Antena 3 CNN Politică Wikileaks: Băsescu l-a presat pe Boc să-l aleagă pe Baconschi ministru de Externe

Wikileaks: Băsescu l-a presat pe Boc să-l aleagă pe Baconschi ministru de Externe

Wikileaks: Băsescu l-a presat pe Boc să-l aleagă pe Baconschi ministru de Externe
Sursa foto: Foto: Intact Images
02 Sep 2011   •   14:14

O nouă telegramă Wikileaks arată că preşedintele Traian Băsescu l-ar fi presat pe Emil Boc să îl aleagă pe Teodor Baconschi în funcţia de ministru de Externe în locul secretarului de stat din MAE Bogdan Aurescu, informează Mediafax.

Acesta din urmă fusese nominalizat anterior, însă îi lipsea familiaritatea cu preşedintele, potrivit telegramei.

"Preşedintele Traian Băsescu însuşi l-a presat pe premierul Emil Boc să îl aleagă pe Baconschi pentru acest post în locul secretarului de stat din MAE Bogdan Aurescu, care fusese nominalizat pentru funcţia de ministru de Externe în două formule guvernamentale anterioare care au fost respinse sau care nu au fost luate în calcul de Parlament înainte de alegerile prezidenţiale din decembrie", se arată în notă.

Mai mult decât atât, ambasada americană mai menţionează că, "în timpul ceremoniei de învestire, preşedintele Băsescu a spus că a ales un diplomat "experimentat" pentru funcţia de ministru de Externe pentru a transmite un semnal puternic că această poziţie nu este pentru politicieni".

Totuşi, diplomaţii americani afirmă că şi Bogdan Aurescu este un "de carieră", "dar îi lipseşte experienţa de ambasador şi familiaritatea cu Băsescu, ceea ce l-a favorizat pe Baconschi".

×
Subiecte în articol: wikileaks Traian Băsescu Boc
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close