Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel. Ziua 17 | Hamas anunță eliberarea a altor doi ostatici din motive umanitare

Război în Israel. Ziua 17 | Hamas anunță eliberarea a altor doi ostatici din motive umanitare

Război în Israel. Ziua 17. Aripa militară a Hamas, Brigăzile al Qassam, au eliberat doi ostatici israelieni. Sunt două femei.

de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Oct 2023   •   21:51

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat statul Israel:

  • Israelul a confirmat eliberarea a încă doi ostatici. Sunt două femei
  • Hamas anunță eliberarea a altor doi ostatici din motive umanitare
  • Israelul se pregătește pentru o "operațiune multilaterală" împotriva Hamas din "aer, de la sol și de pe mare"
  • UE se confruntă cu riscul unui nou flux de migranți pe fondul conflictului din Gaza
  • Marea Britanie va oferi un ajutor suplimentar de 20 de milioane de lire sterline pentru Gaza
  • O stațiune de la Marea Roșie a devenit loc de refugiu pentru israelieni. Populația s-a dublat
  • MAE confirmă al cincilea român mort în războiul din Israel. Bilanțul cetățenilor români decedați
  • Armata Israeliană a crescut bilanțul celor aflați în mâinile teroriștilor la 222 de ostatici
  • Iranul a amenințat să bombardeze orașul israelian Haifa
  • Hamas face apel la deschiderea unui coridor umanitar în enclava palestiniană
  • Radu Tudor: Israelul ar putea renunța la invazia totală în Gaza dacă "raidurile limitate" dau rezultate
  • Zeci de morți în Gaza, după tirurile israeliene de azi-noapte. IDF spune că a lovit 320 de ținte teroriste
  • Un al treilea convoi umanitar a intrat, luni, în Gaza
  • IDF comunică lovirea a cel puțin 100 de obiective Hamas, în ultimele ore, în Gaza
  • Guvernul israelian prezintă luni, presei internaționale, imagini needitate ale masacrului comis de Hamas
  • Președintele american Joe Biden și Papa Francisc au discutat despre războiul dintre Israel și Hamas
  • Netanyahu avertizează asupra "devastării" Libanului dacă Hezbollah intră în război
  • Explozie, sâmbătă după-amiază lângă punctul de trecere Rafah
  • Celule Hezbollah, lovite de forţele de apărare ale Israelului
  • Oficial de rang înalt din Israel: Nu va exista "nicio încetare a focului" în Gaza
  • Preşedintele Israelului: Hamas plănuia să folosească cianură împotriva civililor israelieni
  • Lovituri ale Israelului în sudul Libanului, la o serie de situri ale Hezbollah
  • Bebeluşii din Gaza, în pericol dacă se întrerupe energia electrică în spitalul în care sunt internaţi

Update 21:50 Israelul a confirmat eliberarea a încă doi ostatici. Sunt două femei.

Încă doi ostatici au fost eliberați din custodia Hamas în urma medierii din Qatar și Egipt, potrivit a doi oficiali israelieni și a altor două surse informate cu privire la această chestiune.

O sursă informată despre această problemă a spus că ostaticii erau cetățeni israelieni. Una dintre surse a spus că au fost eliberați la Crucea Roșie.

Update 21:35 Hamas anunță eliberarea a altor doi ostatici din motive umanitare.

Inițial a fost anunțată eliberarea a 50 de ostatici.

Aripa militară a Hamas, Brigăzile al Qassam, au eliberat doi ostatici israelieni. Sunt două femei: Nurit Yitzhak și Yocheved Lifshitz. 

Purtătorul de cuvânt Abu Obeida a anunțat acest lucru într-o postare pe Telegram conform căreia medierea a fost efectuată de Egipt și Qatar

"Am decis să-i eliberăm – a spus Hamas – pentru a satisface motive umanitare”.
Hamas a reamintit că "inamicul a refuzat să accepte eliberarea lor de vinerea trecută și încă neglijează dosarul prizonierilor săi”.

