x close

Ponta: Am finalizat PLÂNGEREA penală împotriva lui Băsescu, se depune azi. Preşedintele nu are voie să ameninţe un parlamentar

de M.Z.    |    15 Apr 2014   •   13:25
Ponta: Am finalizat PLÂNGEREA penală împotriva lui Băsescu, se depune azi. Preşedintele nu are voie să ameninţe un parlamentar 418 Foto: Agerpres

Update 15.58 - Premierul Victor Ponta a apreciat, marţi, că ameninţările preşedintelui Traian Băsescu la adresa parlamentarului Gabriela Firea reprezintă cea mai mare lovitură dată credibilităţii justiţiei din România.
 
Update 15.36 - Preşedintele PNL Crin Antonescu nu a semnat sesizarea parlamentarilor împotriva lui Traian Băsescu

Update 15.20 - Avocatul lui Firea: Băsescu poate fi audiat, va fi trimis în judecată. O "născocită" imunitate prezidenţială a fost aplicată de unii procurori

Update 14.05 - ANAF verifică firma care a vândut terenul familiei Băsescu
 
Update 13.25 - Senatorul PSD Gabriela Firea a declarat, marţi, că plângerea penală împotriva preşedintelui Băsescu a fost redactată de avocatul ei, iar premierul Victor Ponta a anunţat că a semnat documentul, care va fi susţinut şi de alţi parlamentari, actul urmând să fie depus în cursul zilei la Parchet.
 
Firea a subliniat că se simte ameninţată de către Traian Băsescu.

Premierul Victor Ponta a declarat că a semnat documentul. El a spus că actul va fi depus, în cursul zilei, la Parchet. Potrivit acestuia, gestul este determinat de ameninţările pe care şeful statului le-a adus unui senator al României.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că atât el, cât şi fiica sa Ioana Băsescu stau la dispoziţia Parchetului privind terenul din comuna Nana, iar că senatorul PSD Gabriela Firea "mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele.


Update 12.30 - Premierul Victor Ponta a venit, marţi, la sala de şedinţe a grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, el precizând că plângerea penală împotriva preşedintelui Traian Băsescu a fost finalizată şi va fi semnată de către parlamentarii PSD.

"Am fost primul care a semnat plângerea, nu e un gest al PSD sau al coaliţiei, dacă parlamentarul ameninţat de preşedinte făcea parte din orice grup parlamentar aş fi semnat cu aceeaşi convingere. Un preşedinte nu are voie să şantajeze şi ameninţe un parlamentar, mai ales care face parte din comisia de anchetă", a spus premierul Victor Ponta.
 
Mai mult, premierul a spus că declaraţiile preşedintelui reprezintă cea mai mare lovitură dată justiţiei din România.
 
"A dat impresia că Traian Băsescu e cel care controlează justiţia, şi eu nu cred că este aşa. E cea mai mare lovitură dată credibilităţii justiţiei din România şi asta poate să treacă numai sancţionând în justiţie pe cel care a încălcat legea", a punctat Ponta.
 
La sala de şedinţe a grupului parlamentar al PSD au mai venit preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, precum şi Marko Bela, Vereştoy Attila şi alţi parlamentari ai Uniunii.
 
De asemenea, la grupul PSD au mai venit preşedintele PC Daniel Constantin şi parlamentari ai PC precum şi preşedintele UNPR, Gabriel Oprea.
 
Pe lângă parlamentarii PSD, la grupul social-democrat au venit şi mai mulţi miniştri, printre care Dan Şova, Titus Corlăţean, Constantin Niţă şi Rovana Plumb, precum şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.


Update 12.27 - Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat, marţi, că sunt inacceptabile declaraţiile preşedintelui Băsescu legate de Gabriela Firea şi de soţul acesteia, dar că "de aici până la plângere penală e cale lungă, precizând că în grup nu s-a luat o decizie, fiecare fiind liber dacă doreşte să semneze".
 
Update 11.20 - Parlamentarii semnează plângerea penală pe numele preşedintelui Traian Băsescu.
 
Victor Ponta a spus că va semna personal plângerea penală împotriva preşedintelui. 
 
PNL nu a spus dacă va semna sesizarea, dar nici PDL nu doreşte ca această sesizare să fie depusă la Parchet.

__________________________________________

Ştirea iniţială 08.43

Ameninţările preşedintelui Traian Băsescu la adresa unui parlamentar al României
nu vor rămâne fără ecou. Plângerea penală împotriva şefului statului va fi depusă astăzi. Documentul va fi semnat de mai mulţi aleşi ai puterii şi de parlamentari ai altor partide. 

"Avertismentul" preşedintelui a fost catalogat de Victor Ponta drept un atac mafiot, menit să stopeze ancheta în cazul Nana. Premierul Ponta spune că va semna personal plângerea penală împotriva preşedintelui. Şeful PSD a precizat că plângerea împotriva preşedintelui va fi depusă pentru două infracţiuni, respectiv ameninţare şi şantaj. 

Traian Băsescu a refuzat iniţial să raspundă la acuzaţiile de şantaj, ameninţare şi spălare de bani lansate de premierul Victor Ponta. "Bine, mă", a spus Băsescu râzând.

După mai multe ore, preşedintele a dat publicităţii un comunicat de presă în care îl acuză pe Ponta că este mai preocupat să-i protejeze pe baronii locali decât de interesele românilor. Traian Băsescu schimbă subiectul şi spune că premierul ar trebui să fie interesat de crearea de locuri de muncă, renunţarea la acciza aplicată combustibililor sau îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale populaţiei. 
 
Traian Băsescu i-a transmis senatoarei PSD, Gabriela Firea, că s-ar putea să nu-şi mai găsească soţul acasă (pe Florentin Pandele - n.r.), dacă nu stă în banca ei. Avertizarea preşedintelui vine la câteva zile după ce Gabriela Firea, membru al Comisiei Nana, a declarat că tranzacţia prin care fiica preşedintelui a pus mâna pe moşia din Călăraşi ar fi nulă.
 

Totodată, premierul Victor Ponta şi-a mutat biroul la Ministerul Apărării Naţionale până în luna noiembrie, când Traian Băsescu nu va mai fi preşedintele României. Ministerul are statut de unitate militară, aşadar, spune premierul, orice instituţie interesată va putea şti cine şi de câte ori a intrat în biroul său.
 

Gabriela Firea spune că, în acest fel, este şantajată pentru activitatea sa din comisia Nana şi va depune plângere împotriva preşedintelui Traian Băsescu. 

 
Mai mult, senatorul PSD Gabriela Firea a cerut să se sesize inspecţia judiciară, ambasadele ţărilor democratice, societatea civilă şi românii în cazul declaraţiilor făcute de Traian Băsescu. 

 
Scandalul şantajului Băsescu-Firea ia amploare. Preşedintele îi spune lui Pandele ce DOSAR îl aşteaptă

Precizarea Administraţiei prezidenţiale vine după ce, preşedintele Traian Băsescu a afirmat, duminică seară, la Realitatea TV, că senatorul Gabriela Firea "mai bine să se uite pe moşia soţului ei unde este primar, că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu-i atentă. (...) Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele", a declarat Băsescu.

Plângere penală pe numele lui Băsescu, după "atacul mafiot" la Firea. Preşedintele va merge la închisoare

Traian Băsescu a cumpărat, prin intermediul fiicei sale, 290 de hectare de teren. Vezi IMAGINI de la moşie. Lotul, lucrat de un EVAZIONIST

Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a luat, în 9 septembrie 2013, un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra un teren de 290 hectare din judeţul Călăraşi, împrumut garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat.
 
 
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati