Antena 3 CNN Război în Israel "Dați-le arme oamenilor și vă vom arăta ce putem face!"| Mulțimi de oameni din Iordania, în marș spre granița cu Cisiordania | Israelul vorbește de un al treilea front

"Dați-le arme oamenilor și vă vom arăta ce putem face!"| Mulțimi de oameni din Iordania, în marș spre granița cu Cisiordania | Israelul vorbește de un al treilea front

Sute de oameni din Iordania se îndreptau, astăzi, spre granița acestei țări cu Cisiordania, teritoriu aflat sub administrația parțială a Autorității Palestiniene, în care trăiesc aproximativ 3,5 milioane de oameni.

de Adrian Iclozan    |    20 Oct 2023   •   13:50

Antena 3 CNN a difuzat imagini cu localnicii mărșăluind, cu precizarea că imaginile provin din surse locale și nu pot fi, pentru moment, verificate.

Capitala iordaniană Amman a fost, recent, scena unor violențe petrecute în fața ambasadei americane. 

Miercuri, oamenii furioși au încercat să ia cu asalt clădirea, în timp ce președintele SUA, Joe Biden, se afla în Israel.

Hamas și-a chemat susținătorii din țările vecine să mărșăluiască spre Israel, vineri

Alte violențe au avut loc, în aceeași zi, în Liban, apetitul populației locale pentru revoltă fiind stimulat de explozia de la spitalui Al-Ahli din Gaza, pe care Hamas a atribuit-o Israelului. Israelul a adus probe că racheta care a căzut peste parcarea spitalului a fost lansată chiar din Gaza, probabil de militanții grupării Jihadul Islamic.

Miercuri, Hamas a chemat musulmanii și arabii să se ridice împotriva Israelului într-o "Zi a mâniei". Aceeași grupare teroristă a cerut susținătorilor din țările aflate în jurul Israelului să se îndrepte, vineri, spre granițele cu statul evreu.

Cel puțin în Iordania, deocamdată, îndemnul Hamas pare să fi fost ascultat.

În tentative similare petrecute recent, forțele de ordine iordaniene au reușit să împiedice mulțimile să treacă frontiera.

Militari israelieni: Cisiordania ar putea deveni un al treilea front, după Gaza și sudul Libanului

Violențele din Cisiordania au crescut de când Israelul a început să bombardeze Fâșia Gaza și să se confrunte cu Hezbollah la granița cu Libanul.

Aceste violențe alimentează temerile că teritoriul palestinian de la granița cu Iordania ar putea deveni un al treilea front într-un război mai larg împotriva statului evreu.

Confruntările dintre soldații israelieni și localnicii palestinieni au făcut deja peste 80 de morți în rândurile ultimilor, de la începutul războiului declanșat de Hamas în data de 7 octombrie.

Tot de atunci, Israelul a arestat peste 900 de persoane. Vineri, Israelul a efectuat noi raiduri în timpul nopții și în zori și a reținut alte zeci de persoane, între care se numără și purtătorul de cuvânt local al Hamas, Hassan Yousef.

Violențele reprezintă o provocare pentru Israel și pentru Autoritatea Palestiniană, AP, singurul organism de guvernare palestinian recunoscut la nivel internațional, care își are sediul în această zonă.

Armata israeliană a declarat că se află în stare de alertă maximă și că se pregătește pentru atacuri, inclusiv din partea militanților Hamas infiltrați în Cisiordania.

Hamas încearcă să "cuprindă Israel într-un război pe două sau trei fronturi", inclusiv la granița libaneză și în Cisiordania, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Jonathan Conricus. "Amenințarea este ridicată", a estimat el.

Palestinian din Cisiordania: "Dați-le arme oamenilor și vă vom arăta ce putem face!"

În Ramallah, manifestările în creștere în favoarea Hamas - un rival pentru Fatah, partidul președintelui palestinian Mahmoud Abbas - au arătat un apetit tot mai mare pentru rezistența armată.

"Dați-le oamenilor arme. Lăsați-i să se angajeze în violențe. Vom arăta ce putem face", a declarat Salah, un manifestant în vârstă de 20 de ani care și-a dat doar prenumele.

"Ar trebui să ne scuturăm frâiele și să folosim orice mijloace pentru a lupta împotriva ocupației", a spus la rândul său Mowafaq Sehweel, un oficial al Fatah, citat de agenția Reuters.

În acest context, raidurile și arestările operate de Israel în Cisiordania au exact menirea de a nu permite organizarea unei rezistențe armate, notează The Guardian.

×
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close