Eliberarea, a adăugat Obeida în numele Brigăzilor al Qassam, a avut loc "în ciuda faptului că ocupația a comis mai mult de 8 încălcări ale procedurilor, convenite cu frații mediatori, pe care ocupația ar fi trebuit să le respecte în această zi pentru a finaliza procesul de livrare".

În Israel, în prezent, nu există nicio confirmare a eliberării ostaticilor.

Update 21:15 Israelul se pregătește pentru o "operațiune multilaterală" de pe mare, de la sol și din aer, afirmă ministrul Apărării.

Israelul se pregătește pentru o "operațiune multilaterală" împotriva Hamas din "aer, de la sol și de pe mare", a declarat ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, într-o declarație video publicată luni.

Gallant a finalizat un tur al bazei navale din Ashdod, unde a declarat că a "efectuat o evaluare a situației operațiunilor navale" și "a făcut un tur al țărmurilor de la granița de sud a Israelului împreună cu comandantul Marinei, VADM David Saar Salama", potrivit Ministerului Apărării de luni.

El a lăudat activitatea soldaților și comandanților în "zădărnicirea multor atacuri care ar fi avut loc" împotriva Israelului, a declarat Gallant într-o declarație video filmată în timpul vizitei.

"Mesajul meu pentru soldați - bravo, ați făcut o treabă excelentă! Continuați să vă pregătiți pentru operațiunea noastră, aceasta va veni în curând.

Ne pregătim temeinic pentru următorul pas - o operațiune multilaterală în aer, la sol și pe mare", a adăugat Gallant. "Faceți-vă treaba, pregătiți-vă. Vom avea nevoie de voi".

Update 20:20 UE se confruntă cu riscul unui nou flux de migranți pe fondul conflictului din Gaza.

Uniunea Europeană se confruntă cu riscul unui flux brusc de migranți care fug de războiul dintre Israel și Hamas, a declarat luni ministrul grec al migrației, Dimitris Kairidis, care a făcut apel la vigilență și la mai multă solidaritate între statele membre.

"Întotdeauna există riscul, dacă instabilitatea din Orientul Mijlociu se extinde și, mai ales, dacă va cuprinde țări vecine precum Egiptul, care are o populație foarte mare, lucrurile pot deveni cu adevărat periculoase", a declarat Kairidis într-un interviu acordat Reuters.

"Trebuie să fim vigilenți, trebuie să fim mai apropiați în Europa. (Avem nevoie) de o mai bună pază a frontierelor, de combaterea rețelelor criminale de traficanți, de returnări a celor care nu primesc azil", a spus el.

În timpul crizei migrației din Europa din 2015, guvernele UE s-au luptat să facă față unui aflux de peste 1 milion de persoane, majoritatea refugiați sirieni, care au trecut din Turcia în Grecia, copleșind rețelele de securitate și de asistență socială și stârnind sentimente de extremă dreapta.

"Trebuie să încheiem noul pact", a declarat Kairidis, care s-a aflat luni la Ankara pentru discuții cu omologul său turc privind modalitățile de reducere a sosirilor.

Turcia și UE au convenit un acord în 2016 pentru a opri acest aflux.

"Este bine să avem acest mecanism de criză pentru a face față unui aflux brusc împreună, mai degrabă decât divizați", a spus el.

În plus, când există preocupări legate de conflictul dintre Israel și Hamas, Kairidis a declarat că Grecia se află "în prima linie" a discuțiilor din UE pentru mai multe expulzări şi returnări de migranţi după atacurile mortale din Belgia și Franța.

El a citat uciderea a doi suporteri suedezi de fotbal la Bruxelles săptămâna trecută de către un tunisian înarmat care stătea ilegal în Belgia după ce cererea sa de azil a fost respinsă.

Bărbatul a ajuns în UE prin insula italiană Lampedusa în 2011.

"Avem o situație inacceptabilă în care, indiferent dacă cererea ta este aprobată sau respinsă, ajungi să rămâi în Europa", a spus Kairidis.

"Cheltuim tone de bani și resurse pentru a evalua aceste cereri... dar, la sfârșitul zilei, totul devine o bătaie de joc".

El a cerut un mecanism european comun pentru returnare migranților.

