Antena 3 CNN Sport Cupa Mondială Belgia învinge Statele Unite după prelungiri şi se califică în sferturile de finală ale Cupei Mondiale

Belgia învinge Statele Unite după prelungiri şi se califică în sferturile de finală ale Cupei Mondiale

Belgia învinge Statele Unite după prelungiri şi se califică în sferturile de finală ale Cupei Mondiale
de M.T.    |    02 Iul 2014   •   01:39

Belgia a învins Statele Unite cu 2-1, după prelungiri, şi s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Mondiale pentru prima oară după 28 de ani.

Partida disputată la Salvador a fost probabil cea mai frumoasă a turneului final din Brazilia, iar portarul americanilor, Tim Howard, a stabilit un nou record de intervenţii în istoria competiţiei.

În sferturile de finală, Belgia va juca împotriva Argentinei, pe data de 5 iulie, la Brasilia.

Despre actuala generaţie care formează naţionala Belgiei s-a spus că poate repeta performanţa celei din 1986, care a fost oprită în semifinalele Cupei Mondiale din Mexic de un Diego Maradona aflat la apogeul carierei. Deşi a câştigat în premieră grupa din care a făcut parte cu punctaj maxim, echipa antrenată de Marc Wilmots nu a reuşit să impresioneze până acum în Brazilia, dar, în faţa Statelor Unite, belgienii au făcut cel mai bun joc de la actualul turneu final. Cu toate acestea, nu a lipsit mult ca prezenţa sa între cele mai bune opt echipe ale lumii să se decidă la loviturile de departajare. Asta pentru că Tim Howard a fost într-o formă excepţională, iar elevii germanului Jurgen Klinsmann au luptat până în ultima secundă.

Cele 90 de minute regulamentare au fost, în cea mai mare parte, un duel între portarul american şi jucătorii belgieni. Indiferent că la finalizare s-au aflat Divock Origi, Kevin De Bruyne, Dries Mertens, Jan Vertonghen, Kevin Mirallas, Eden Hazard sau Vincent Kompany, goalkeeperul lui Everton a avut de fiecare răspuns şi a păstrat rezultatul neschimbat. Atunci când a fost învins, la o lovitură de cap a lui Origi, a fost salvat de bară. Astfel, pentru prima oară în istoria Cupei Mondiale, cinci meciuri dintr-o fază eliminatorie au avut nevoie de prelungiri pentru a-şi desemna câştigătoarele.

Înaintea prelungirilor, Wilmots l-a introdus pe teren pe Romelu Lukaku, iar tânărul atacant a avut nevoie de doar trei minute pentru a crea faza care a dus la deschiderea scorului, reuşită de De Bruyne. În finalul primei reprize a prelungirilor, cei doi au schimbat rolurile, De Bruyne pasânu-i decisiv lui Lukaku, iar scorul a devenit 2-0. Între cele două goluri, Howard a continuat seria paradelor incredibile, portarul american terminând meciul cu 16 intervenţii, record pentru o partidă disputată la Cupa Mondială.

În debutul celei de-a doua reprize a prelungirilor, a fost rândul lui Klinsmann să mute inspirat. Abia intrat pe teren, Julian Green a relansat meciul în minutul 106, când l-a învins pe Thibaut Courtois, după o pasă superbă a lui Michael Bradley. Galvanizaţi de golul reuşit, americanii au atacat disperat în ultima parte a meciului, dar Jermaine Jones şi Clint Dempsey nu au putut înscrie la ocaziile uriaşe pe care le-au avut, astfel că belgienii îşi continuă visul. La fel ca în urmă cu 28 de ani, în faţa lor stă Argentina, echipă pentru care evoluează cel mai bun fotbalist al planetei.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close