Antena 3 CNN Politică Marcel Ciolacu critică PNL și USR pentru că nu au adoptat Legea offshore mai devreme: "PSD trebuie să intervină mereu și să rezolve problema"

Marcel Ciolacu critică PNL și USR pentru că nu au adoptat Legea offshore mai devreme: "PSD trebuie să intervină mereu și să rezolve problema"

Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a ținut să sublinieze că deși au existat și alte majorități în România, făcând indirect trimitere către PNL și USR, la toate proiectele majore a fost nevoie ca PSD să intervină și să ”rezolve problema”.

Marcel Ciolacu critică PNL și USR pentru că nu au adoptat Legea offshore mai devreme: "PSD trebuie să intervină mereu și să rezolve problema"
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    18 Mai 2022   •   12:43

Marcel Ciolacu a făcut declarațiile în contextul adoptării Legii offshore, în Camera Deputaților.

”Nu vreau să mă refer la trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat, dar ați avut o majoritate în Parlament pentru a trece această lege și nu ați făcut-o. Îmi pare rău, dar pentru lucrurile majore care se întâmplă în România, PSD trebuie să intervină mereu și să rezolve problema”, a spus Marcel Ciolacu.

”Cu adevărat, România din acest moment a intrat în linie dreapta pentru independență energetică. În momentul în care România va exploata prima moleculă de gaz din Marea Neagră va deveni un important jucător regional. Restul este can can”, a adăugat acesta.

Legea offshore a fost aprobată de Camera Deputaților și merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis

Legea offshore a fost aprobată azi de Camera Deputaților cu 248 voturi „pentru” și 34 „împotrivă”.

„Practic, România, în urma adoptării acestui proiect legislativ, poate începe exploatarea gazelor din Marea Neagră. Au fost blocate până acum. Proiectul aduce stabilitate, predictibilitate, un sistem fiscal prietenos. Dăm certitudinea investitorilor că modelul fiscal, redevențele vor rămâne aceleași pe toată perioada acordurilor petroliere. Mai mult, asigură secutatea energetică a României.

Nu pot să nu remarc faptul că la comisii un singur partid s-a opus, că vrea să crească fiscalitatea. Oare ce să însemne asta? Doriți să rămânem dependenți de gazele rusești? Ascultați de Kremluin și de ordinele lui Putin? Ajunge”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu, în timpul dezbaterilor.

Legea offshore a primit, marți, raport favorabil în comisiile de specialitate din Camera Deputaților. Împotriva raportului favorabil au votat patru deputați, iar restul au votat favorabil.

Se deblochează gazele din Marea Neagră

Săptămâna trecută proiectul a fost aprobat de Senat, cu 91 voturi „pentru” și 13 „împotrivă”.

„A trebuit să vină PSD din nou la guvernare pentru ca această lege să fie în dezbatere și să fie... împreună cu cei din actuala coaliție de guvernare. Ne uităm la inițiatori și vedem că liderii sunt toți prezenți acolo, împreună cu ministrului Energiei, ceea ce dă o garanție că această lege e bună pentru cetățenii României. E necesar să fie adoptată azi pentru avem un război în preajma României, avem nevoie de gaze. Înseamnă un miliard de metri cubi pe an”, spunea în timpul dezbaterilor Radu Oprea (PSD).

El precizează că banii încasați în urma aplicării Legii offshore vor merge la comunitățile locale.

„Importanța aceste legi vine prin faptul că va debloca exploatarea gazelor din Marea Neagră. Trăim într-un context geopolitic destul de complicat, iar companiile trebuie să aibă garantată stabilitatera și predictibilitatea. Această lege a încercat să rezolve această problemă. Statul român face un pas important în stabilitatea energetică. Putem deveni, în scurt timp, un jucător important pe piața energetică în Europa”, a spus și Sorin Ioan Bumb (PNL)

Senatorii USR au anunțat că vor vota acest proiect de lege „pentru că este un proiect necesar”.

×
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close