"Doar Europa împreună poate forța țările de origine să își primească înapoi cetățenii, cu stimulente şi constrângeri”, a spus el. "Grecia singură nu poate face acest lucru, Belgia singură nu poate face acest lucru".

Update 19:00 Marea Britanie va oferi un ajutor suplimentar de 20 de milioane de lire sterline pentru Gaza.

Premierul britanic Rishi Sunak a anunțat, luni, că Marea Britanie va oferi un nou ajutor pentru poporul palestinian.

Afirmă că Guvernul britanic va oferi un sprijin umanitar suplimentar de 20 de milioane de lire sterline (24,4 milioane de dolari) pentru Gaza, potrivit Reuters.

Rishi Sunak, prim-ministrul Marii Britanii, a susținut că urmează să suplimenteze ajutorul oferit pentru palestinienii aflați în Fâșia Gaza, prinși între războiul dintre Hamas și Statul Israel.

Sunak spune că este nevoie de ajutoare sub orice formă, apă, alimente, medicamente sau carburant.

"Avem nevoie de un flux constant de ajutoare care să plece către Gaza, apă, alimente, medicamente și combustibil de care au nevoie atât de disperată”, a declarat Sunak în fața parlamentarilor, în cadrul unei discuții privind conflictul israeliano-palestinian.

"Furnizăm un ajutor umanitar suplimentar de 20 de milioane de lire sterline pentru civilii din Gaza, mai mult decât dublul sprijinului nostru anterior pentru poporul palestinian”.

Update 18:30 Potrivit serviciilor de informații militare ucrainene, Rusia a transferat arme occidentale capturate în Ucraina, către Hamas, pentru a acuza Ucraina că ar fi vândut arme teroriștilor.

Teroriștii Hamas au publicat o înregistrare video care arată rachete antitanc AT4 și NLAW pe care le-au obținut de la contrabandiștii de arme din Ucraina pentru a le folosi împotriva tancurilor de luptă ale Israelului.

Se cunoaște faptul că multe dintre armele donat de SUA către Ucraina ajung pe piața neagră, dar nu se cunoaște exact modalitatea.

Update 17:45 O stațiune de la Marea Roșie a devenit loc de refugiu pentru israelieni. Populația s-a dublat.

Stațiunea Eliat de la Marea Roșie a devenit loc de refugiu pentru israelienii care fug de război. Populația localității s-a dublat în scurt timp, iar autoritățile locale iau în calcul înființarea unei tabere de corturi, potrivit Sky News.

Stațiunea din sudul Israelului ar putea să înființeze o uriașă tabără de corturi care să găzduiască mii de persoane strămutate din cauza conflictului, anunță presa israeliană.

Populația din Eilat și-a dublat dimensiunea, după ce a primit 60.000 de evacuați, a declarat primarul Eli Lankri pentru Channel 12.

Până în prezent, 12.000 de persoane s-au cazat în camere de hotel, iar 4.000 închiriat camere sau au mers la pensiuni, a mai spus primarul din Eilat.

Deoarece alte mii de oameni ar putea sosi în oraș, autoritățile au identificat patru locuri în care ar pute fi amenajate tabere cu corturi.

Mii de israelieni au fost evacuați de la granița cu Gaza și Liban de către guvern.

Update 17:30 MAE confirmă al cincilea român mort în războiul din Israel. 

În urma unui comunicat emis de către Ministerul Afacerilor Externe, referitor la situația de securitate din Israel și Fâșia Gaza, a fost confirmat decesul unei alte persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română.

În total, cinci persoane cu cetățenie română au decedat în urma războiului din Israel.

"În continuarea precizărilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe în contextul situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, precizăm că autoritățile israeliene au informat cu privire la decesul a încă unei persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, cu domiciliul în Statul Israel.

Până la acest moment, Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Haifa nu au recepționat solicitări de sprijin consular privind dispariția sau decesul altor cetățeni români în Statul Israel și mențin în permanență contactul cu autoritățile israeliene.

Astfel, până la acest moment, potrivit informațiilor transmise de către autoritățile israeliene, cinci persoane cu dublă cetățenie israeliano-română, cu domiciliul în Statul Israel, au decedat, și o persoană este notificată ca fiind ostatic în Fâșia Gaza", potrivit MAE.

