Antena 3 CNN Politică Nicolae Ciucă, președinte al României, înainte de alegeri! Klaus Iohannis, demisie la vară | Planul secret al liberalilor

Nicolae Ciucă, președinte al României, înainte de alegeri! Klaus Iohannis, demisie la vară | Planul secret al liberalilor

O informație-bombă agită scena politică românească, în perspectiva alegerilor din lunile următoare.

de Vasile Marcu    |    10 Ian 2024   •   15:08

Potrivit surselor Antena 3 CNN, președintele Klaus Iohannis ar putea demisiona din funcție pentru a prelua șefia Consiliului European.

Este o variantă ce, aparent, a fost discutată deja în interiorul Partidului Național Liberal.

Posibila materializare a acestui scenariu are drept consecință venirea lui Nicolae Ciucă, președintele PNL, la Cotroceni.

Posibila demisie a lui Klaus Iohannis ar urma să se întâmple înainte de europarlamentare

"Demisia lui Klaus Iohannis din funcția de președinte ar urma să se întâmple la începutul verii, imediat înainte de alegerile europarlamentare din iunie, în contextul în care actualul președinte Consiliului European, Charles Michel, ar urma să demisioneze, la rândul său, pentru a candida la un mandat de deputat european. 

În acest caz, funcția vacantată de președinte al Consiliului European ar putea fi ocupată de președintele României, Klaus Iohannis, având în vedere că este printre liderii cu cea mai mare vechime în cadrul acestui for.

Ar fi vorba, însă, doar de un mandat interimar, începând din luna iunie și până în noiembrie, atunci când se aleg noii șefi ai instituțiilor europene.

Nu este singurul scenariu de lucru de la vârful PNL. Tot acolo este luat în calcul un alt scenariu: acela ca președintele României să fie susținut pentru orice post semnificativ la nivel european.

Planul de rezervă al liberalilor: orice funcție europeană mai de Doamne-ajută e bună pentru Iohannis

În luna martie urmează să aibă loc la București congresul Partidului Popular European, PPE, iar la această reuniune se va încerca obținerea sprijinului tuturor partidelor de centru și de dreapta din Europa pentru a-l susține pe Klaus Iohannis într-o funcție reprezentativă la nivel continental.

În cazul în care s-ar împlini primul scenariu, cel cu președinția interimară a Consiliului European, iar Iohannis va demisiona, atunci Nicolae Ciucă, președintele  Senatului și al PNL, al doilea om în stat, va deveni președinte interimar al României. 

Asta ar aduce un avantaj major pentru partidul său, care ar fi mai bine poziționat pentru alegerile prezidențiale și parlamentare de la sfârșitul anului, și chiar și pentru alegerile locale, în cazul în care Coaliția de guvernare va cădea de acord asupra comasării scrutinului pentru primari și consilieri locali cu primul tur al alegerilor prezidențiale", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Vasile Marcu.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close