PNL critică reacţia lui Băsescu, în cazul Jobbik: declanşează de la Joseni o cruciadă împotriva Budapestei, o atitudine provincială

de M.Z.    |    13 Aug 2013   •   14:10
PNL critică reacţia lui Băsescu, în cazul Jobbik: declanşează de la Joseni o cruciadă împotriva Budapestei, o atitudine provincială Foto: Agerpres
Update 14.10 - PNL critică reacţia preşedintelui Traian Băsescu, preşedintele liberal Crin Antonescu spunând că şeful statului a încurajat declaraţiile naţionaliste ale maghiarilor.

Declaraţiile războinice ale lui Traian Băsescu la adresa Ungariei sunt ridicole şi politicianiste, spune Crin Antonescu. Preşedintele Senatului consideră că preşedintele României este responsabil de transformarea ţării într-un poligon electoral al lui Victor Orban şi al liderilor extremişti de la Jobbik.
Liderul PNL Crin Antonescu a spus că Traian Băsescu nu are cum să declare de la Joseni că asumă vreun leadership, că preşedintele ar fi cauţionat transformarea României în poligon electoral pentru politicieni maghiari şi că încercarea de declanşare a unei cruciade împotriva Budapestei e provincială.
 
"Traian Băsescu nu are cum să declare nici de la Joseni, nici de la Bruxelles sau din altă parte că asumă vreun leadership", a susţinut Antonescu.
 
"A ridicat vreodată Traian Băsescu în Consiliul European vreo problemă în legătură cu faptul că politicieni maghiari colegi PPE vorbesc lucruri nepotrivite? Nu. (...) O ridică la Joseni, n-o ridică pentru cei din Ungaria, ci pentru câţi electori mai găsesşte pe vară şi pe toamnă în România", a mai spus el.

Antonescu a susţinut că din interes pentru câteva puncte electorale Traian Băsescu ar fi permis, "cauţionat", "transformarea României în poligon electoral" pentru Viktor Orban şi alţi politicieni din Ungaria. El a adăugat că, "tot dintr-o încercare stângace", preşedintele ar declanşa acum "cruciade împotriva Budapestei".
 
Potrivit lui Antonescu, "în momentul în care deodată domnul Băsescu declanşează o cruciadă împotriva Budapestei de la Joseni (...) e o atitudine provincială, politicinistă şi electoralistă".
 
Vorbind despre principiul general al tratamentului minorităţilor în România, Traian Băsescu a afirmat: "Niciun prag constituţional nu poate fi nici luat în discuţie, nici depăşit. Poate să se perinde prin Harghita şi Covasna toată protipendada politicienilor maghiari. Cred că e ultimul an în care au putut să o facă atât de relaxat".
 
Şeful statului român a susţinut că politicienii maghiari care au venit în Harghita şi Covasna au depăşit limita decenţei. El a susţinut că Ungaria a devenit "în momentul de faţă un focar de instabilitate din punct de vedere al tratării minorităţilor în regiune, nu în România, în regiune", adăugând că politica Budapestei a început să creeze "dificultăţi". "România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei", a continuat Băsescu.

_________________________________

Ştire iniţială 12.20 

Întâlnire de urgenţă, marţi, la Guven. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, se va întâlni cu premierul Victor Ponta şi va discuta cu acesta. Este prima întâlnire după eşecul CFR Marfă în CSAT.
 
Cei doi copreşedinţi ai USL ar putea lua în discuţie şi strategia de viitor a uniunii, după ce, timp de două săptămâni, preşedintele Traian Băsescu a acuzat şi a criticat Guvernul pentru incapacitate modul cum acţionează la acordul cu FMI, privind taxele şi impozitele.
 
De asemenea, un alt subiect ar fi planurile de toamnă privind o eventuală remaniere sau eventuale probleme iscate de acea controversată scrisoare de intenţie trimisă FMI.
 
Cei doi lideri s-au întors din vacanţă ieri, după ce presa şi mai mulţi politicieni, printre care şi preşedintele Traian Băsescu, au speculat că premierul şi-ar fi petrecut vacanţa alături de familie în SUA, la Miami.

 
 
x close