Update 17:00 Ministerul Apărării din Israel: Operațiunea de eliminare a Hamas ar putea dura trei luni.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, susține că operațiunea de eliminare a Hamas ar putea ține trei luni, potrivit Sky News.

Operațiunea de neutralizare a Hamas în Fâșia Gaza ar putea dura până la trei luni, a declarat ministrul israelian

"În ceea ce privește aspectele operaționale ale manevrelor - la sfârșitul zilei, nimic nu va opri IDF (armata israeliană n.r)”, a spus Yoav Gallant, citat de biroul său.

El a fost informat despre atacurile israeliene în Fâșia Gaza și la granița de nord.

"Aceasta va fi "ultima operațiune de manevră din Gaza” pentru armata israeliană, "poate dura o lună, două sau trei, dar la final nu va mai exista Hamas”, a precizat demnitarul din israel.

Update 16:30 Armata Israeliană a crescut bilanțul celor aflați în mâinile teroriștilor la 222 de ostatici.

Armata Israeliană a crescut bilanțul celor aflați în mâinile teroriștilor la 222 de ostatici. Printre ei se află și un român cu dublă cetățenie. În tentativa de a găsi prizonierii Hamas din Gaza, un soldat israelian și-a pierdut viața în misiune.

"Am informat familiile a 308 soldați căzuți la datorie și familiile a 222 de ostatici. Vreau să clarific - numărul de 222 de ostatici este actualizat și schimbat în ceea ce privește eforturile serviciilor de informații, dar și pentru că nu este un număr mic de cetățeni străini.

Am atacat complexe militare și posturi de observare ca parte a pregătirii pentru următoarele etape ale războiului. În timpul nopții, raidurile au fost efectuate de forțe blindate și de infanterie. Aceste raiduri elimină echipele de teroriști şi pregătesc următoarea etapă a războiului. Acestea sunt raiduri zonale efectuate în interior și cu schimburi de focuri la distanţă mică. Aceste raiduri sunt, de asemenea, de localizare și de căutare de informaţii despre dispăruţi și ostatici.

Am localizat peste 1.000 de cadavre și captivi, teroriști pe care îi ținem. Repet, am găsit peste 1.000 de cadavre și captivi. Toți sunt membri ai Hamas care sunt interogați, identificați, clasificați împreună cu eforturile noastre de informații cu privire la cei dispăruți și ostatici.

În ultimele 24 de ore, în nordul țării am eliminat, inclusiv în ultimele ore, echipe de teroriști. În total, în ultimele 24 de ore, opt unităţi teroriste care au încercat să lanseze rachete antitanc și rachete, în timp ce șapte au fost eliminate chiar înainte de a fi lansate. De la începutul războiului, am eliminat mai mult de 20 de unităţi ale organizației Hezbollah”, a declarat Daniel Hagari, purtător de cuvânt IDF

Update 15:00 Un comandant al Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran a formulat, astăzi, cea mai explicită amenințare că țara sa ar putea intra într-un război direct împotriva Israelului.

Comandantul adjunct al structurii militare iraniene, Ali Fadavi, a spus că armata Teheranului va lansa "fără ezitare, dacă va fi necesar", o rachetă spre orașul Haifa din nordul Israelului.

Publicația Jerusalem Post relatează că Fadavi a vorbit, luni dimineață, în fața studenților de la Universitatea din Teheran și a fost întrebat în legătură o acțiune militară directă a Iranului împotriva Israelului.

"Unii dintre voi consideră că o acțiune practică ar fi o rachetă directă asupra (orașului) Haifa. Desigur, dacă este necesar, acest lucru va fi făcut și va fi făcut fără ezitare", a răspuns el.

"America a creat Israelul pentru securitatea sa și, dacă se simte nesigură, îl va sacrifica cu ușurință", a mai estimat acest oficial iranian.

Update 14:00 Gruparea teroristă din Gaza face apel la deschiderea unui coridor umanitar în enclava palestiniană

Apelul este adresat țărilor arabe și musulmane, dar și Organizației Națiunilor Unite.

