Antena 3 CNN Politică Congres PNL 25 septembrie 2021. Portret de candidat: Ludovic Orban, bântuit de trecut, vrea un viitor în PNL

Congres PNL 25 septembrie 2021. Portret de candidat: Ludovic Orban, bântuit de trecut, vrea un viitor în PNL

Mai sunt doar câteva zile până la Congresul PNL 25 septembrie 2021, care va decide cine este viitorul preşedinte al partidului. Vă propunem astăzi să aflăm împreună cine sunt cei doi candidaţi şi cum au ajuns să se bată pentru această funcţie. În ceea ce îl priveşte pe Ludovic Orban, trecutul sau politic este luminos și întunecat, deopotrivă. Are aproape 30 de ani în politică și doar în PNL.

Congres PNL 25 septembrie 2021. Portret de candidat: Ludovic Orban, bântuit de trecut, vrea un viitor în PNL
Sursa foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    22 Sep 2021   •   15:41

Antena 3 va transmite în direct de la Congresul PNL 25 septembrie 2021 şi va veni cu informaţii importante, pe măsură ce acestea se întâmplă.

A fost de trei ori deputat, ministru al Transporturilor, premier, președinte al Camerei Deputaților și al principalului partid de guvernământ.

Îmbătat cu aburii puterii, a băut alcool în plină pandemie, la serviciu, în clădirea Guvernului.

Din beția puterii a fost trezit în 2016, când DNA l-a scos pentru o vreme din politica românească.

Iar accidentul de maşină, în care a fost implicată o copilă de 13 ani, il bântuie și acum.

Congres PNL 25 septembrie 2021: Cine este candidatul Ludovic Orban

Primii paşi în politică i-a făcut în 1992. Avea 22 de ani când a intrat în PNL, aripa tânără.

Prima funcţie mare a fost cea de preşedinte PNL Bucureşti, poziţie care l-a propulsat în cea de ministru al Transporturilor.

”Sunt nascut în 25 mai 1963, am absolvit Facultatea de Tehnologie a Construcțiilor de mașini din Brașov și, după Revoluție, școala de studii politice. Am început de pe poziția de consilier local, la Sectorul 3, apoi la Sectorul”, a spus Ludovic Orban.

Se întâmpla în urmă cu 14 ani. De atunci, a simţit de mai multe ori atât gustul succesului, cât şi al eşecului.

De trei ori a candidat pentru şefia PNL şi a fost învins, pe rând, de Theodor Stolojan, Crin Antonescu şi Alina Gorghiu.

”Vreau să aveți întotdeauna un termen de comparație, o oglindă în care să vă uitați și să vă întrebați precum în basm: Oglindă, cine este cel mai frumos, puternic, luptător și harnic liberal din țară?”, întreba Orban cu interes în 2010.

Tot de trei ori a candidat degeaba şi la Primăria Capitalei. De două ori a fost bătut de Sorin Oprescu, iar a treia oară a fost scos din cursă de DNA, care l-a pus sub acuzare pentru că ar fi cerut 50.000 de euro de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, ca să își susțină campania electorală.

”Am fost citat de un ofițer de poliție judiciară care mi-a adus la cunoștință că sunt convocat la sediul DNA. Nu îmi este teamă, am în spate 25 de ani în care nu am fost bânuit de o faptă de corupție”, a spus Ludovic Orban despre incident.

Ulterior, instanța l-a achitat definitiv.

Bântuit de trecut, Ludovic Orban vrea să-și facă viitor în PNL

În 2007, Orban a lovit cu mașina o fată de 14 ani, iar accidentul l-a declarat abia a doua zi. Procurorii au decis neînceperea urmăririi penale.

Zece ani mai târziu, în 2017, devenea preşedintele PNL, după a patra încercare, iar în 2018 era desemnat de Klaus Iohannis în funcţia de premier.

”Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea materială și spirituală a poporului român”, a jurat Ludovic Orban în noiembrie 2019.

Un an şi o lună a rezistat în fruntea Guvernului şi a fost cea mai dificilă perioadă prin care a trecut România în ultimii 30 de ani.

Au fost multe decizii controversate, însă două dintre ele i-au adus şi cele mai mari prejudicii de imagine. Faptul că şi-a petrecut ziua de naştere în biroul său de la Guvern, în timp ce totul era închis pentru populaţie, iar cea de-a doua a fost decizia de a închide pieţele, în timp ce supermarketurile au rămas deschise.

”Măsurile care sunt până acuma nu mai sunt suficiente. Sunt necesare măsuri în plan național”, spunea Orban în 2020.

A fost şi momentul în care s-a produs ruptura de Klaus Iohannis, preşedintele fiind cel care a insistat să fie luată această decizie.

Tot preşedintele i-a cerut apoi demisia, spun surse din PNL. S-a întâmplat la scurt timp după ce liberalii au pierdut alegerile parlamentare.

”Am luat decizia ca astăzi să-mi depun mandatul de prim-ministru. Nu mă cramponez de funcția de prim-ministru”, a zis Ludovic Orban, pe 7 decembrie 2020.

Intrarea în cursa pentru şefia PNL a stricat de tot relaţia cu preşedintele Klaus Iohannis.

La interval de câţiva ani, din acelaşi judeţ, a trecut de la laude la critică: ”Cine tace si face? Iohanis!”.

”Mi-am făcut celebritate cu o intervenție. Cine tace și nu face sau face. PNL nu are nicio datorie față de președintele României”, spunea Orban în la începutul lunii septembrie.

În 2020, şi-a dat demisia din fruntea Guvernului, nu şi din fruntea PNL.

A rămas preşedintele partidului şi a condus negocierile pentru formarea Guvernului PNL - USR - UDMR.

În urma acestor negocieri a ajuns preşedintele Camerei Deputaţilor. Şi din această calitate a dat petrecere de ziua sa. Tot în birou. Tot cu mâncare, băutură şi fără mască.

Ludovic Orban se află la cârma PNL de patru ani şi două luni şi luptă acum să fie reconfirmat în funcţie pentru încă patru ani.

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close