Antena 3 CNN Politică Premierul Ponta, despre scrisorile WikiLeaks: Ce treabă am eu cu Wikileaks? Vă rog eu frumos, hai să închidem subiectul

Premierul Ponta, despre scrisorile WikiLeaks: Ce treabă am eu cu Wikileaks? Vă rog eu frumos, hai să închidem subiectul

Premierul Ponta, despre scrisorile WikiLeaks: Ce treabă am eu cu Wikileaks? Vă rog eu frumos, hai să închidem subiectul
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    10 Apr 2013   •   10:59

Premierul Victor Ponta şi, totodată, ministrul interimar al Justiţiei, a cerut să fie lăsat în pace atunci când a fost întrebat despre documentele clasificate publicate de Wikileaks şi a explicat că el nu a trimis nicio scrisoare nimănui, informează pesurse.ro.

Întrebat dacă este adevărat scenariul unei scrisori WikiLeaks referitor la o alianţă între PSD şi PNL, Ponta a explicat că el nu a trimis nicio scrisoare nimănui şi a cerut să fie lăsat în pace.

"Nu am trimis nicio scrisoare nimănui, ce treabă am eu cu Wikileaks, vă rog eu frumos, hai să închidem subiectul", a replicat premierul Victor Ponta.

Victor Ponta era de părere în noiembrie 2008, înaintea alegerilor parlamentare, că formarea unui guvern PSD-PNL era imposibilă la acel moment, cu excepţia situaţiei în care ar fi fost suspendat preşedintele Traian Băsescu, ceea ce ar fi fost însă un act "sinucigaş" deoarece l-ar fi făcut pe şeful statului un "candidat imbatabil" la scrutinul prezidenţial din 2009, relevă o telegramă confidenţială din acea perioadă a Ambasadei SUA către Departamentul de Stat, dezvăluită WikiLeaks.

"În ceea ce priveşte posibila formare a unui guvern PSD-PNL, Ponta (n.r. - parlamentar la acea dată) a remarcat că . În timp ce unii lideri ai PSD, inclusiv liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor Viorel Hrebenciuc, insistă în continuare pe o coaliţie cu PNL, opinia tot mai răspândită în rândurile PSD este că partidul nu-şi poate permite să rămână în afara guvernării pentru un nou ciclu electoral", se arată în telegrama datată 20 noiembrie 2008, cu zece zile înaintea alegerilor parlamentare.

"Mai mult, liderii locali ai partidului sunt de asemenea conştienţi de beneficiile guvernării şi fac presiuni asupra conducerii centrale a partidului să se alăture cu orice preţ viitorului guvern. Ponta a spus că au deja loc discuţii interpartinice informale (Notă: aceste lucru a fost confirmat în unele rapoarte de presă de astăzi) şi a remarcat că o coaliţie PSD-PDL ar fi o combinaţie , având de partea sa 70% din locurile parlamentare. Ponta a glumit spunând că numai doi lideri PSD sunt împotriva acestei opţiuni - (fostul preşedinte) Iliescu, pentru că este prea bătrân, şi eu, pentru că sunt prea tânăr'', precizează telegrama.

Documentul mai notează că "Ponta a adăugat că un alt motiv pentru care un guvern PSD-PNL este puţin probabil acum este că mulţi dintre rivalii lui Tăriceanu din PNL şi-ar dori în opoziţie, remarcând că în cazul în care Tăriceanu va continua să conducă partidul, PNL Crin Antonescu, Ludovic Orban şi Norica Nicolai ar fi din punct de vedere politic. Le este mai puţin foame decât nouă, a concluzionat el. (Notă: Într-o teleconferinţă de astăzi, Orban a confirmat acest lucru, spunând că o plasare în opoziţie ar avea un efect purificator asupra PNL)".

Citeşte şi Wikileaks: Premierul, în documente confidenţiale ale SUA. Ponta nu împărtăşeşte antipatia lui Antonescu pentru Băsescu. Va colabora cu PDL







×
Subiecte în articol: Victor Ponta wikileaks Victor Ponta
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close