Hamas cere intensificarea presiunilor pentru deschiderea unei căi de livrare a ajutorului umanitar în Gaza, arătând că livrările limitate de până acum sunt insuficiente în condițiile asediului și blocadei impuse de Israel.

Update 13:00 Armata israeliană, IDF, a anunțat astăzi că a efectuat "raiduri limitate" cu forțele sale terestre în Fâșia Gaza.

Raidurile au avut loc în timpul nopții, având obiectivul de a lichida focare ale Hamas, și au implicat trupe terestre și vehicule blindate.

"Aceste incursiuni încearcă să compenseze o ofensivă terestră majoră care este temporizată. Cuvântul de ordine în momentul de față este presiunea pentru temporizarea dorinței a Israelului de a intra cu zeci de mii, poate chiar cu 100.000 - 200.000 de militari în Fâșia Gaza pentru a elimina toate celulele teroriste Hamas, care sunt, din păcate, cu miile în acea zonă.

În condițiile unei intervenții ferme din partea Statelor Unite să se amâne această ofensivă, (israelienii) nu au altă formulă decât să facă incursiuni chirurgicale, prin intermediul forțelor speciale, prin intermediul trupelor de infanterie, care să asigure protecția acestor trupe speciale, pentru a localiza și a elimina locurile din care se lansează rachete spre teritoriul Israelului.

E o misiune extrem de riscantă, pentru că una este să faci o incursiune în teritoriul inamic și să ai 100 de militari în spate și cu totul altceva este să faci o incursiune în teritoriul inamic și ai 100.000 de oameni în spate.

Foarte probabil, dacă vor reuși să elimine liderii Hamas cu aceste intervenții punctuale, s-ar putea să nu mai fie chiar atât de multă nevoie de marea ofensivă pe care o așteptăm cu toți. Armata israeliană ar putea să spună 'nu mai trimitem 200.000 de militari în Gaza, pentru că am reușit, cu aceste comandouri speciale, să eliminăm liderii Hamas care au atacat teritoriul Israelului și care pun în pericol țara noastră'", a explicat Radu Tudor la Antena 3 CNN.

Update 12:00 Un al treilea convoi de vehicule care transportă ajutoare umanitare a trecut, luni, prin punctul de la Rafah, care leagă Egiptul de Gaza.

Informația este difuzată de CNN, pe baza relatării unui corespondent local.

Sursa citată amintește că cel puțin 34 de camioane care cu alimente, apă și medicamente au ajuns, sâmbătă și duminică, din Egipt în Gaza prin acest punct de trecere.

Grupurile pentru drepturile omului avertizează însă că nu ajung suficiente ajutoare în enclava palestiniană, unde blocada și bombardamentele continue ale Israelului afectează sever peste 2 milioane de civili.

Update 10:51 Zeci de morți în nordul Fâșiei Gaza, după tiruri israeliene

Ministerul palestinian de Interne a anunțat, luni, că 17 persoane au fost ucise și alte câteva zeci, rănite de două lovituri israeliene separate în nordul Gaza.

Unul dintre tiruri a lovit o casă din Jabalia, iar altul, un apartament din cartierul Al-Faluga, luni dimineață, au declarat oficiali locali citați de CNN.

Alte 10 persoane au fost ucise în Deir al-Balah, în centrul Fâșiei Gaza, a adăugat ministerul palestinian.

Update 09:42 Forțele de Apărare ale Israelului, IDF, au comunicat că au lovit 320 de ținte teroriste în Gaza, în cursul nopții, inclusiv tuneluri și zeci de centre de comandă operaționale aparținând Hamas și Jihadului Islamic.

Imagini obțiunte prin termoviziune de avioanele israeliene și distribuite de IDF au înfățișat efectele lovituri asupra clădirilor din Gaza.

"În plus, IDF a lovit ținte care reprezentau o amenințare pentru forțele din jurul Fâșiei Gaza, care se pregătesc pentru operațiuni terestre, inclusiv zeci de posturi de lansare a obuzelor de mortiere și a rachetelor antitanc", a mai precizat armata israeliană.

