Antena 3 CNN Politică Mircea Diaconu POATE candida la alegerile europarlamentare. Tribunalul Bucureşti anulează decizia BEC

Mircea Diaconu POATE candida la alegerile europarlamentare. Tribunalul Bucureşti anulează decizia BEC

Mircea Diaconu POATE candida la alegerile europarlamentare. Tribunalul Bucureşti anulează decizia BEC
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    05 Apr 2014   •   16:13
Update 16.45 - Mircea Diaconu, după validarea candidaturii sale la europarlamentare: Azi şi mâine sunt foarte mulţumit şi împăcat

Update 16.13
- Tribunalul Capitalei a admis, sâmbătă, contestaţia lui Mircea Diaconu privind candidatura sa ca independent la alegerile europarlamentare, însă decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.
 
Diaconu a contestat la Tribunalul Bucureşti (TB) decizia Biroului Electoral Central (BEC) prin care i-a fost respinsă candidatura, demersul său fiind admis de această instanţă.
 
Hotărârea TB va putea fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care va da o decizie definitivă în cel mult două zile de la înregistrarea cererii, dar nu mai târziu de 15 aprilie.
 
Tot la TB s-au judecat, vineri, alte 24 de contestaţii la decizii similare ale BEC. Între acestea s-au numărat cele depuse de Gheorghe Funar, Corneliu Vadim Tudor şi Noua Republică.
 
În cazul lui Funar, TB a decis respingerea contestaţiei, în timp ce pentru Vadim şi Noua Republică instanţa a amânat discutarea contestaţiilor.
 
Termenul pentru soluţionarea apelului asupra contestaţiilor este de două zile de la înregistrarea cererii de apel, cel mai târziu 15 aprilie, de către Curtea de Apel Bucureşti.
 
Candidaturile rămân definitive cel mai târziu în 16 aprilie


De ce a respins BEC candidatura lui Mircea Diaconu la europarlamentare

Biroul Electoral Central a respins, miercuri, candidatura lui Mircea Diaconu la alegerile europarlamentare, a declarat purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.
 
Admiterea sau respingerea candidaturilor de către BEC trebuie să se facă până în 5 aprilie, astfel că instanţele vor soluţiona contestaţiile în regim de urgenţă, în cel mult două zile. Candidaturile rămân definitive cel mai târziu în 16 aprilie.

Agenţia Naţională de Integritate a trimis BEC, în 26 martie, o informare în care se arăta că Mircea Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale de validare a candidaturii sale pentru Parlamentul European.

 

Pe 21 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât irevocabil că senatorul Mircea Diaconu s-a aflat în incompatibilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului "C. I. Nottara" din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale.
 
În noiembrie 2012, Mircea Diaconu, atunci senator PNL, a fost trimis în judecată pentru cinci fapte de conflict de interese. Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa competentă să judece parlamentari.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close