Antena 3 CNN Politică Guvernul a modificat Legea referendumului. Traian Băsescu este aproape de suspendare

Guvernul a modificat Legea referendumului. Traian Băsescu este aproape de suspendare

Guvernul a modificat Legea referendumului. Traian Băsescu este aproape de suspendare
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    S.T.    |    05 Iul 2012   •   16:29
UPDATE 22.00  Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a modificat Legea referendumului, stabilind că preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor participanţi, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Actul normativ scoate sintagma "la nivelul ţării" legată de voturile exprimate, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul anunţând anterior că a fost eliminată discriminarea prin care cetăţenii români, aflaţi în străinătate, nu puteau vota la referendum şi erau valabile doar voturile exprimate pe teritoriul naţional.

Ordonanţa prevede totodată că, în termen de cinci zile de la data stabilirii referendumului, se înfiinţează, după caz, Biroul Electoral Central, birourile electorale de circumscripţie, oficii electorale,  birouri electorale ale secţiilor de votare, dar şi biroul electoral pentru secţiile de votare organizate în afara ţării.

UPDATE 19.20
- Ordonanța de Urgență prin care Guvernul modifică legea referendumului a fost acceptată de judecătorii Curții Constituționale, informează Antena 3. Prin modificarea adusă de Executiv, se revine la forma iniţială a legii în care rezultatele votului unui referendum se validează cu jumătate plus unu din numărul alegătorilor prezenţi la vot.

UPDATE 19:08
Proiectul ordonanţei de urgenţă prin care este modificată Legea referendumului a fost aprobat de Guvern, potrivit Antena 3.

Proiectul schimbă condiţia de validare a referendumului de demitere a preşedintelui din întrunirea votului majorităţii alegătorilor înscrişi în listele electorale în votul majorităţii celor prezenţi la urne.

Preşedintele Traian Băsescu poate fi schimbat cu 50% plus 1 din voturile exprimate.

UPDATE 18 :10
- Şedinţa extraordinară de Guvern a început. Proiectul ordonanţei de urgenţă prin care este modificată Legea referendumului se află pe agenda şedinţei extraordinare de Guvern.

Premierul Victor Ponta a declarat, în şedinţa de guvern, referitor la acuzaţiile lansate de Traian Băsescu la adresa sa, că nu se aştepta ca preşedintele ţării să se comporte precum persoanele pe care el a învăţat la Direcţia Naţională Antimafia din Italia că trebuie să le combată.

"Am fost în Sicilia, am fost la şcoală, sunt unul dintre cei doi români care au fost acceptaţi la Direcţia Naţională Antimafia şi nu mă aşteptam ca preşedintele ţării mele să se comporte ca cei pe care am învăţat să îi combat", a spus Ponta.


Victor Ponta a declarat, joi, în contextul discuţiilor legate de referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, că vrea să analizeze ultimele date ale recensământului, arătând că la alegeri încă sunt folosite liste electorale ca în 2002, cu trei milioane de locuitori în plus.

Citeşte şi: CCR discută suspendarea preşedintelui vineri, la ora 9.00. Băsescu a susţinut un discurs în Parlament

×
Subiecte în articol: sedinta de Guvern referendum
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close