Update 09:35 "Tel Aviv este în momentul de față un oraș care a fost obligat, până la urmă, prin tipicul lui, să revină la normal. Asta nu înseamnă că nu sunt urme cât se poate de clare ale conflictelor, care se duc atât la sud cât, și la nord.

În continuare, după lăsarea întunericului, străzile sunt goale. În Tel Aviv, în continuare, vedem foarte mulți soldați pe stradă, mai la tot pasul. 

Pe de altă parte, nordul este foarte încercat, în primul rând de mișcarea Hezbollah, care a trimis în ultimele 24 de ore foarte multe rachete antitanc, în primul rând asupra blindatelor pe care Israelul le-a masat acolo. Israelul a fost nevioit să evacueze aproximativ 10-15 kilometri de la granița cu Libanul, pentru ca populația de acolo să nu fie în raza acestor rachete.
În sudul Israelului, la granița cu Gaza, a fost poate cea mai agitată, cea mai teribilă noapte din punct de vedere al bombardamentelor în interiorul enclavei, de când a început războiul. 

IDF a comunicat că au fost distruse sute de obiective ale Hamas: case conspirative, locuințe ale liderilor Hamas, depozite de armament, dar și tuneluri, care sunt atât de importante în această invazie terestră totală așteptată de două săptămâni", a relatat din Tel Aviv corespondentul Antena 3 CNN, Laurențiu Rădulescu.

Update 09:00 Un soldat israelian a fost ucis în timpul unui raid local în Gaza.

Anunțul a fost făcut de Forțele de Apărare Israeliene, IDF.

Antena 3 CNN, citând surse din presa internanțională, relatează că soldatul ucis avea 19 ani.

Alți trei soldați ai IDF au fost răniț în timpul operațiuniii, a declarat purtătorul de cuvânt Daniel Hagari pe rețelele de socializare.

Hagari a precizat că soldații căutau israelieni dispăruți și curățau zona în momentul în care s-a produs incidentul. 

"O rachetă antitanc a tras asupra unui tanc și a unui vehicul de geniu în timpul unui raid local desfășurat mai devreme astăzi în Fâșia Gaza, în zona Kissuf", a scris el.

Nu se știe cu exactitate unde s-a petrecut incidentul.

Zona Kissuf se află la granița cu Gaza, iar publicația Times of Israel spune că s-a întâmplat pe partea de vest a gardului de frontieră, în interiorul Gaza.

De partea cealalată, armata israeliană a ucis în această noapte mai mulţi terorişti în timpul operaţiunilor aeriene din Gaza, inclusiv pe comandantul adjunct al grupării Hamas, responsabil de tirurile cu rachete asupra Israelului.

Update 08:30 Vladimir Putin l-a trimis la Teheran pe Serghei Lavrov, în contextul în care este anticipată intrarea Iranului în război, ca răspuns la o invazie terestră a Israelului în Gaza.

Ministrul rus de Externe va ajunge astăzi în capitala iraniană.

Iranul este sponsorul teroriștilor Hamas, care au declanșat conflictul din Orientul Mijlociu.

La reuniunea de la Teheran mai participă șefii diplomațiilor din Armenia, Azerbaidjan şi Turcia.

Iranul s-a profilat în ultima vreme ca jucător principal din cadrul așa-numitei Axe a Răului.

Analiștii occidentali susțin că Teheranul ar fi planificat, de fapt, atacul comis de Hamas pe 7 octombrie.

Iranienii finanțează şi organizația teroristă libaneză Hezbollah, cea care a lansat rachete asupra Israelului "în semn de solidaritate" cu Hamas și a amenințat că va intra în război "când va veni momentul".

Tot Iranul îi susține și pe rebelii care au atacat forțele americane din Irak şi Siria.

Update 07:30 Forțele de apărare israeliene au anunțat că au lovit o celulă teroristă din Liban.

"Celula teroristă plănuia să efectueze o lansare de rachete antitanc spre orașul Shlomi, situat în nordul Israelului", a precizat, luni, IDF într-un comunicat.

IDF a comunicat duminică faptul că a lovit două celule teroriste Hezbollah în teritoriul libanez, la granița cu Israelul.

