Antena 3 CNN Politică PPU, după ce Nicușor Dan a ieșit în stradă să oprească demolarea unor case de peste 100 de ani din Capitală: ”Reprezintă un nou abuz”

PPU, după ce Nicușor Dan a ieșit în stradă să oprească demolarea unor case de peste 100 de ani din Capitală: ”Reprezintă un nou abuz”

Liderul Departamentului pentru Arhitectură și Urbanism al PPU, Florin Alexandrescu, susține că încercarea lui Nicușor Dan de a opri demolarea a trei case de peste 100 de ani de pe strada Icoanei 2-8, vizavi de Școala Centrală, este ”o formulă gratuită de mediatizare” și ”încălcare a statutului de prim-gospodar și administrator al Capitalei”.

PPU, după ce Nicușor Dan a ieșit în stradă să oprească demolarea unor case de peste 100 de ani din Capitală: ”Reprezintă un nou abuz”
de Redacția Antena 3    |    25 Noi 2021   •   10:28

Într-un comunicat de presă, Florin Alexandrescu transmite că ”dacă ar fi ceva ilegal în demolarea unor imobile din Capitală, doar Inspecția de Stat în Construcții și Procuratura ar avea căderea să oprească ilegalitatea”.

Autorizația de demolare a celor trei case a fost dată de fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, în ultimele zile de mandat.

Strada Icoanei este zonă protejată, acolo fiind mai multe clădiri monument istoric, printre care Școala Centrală.

Primarul Nicușor Dan a mers la șantier și a încercat să oprească lucrările, pe motiv că autorizația ar fi emisă nelegal. Doar Inspectoratul de Stat în Construcții și Parchetul sunt instituțiile care pot lua o astfel de decizie.

Dezvoltatorii imobiliari doresc să construiască în loc un bloc de patru etaje, pentru care au primit autorizație în penultima zi de mandat a Gabrielei Firea.

PPU: ”Un nou abuz al primarului general Nicușor Dan”

„Primarul general Nicușor Dan își uită rolul și comite un nou abuz, în cazul discuției privind oportunitatea demolării a trei imobile situate în centrul Capitalei, vizavi de Școala Centrală. Opinia sa partizană în acest caz reprezintă doar un exercițiu de imagine, avertizează arhitectul Florin Alexandrescu, liderul Departamentului pentru Arhitectură și Urbanism al PPU (social-liberal). 

„Primarul general este reprezentantul tuturor cetățenilor și factorilor de acțiune în societatea bucureșteană. Intervenția personală a lui Nicușor Dan pentru a opri o stare de fapt care nu îi convine a fost făcută nu în calitate de activist civic, care ar avea dreptul la o opinie partizană, ci ca primar general. 

Dacă ar fi ceva ilegal în demolarea unor imobile din Capitală, doar Inspecția de Stat în Construcții și Procuratura ar avea căderea să oprească ilegalitatea. Prezența acolo a onorabilului nostru primar este doar o formulă gratuită de mediatizare. Primarul general încalcă statutul de prim-gospodar și administrator al Capitalei, când ar trebui să fie un factor de echilibru și legalitate într-un oraș sufocat de disfuncționalități majore și de conflicte între interese legitime. 

Manifestând această poziție părtinitoare, Nicușor Dan nu face un serviciu bucureștenilor, ci, sugerând o poziție de apărător al echilibrului arhitectural al zonei, cum spune un fost coleg din ARCEN, creează confuzie între legalitatea unor avize și autorizații emise de autoritățile locale, pe de o parte, respectiv invalidarea acestor decizii în stradă”, transmite Florin Alexandrescu. 

Gestul lui Nicușor Dan reprezintă, în fapt, un nou abuz, pentru că nu poate fi caracterizat altfel gestul de a încerca oprirea unor lucrări autorizate. Dacă în unele cazuri mai complicate, abuzurile autorităților sunt mai greu de evidențiat, de această dată avem de a face cu un abuz grosier, mediatizat din plin. 

Tocmai pentru a opri acest lung șir al abuzurilor, demersul umaniștilor de a strânge semnături pentru organizare referendumului pentru demiterea primarului general continuă, până în prezent fiind strânse peste 100.000 de semnături ale bucureștenilor”, se transmite prin comunicatul de presă.

Nicușor Dan: ”Voința autorității este de a nu prelungi o autorizație nelegală”

Nicușor Dan a mers la șantier luni dimineață, însoțit de Edmond Niculușcă, șeful Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, și Poliția Locală, pentru a opri lucrările până se lămurește dacă autorizația de demolare a fost emisă legal sau nu.

”Situația este următoarea: ei au autorizație din octombrie 2020, cu valabilitate de 12 luni. Deci a expirat în octombrie 2021. Au solicitat prelungirea cu încă 12 luni. Prin dispoziție de primar, am respins prelungirea, având la bază un raport al arhitectului șef care spune că autorizația este nelegală.

Încă din martie 2021 am sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții și Prefectul ca să verifice legalitatea autorizației. Prefectul a spus că în momentul în care Inspectoratul îi spune că autorizația este nelegală, o atacă în instanță.

Din păcate, inspectoratul nu a verificat până la acest moment legalitatea autorizației, adică certificat de urbanism, autorizație de desființare, autorizație de construire. Există în documentația tehnică autorizată o obligație de a demola manual, nu cu buldozer, între timp, printr-o dispoziție de șantier, ei au modificat și au spus că pot demola mecanizat.

Pe acest temei, Inspectoratul ar putea să oprească acum lucrările până când celălalt departament al Inspectoratului, care verifică legalitatea, să verifice legalitatea autorizației”, a declarat primarul Nicușor Dan pentru HotNews.

Inspectorul general al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Paul Racoviță, a ajuns pentru prima oară la conducerea instituției în 2013, la propunerea vicepremierului de la acel moment, Liviu Dragnea, în subordinea căruia se afla ISC, potrivit News.ro.
 

×
Subiecte în articol: PPU Nicușor Dan
Parteneri
Cunoscută cafenea din București, închisă de ANPC
x close