia, într-o scrisoare trimisă celor două camere ale Parlamentului. Preşedintele Traian Băsescu nu vede necesară prezenţa sa în Parlament. ?Consider că toate acţiunile şi declaraţiile pe care le-am făcut de la începutul mandatului meu, în calitate de preşedinte al României sunt conforme cu ordinea constituţională. Avizul Curţii Constituţionale va lămuri dacă faptele ce mi se impută reprezintă sau nu încălcări grave ale Constituţiei, aşa cum votul membrilor Parlamentului va clarifica situaţia raporturilor mele cu această instituţie, iar votul popular, în cazul unui referendum, va confirma sau nu temeinicia demersului politic iniţiat de cei 182 de senatori şi deputaţi?, a precizat preşedintele Băsescu.

Pentru liberali, gestul preşedintelui de a nu veni în Parlament ţine este o atitudine de sfidare a unei instituţii a statului. Conservatorii au reacţionat dur la scrisoarea preşedintelui. Vicepreşedintele PC, Nicolae Popa, a caracterizat atitudinea şefului statului ca fiind insultătoare şi lipsită de eleganţă şi maniere.

Mult mai moderată a fost UDMR. Preşedintele Marko Bela este de părere că Traian Băsescu ar trebui să vină la şedinţa Parlamentului, pentru a evita noi tensiuni pe scena politică.

Singurii care i-au ţinut partea lui Băsescu au fost democraţii. Secretarul general al PD, Vasile Blaga, este convins ca prin refuzul său preşedintele a evitat un nou bâlci politic. Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, îi dă dreptate preşedintelui şi spune că şeful statului vine numai dacă vrea la şedinţa Parlamentului.

Preşedintele va merge în schimb la Palatul Victoria, la şedinţa săptămânală a guvernului.

Acuzaţiile PSD la adresa preşedintelui Băsescu
Titus Corlăţean a prezentat documentul redactat de PSD prin care se cere suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Textul menţionează că faptele şi vorbele şefului statului pun în pericol democraţia. PSD îl consideră pe Băsescu vinovat de o conducere autoritară şi depăşirea atribuţiilor constituţionale. Corlăţean l-a mai acuzat pe preşedinte de denigrarea şi perturbarea funcţionării instituţiilor publice. Acţiunile şefului statului au afectat prestigiul acestor autorităţi în ţară şi al României peste hotare. Băsescu a întreţinut mereu atmosfera de instabilitate şi conflict, a dus o campanie de aţâţare a societăţii civile împotriva autorităţilor publice. Traian Băsescu a tratat partidele politice cu dispreţ şi aroganţă. PSD consideră că declaraţiile preşedintelui nu intră în sfera imunităţii de opinie, nu sunt doar nişte opinii politice. PSD taxează şi intervenţiile preşedintelui pentru a influenţa măsuri economice sau administrative. Corlăţean a precizat că şi participarea la şedinţa de guvern de miercuri este ?fără drept?.

PD contestă dezbaterea din Parlament
Parlamentarii PD susţin că şedinţa Camerelor reunite convocată pentru cererea de suspendare a preşedintelui este neconstituţională, pentru că ar fi fost nevoie de avizul Curţii Constituţionale. Plenul a votat însă continuarea dezbaterilor. Deputatul Ioan Oltean a declarat că PD solicită ca Parlamentul să ia doar act de propunerea de suspendare a şefului statului, să ceară avizul Curţii Constituţionale pe solicitarea opoziţiei şi să aştepte pronunţarea acestui for constituţional pentru convocarea unei eventuale şedinţe referitoare la suspendarea preşedintelui Băsescu.

Antena3.ro

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close