Hezbollah este o grupare islamistă susținută de Iran, care dispune de una dintre cele mai puternice forțe paramilitare din Orientul Mijlociu.

Se estimează că Hezbollah ar putea deveni un jucător-cheie în conflictul dintre Israel și Hamas și ar putea contribui la escaladarea conflictului într-un regional.

Update 06:28 Israelul este îngrijorat de nivelul de negare venit din partea mai multor ţări cu privire la gradul în care teroriștii Hamas au ucis, torturat și mutilat civili israelieni în timpul atacului lor din 7 octombrie. Motiv pentru care astăzi, presa israeliană va arăta jurnaliștilor din intreaga lume imagini necenzurate de pe bodycam-urile teroriştilor Hamas în timp ce omorau cu brutalitate israelieni nevinovati. 

„Avem un anunţ important. Din data de 7 octombrie, de la data masacrului, IDF a adunat imagini de pe bodycam-urile trupelor Hamas în timp ce se dezlănţuiau printre comunităţile din sudul Israelului omorând pe toată lumea. Din păcate, şi nu îmi vine să cred că spun asta, nu îmi vine să cred că noi, ca ţară, trebuie să facem asta, în timp ce încercăm să învingem această organizare teroristă care a brutalizat oamenii noştri, suntem martorii unui fenomen de negare a Holocaustului ce evoluează în timp real. Pe măsură ce oamenii exprimă îndoială cu privire la magnitudinea artocităţilor comise de Hamas împotriva oamenilor noştri şi, în fapt, s-au înregistrat glorificări ale acelor violenţe”, au precizat oficialii IDF.

Luni, biroul de presă al guvernului va prezenta presei internaţionale imagini care nu au apărut public până acum, „cu barbariile împotriva poporului nostru. Este vorba despre imagini care nu au fost date publicităţii, o combinaţie de imagini needitate din ziua masacrului din data de 7 octombrie pentru jurnaliştii care pot rezista să vadă crudul adevăr”, mai spun oficialii israelieni.

Update 06:10 Sunt primele confruntări dintre Israel şi terorişti în interiorul Fâşiei Gaza. Hamas susţine că luptătorii săi au distrus două buldozere militare israeliene și un tanc într-o ambuscadă în apropiere de orașul Gaza, Khan Younis. De partea cealaltă, Forțele de Apărare ale Israelului au confirmat pentru CNN că forțele sale au acționat în interiorul enclavei palestiniene. Anunţul vine în contextul în care Israelul pregăteşte de două săptămâni o invazie generală în Gaza pentru a distruge gruparea teroristă Hamas.

Update 03:30 Mulți bebeluși care depind de aparate de ventilație nu ar supraviețui unei întreruperi a curentului electric în Gaza, a avertizat un medic din regiune. Într-o înregistrare video publicată duminică de Ministerul Sănătății din Gaza, Dr. Fu'ad al-Bulbul, șeful secției de Neonatologie de la spitalul Al-Shifa, a declarat că orice întrerupere a alimentării cu energie electrică ar fi "catastrofală".

"Cei mai mulți dintre bebelușii care depind de ventilatoare vor muri pentru că putem salva doar unul sau doi bebeluși, dar nu-i putem salva pe toți", a spus el.

Secţia de la spitalul Al-Shifa, care are 45 de incubatoare, îngrijește cu precădere copiii prematuri rezultați în urma unor sarcini cu risc ridicat.

Update 02:50 Forţele de Apărare israeliene lansează noi lovituri în sudul Libanului, vizând posturi și luptători Hezbollah
FDI afirmă că a lovit o serie de situri Hezbollah din sudul Libanului, inclusiv un "complex militar" și un post de observare. Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că avioanele militare au vizat, de asemenea, "o celulă teroristă" de-a lungul frontierei și au distrus armamentul deținut de aceştia.

Update 01:30 Ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, a declarat că a vorbit la telefon cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, și cu șeful Jihadului Islamic Palestinian, Ziyad al-Nakhala. Potrivit unui comunicat al Hamas, Haniyeh și Amirabdollahian au discutat despre mijloacele de a opri "crimele brutale" ale Israelului în Gaza.

