Mircea Diaconu POATE candida la alegerile europarlamentare. Tribunalul Bucureşti anulează decizia BEC

de M.Z.    |    05 Apr 2014   •   16:13
Mircea Diaconu POATE candida la alegerile europarlamentare. Tribunalul Bucureşti anulează decizia BEC Foto: Agerpres
Update 16.45 - Mircea Diaconu, după validarea candidaturii sale la europarlamentare: Azi şi mâine sunt foarte mulţumit şi împăcat

Update 16.13
- Tribunalul Capitalei a admis, sâmbătă, contestaţia lui Mircea Diaconu privind candidatura sa ca independent la alegerile europarlamentare, însă decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.
 
Diaconu a contestat la Tribunalul Bucureşti (TB) decizia Biroului Electoral Central (BEC) prin care i-a fost respinsă candidatura, demersul său fiind admis de această instanţă.
 
Hotărârea TB va putea fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care va da o decizie definitivă în cel mult două zile de la înregistrarea cererii, dar nu mai târziu de 15 aprilie.
 
Tot la TB s-au judecat, vineri, alte 24 de contestaţii la decizii similare ale BEC. Între acestea s-au numărat cele depuse de Gheorghe Funar, Corneliu Vadim Tudor şi Noua Republică.
 
În cazul lui Funar, TB a decis respingerea contestaţiei, în timp ce pentru Vadim şi Noua Republică instanţa a amânat discutarea contestaţiilor.
 
Termenul pentru soluţionarea apelului asupra contestaţiilor este de două zile de la înregistrarea cererii de apel, cel mai târziu 15 aprilie, de către Curtea de Apel Bucureşti.
 
Candidaturile rămân definitive cel mai târziu în 16 aprilie


Bogdan Chirieac: E o nouă victorie pentru Diaconu, dar cu siguranţă decizia va fi atacată

Jurnalistul Bogdan Chirieac a apreciat că decizia Tribunalului Bucureşti de astăzi este una corectă, însă se aşteaptă ca hotărârea să fie atacată în instanţă.
 
"Cred că e o decizie corectă a justiţiei şi face cinste jutiţiei din România care nu se lasă infleunţată de zicerile unora şi altora. E o nouă victorie pentru Mircea Diaconu împotriva acestui sistem", este de părere analistul politic Bogdan Chirieac.
 
Totodată, Chirieac nu crede că lucrurile se vor încheia aici.
 
"Cu siguranţă BEC va ataca decizia şi, dacă nu BEC, atunci ANI", a spus Chirieac, sâmbătă, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

_________________________

Ştirea iniţială 09.29

Tribunalul Bucureşti a amânat pentru astăzi, la ora 16, decizia legată de contestaţia depusă de Mircea Diaconu la hotărârea Biroului Electoral Central (BEC) de a-i respinge candidatura la europarlamentare.

Mircea Diaconu e încrezător că justiţia îi va da dreptate şi va putea să candideze la europarlamentarele de luna viitoare.

Actorul pune tot ce i se întâmplă pe seama sistemului subordonat preşedintelui Traian Băsescu. 

Tot astăzi, Tribunalul Bucureşti va judeca şi contestaţia lui Corneliu Vadim Tudor, după ce BEC i-a respins candidatura. Judecătorii au respins deja contestaţia lui Gheorghe Funar.

Conform Biroului Electoral Central, cei doi candidaţi ai PRM nu depuseseră la dosar şi declaraţiile pe propria răspundere în care să spună dacă au fost sau nu lucrători sau colaboratori ai Securităţii.  
Admiterea sau respingerea candidaturilor de către BEC trebuie să se facă până în 5 aprilie, astfel că instanţele vor soluţiona contestaţiile în regim de urgenţă, în cel mult două zile. Candidaturile rămân definitive cel mai târziu în 16 aprilie.

Agenţia Naţională de Integritate a trimis BEC, în 26 martie, o informare în care se arăta că Mircea Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale de validare a candidaturii sale pentru Parlamentul European.

 

Pe 21 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât irevocabil că senatorul Mircea Diaconu s-a aflat în incompatibilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului "C. I. Nottara" din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale.
 
În noiembrie 2012, Mircea Diaconu, atunci senator PNL, a fost trimis în judecată pentru cinci fapte de conflict de interese. Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa competentă să judece parlamentari.

Parteneri
x close