Antena 3 CNN Politică Lista potenţialilor miniştri din guvernul Stolojan. Varianta negocierilor PDL - PSD-PC

Lista potenţialilor miniştri din guvernul Stolojan. Varianta negocierilor PDL - PSD-PC

Lista potenţialilor miniştri din guvernul Stolojan. Varianta negocierilor PDL - PSD-PC
10 Dec 2008   •   21:28

Negocatorii PSD şi PDL nu au definitivat propriile pretenţii la nivelul miniştrilor care vor face parte din viitorul guvern, ambele partide au mai multe variante de nume, unele dintre ele fiind deja vehiculate la nivelul mai multor ministere în încercarea de a le găsi un loc.
În prezent PDL continuă să susţină în negocierile purtate necesitatea cooptării UDMR la guvernare în ciuda faptului că atât liderul PSD Mircea Geoană cât şi Miron Mitrea au anunţat că negocierile s-ar putea bloca.
Potrivit unor surse din PDL si UDMR, se pare că liderii uniunii s-ar mulţumi şi cu portofoliul comunicaţiilor unde l-ar putea nominaliza pe Iuliu Winkler, deşi iniţial aveau în vizor ministerul Dezvoltării şi lucrărilor publice.
În cazul în care ar primi acest post, uniunea ar mai avea în calcul negocierea câtorva funcţii de secretari de stat şi agenţii guvernamentale cu atribuţii în alocarea şi gestionarea de fonduri la nivelul administraţiei locale. În paralel principalii negociatori PSD şi PDL au luat în calcul mai multe variante de ministere şi posibili ocupanţi ai acestor portofolii. Cu menţiunea că aceste variante sunt în continuare în lucru şi nu au fost negociate la nivel de nume între cele două partide, iată numele vehiculate la nivelul celor două formaţiuni:
La ministerul de Externe, Cristian Diaconescu şi Titus Corlăţean de la PSD. Cel de-al doilea este creditat de social democraţi ca posibil ministru într-un minister nou înfiinţat, cel pentru Relaţia cu Uniunea Europeană. Totodată numele lui Diaconescu este vehiculat ca potenţială variantă pentru Justiţie, deşi surse din PSD dau mai multe şanse lui Victor Ponta pentru ocuparea acestui portofoliu.
La nivelul PDL, Ministerul Interneloreste dorit în continuare pentru Vasile Blaga iar Mihai Stănişoară rămâne singurul nume luat în calcul pentru ministerul Apărării. Totodată se pare că ministerul Educaţiei are toate şansele să revină PDL care are două nume pregătite ca variante de lucru pentru acest portofoliu, Mircea Miclea şi Cătălin Croitoru. În contrapartidă, negociatorii PDL par a fi cedat la pretenţiile lor la ministerul Agriculturii unde PSD a luat în calcul nominalizarea lui Valeriu Steriu în cazul în care Ilie Sârbu va primi în urma negocierilor funcţia de vicepremier. Liberal democraţii ar avea şi ei un om pentru posibilul minister al Relaţiei cu Uniunea Europeană, Anca Boagiu, în timp ce la Turism, Roberta Anastase pare a fi rămas în cărţile guvernării.
La Transporturi, social democraţii au cele mai multe şanse să ocupe acest post prin Liviu Dragnea, în condiţiile în care principalul rival Radu Berceanu este din ce în ce mai vehiculat ca posibil ocupant al portofoliului ministerului Dezvoltării.
Un alt nume care a fost până acum dat ca posibil ministru al Dezvoltării regionale este Adriean Videanu care pare a nu fi interesat de ocuparea vreunui minister. Numele său este în continuare menţionat la nivelul PDL atunci când vine vorba de ministerul Economiei, deşi şi Gheorghe Pogea ar putea conduce acest minister. Economia este însă dorită şi de PSD care are propriul său om în persoana lui Iulian Iancu. La Finanţe, un alt minister aflat în disputa negocierilor, social democraţii par a avea probleme în găsirea unui profesionist în condiţiile în care Mihai Tănăsescu, curtat de proprii colegi, nu a dat un răspuns clar în această problemă. În cazul în care PSD ar putea renunţa la acest minister, PDL are pregătite două variante: fie Ionuţ Popescu, fie mai puţin cunoscutul Gabriel Biriş.
La Cultură, care pare a reveni PDL, sunt pomenite numele Ralucăi Turcan şi a lui Theodor Paleologu. În timp ce pentru Tineret şi sport, social democratul Nicolae Bănicioiu ar reprezenta varianta PSD pentru acest minster. În tabăra PDL, Monica Iacob Ritzi şi Octavian Belu ar putea reprezenta contraoferta pentru Tineret.
Sănătatea ar reveni PSD, singurul nume menţionat fiind cel al lui Florian Popa.
La ministerul Muncii este vehiculat numele lui Marian Sârbu, de la PSD.
Sulfina Barbu de la PDL rămâne varianta pentru ministerul Mediului şi în fine pentru secretariatul general al guvernului sunt vehiculate două nume, ambele din tabăra PDL, Anca Boagiu şi Elena Udrea.
La ora actuală negocierile pentru aceste funcţii ministeriale au loc mai mult la nivelul partidelor, urmând ca PSD şi PDL să analizeze posibilele variante în următoarele runde de negociere.
Marius Vulpe,Antena3.ro

×
Subiecte în articol: lista ministri
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close