Update 01:27 Președintele Israelului, Isaac Herzog, a dezvăluit într-un interviu pentru Sky News că Hamas a plănuit să folosească agenți chimici cu cianură împotriva civililor israelieni. Acesta a prezentat materiale recuperate de pe o unitate USB aflată pe cadavrul unui terorist Hamas în Israel, care a fost copiată de la al-Qaida și care includea "instrucțiuni detaliate privind crearea de arme chimice", inclusiv "instrucțiuni precise pentru pregătirea unui dispozitiv de dispersie a agenților cu cianură".

Update 01:00 Un oficial israelian de rang înalt a declarat pentru CNN că nu va exista "nicio încetare a focului" în Gaza, pe fondul eforturilor SUA și Qatarului de a elibera peste 200 de ostatici deținuți de Hamas. Acesta a precizat că "nu a fost "la curent" cu apelurile SUA pentru o amânare a operațiunii terestre din Gaza și a declarat că atât Israelul, cât și SUA doresc ca toți ostaticii să fie eliberați "cât mai repede posibil". Dar, a adăugat oficialul, "nu se poate permite ca eforturile umanitare să aibă un impact asupra misiunii de dezmembrare a Hamas".

Update 00:50 Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că a efectuat lovituri împotriva a încă două escadroane Hezbollah din sudul Libanului înainte ca acestea să poată efectua atacuri asupra Israelului. Forțele de apărare israeliene spun că una dintre celule, în zona Muntelui Dov, plănuia să lanseze rachete, iar cea de-a doua celulă, în apropiere de orașul Mattat din nordul țării, plănuia să lanseze o rachetă ghidată antitanc. Loviturile marchează a șasea și a șaptea celulă Hezbollah pe care IDF le-a lovit astăzi.

Președintele francez Emmanuel Macron și premierul olandez Mark Rutte urmează să sosească luni în Israel, a anunțat duminică biroul premierului israelian.

Premierul Benjamin Netanyahu a vorbit telefonic cu cei doi lideri, precum și cu premierul spaniol Pedro Sanchez. 

Macron și Rutte vor sosi luni și marți și se vor întâlni cu Netanyahu, potrivit biroului său.

Premierul israelian a mulțumit liderilor occidentali pentru sprijinul acordat "dreptului Israelului de a se apăra împotriva terorismului brutal al Hamas”, a declarat biroul său într-un comunicat, adăugând că "victoria Israelului asupra Hamas ar fi o victorie pentru întreaga lume”.

CNN a contactat Palatul Elysee, care nu a confirmat încă vizita lui Macron, dar președintele francez a spus că va vizita Israelul în zilele următoare, potrivit biroului său.

Premierul spaniol a confirmat că a vorbit cu omologul său israelian într-o postare pe platforma de socializare X, spunând că și-a reiterat "condamnarea atacurilor teroriste ale Hamas împotriva Israelului și a dreptului său de a se apăra împotriva lor, în limitele drept internațional și umanitar”.

Sanchez a scris că cei ținuți ostatici de Hamas în Gaza ar trebui eliberați "imediat și necondiționat”.   

El a adăugat că toți civilii din conflictul Israel-Hamas ar trebui protejați și că "ajutor umanitar suficient și susținut” ar trebui oferit oamenilor din Gaza, potrivit CNN.

Război în Israel, 22 octombrie 2023 | Un nou convoi umanitar a intrat în Fâșia Gaza. 17 cisterne, lăsate să treacă

Război în Israel, 21 octombrie 2023 | Granița dintre Gaza și Egipt s-a deschis. Camioanele cu ajutoare umanitare pentru cei 2,4 milioane de oameni rămași fără apă

Război în Israel, 20 octombrie 2023 | Israelul a terminat planul de război pentru invazia în Fâşia Gaza 

Război în Israel, 19 octombrie 2023 | Secretarul general al ONU cere încetarea imediată a focului în Gaza

Război în Israel, 18 octombrie 2023 | Situaţie tot mai tensionată în Israel, unde se aşteaptă ordinul de atac al Fâşiei Gaza

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Motivul răpirii omului de afaceri moldovean dintr-o parcare din Capitală
x close