Antena 3 CNN Sport Cupa Mondială Meciul zilei la Cupa Mondială: Brazilia - Chile, duelul pe care Scolari ar fi vrut să-l evite

Meciul zilei la Cupa Mondială: Brazilia - Chile, duelul pe care Scolari ar fi vrut să-l evite

Meciul zilei la Cupa Mondială: Brazilia - Chile, duelul pe care Scolari ar fi vrut să-l evite
de M.T.    |    28 Iun 2014   •   16:04

Optimile de finală ale Cupei Mondială debutează astăzi cu două dueluri sud-americane, Brazilia - Chile şi Columbia - Uruguay, însă toţi ochii vor fi aţintiţi spre Belo Horizonte, acolo unde gazdele turneului vor încerca să-şi păstreze invincibilitatea de peste un deceniu de pe teren propriu.

Brazilia a pierdut ultima oară acasă în august 2002, când a fost învinsă de Paraguay, iar ultima înfrângere într-un meci oficial pe teren propriu a avut loc în 1975, 1-2 cu Peru, în semifinalele Copei America. Mai mult decât atât, Selecao a eliminat mereu Chile la Cupa Mondială, în semifinalele din 1962 şi în optimile de finală din 1998 şi 2010. Cu toate acestea, Luiz Felipe Scolari ar fi preferat un alt adversar pentru echipa sa.

„Am jucat de două ori împotriva chilienilor şi îmi amintesc cât de dificil a fost pentru noi. Sunt o echipă sud-americană tipică: abili, organizaţi şi au calitate. Dacă aş fi putut, aş fi ales alt adversar pentru noi”, a declarat selecţionerul Braziliei, la finalul ultimului meci din faza grupelor, câştigat cu 4-1 în faţa Camerunului.

„Statisticile nu înseamnă mare lucru”, a ţinut să precizeze Scolari, înaintea partidei care va începe la ora 19.

În acelaşi timp, tehnicianul care a adus al cincilea titlu mondial pentru Brazilia în 2002 recunoaşte că, odată cu fazele eliminatorii ale turneului, emoţiile sunt mai mari.

„Este normal să existe o stare de anxietate, mai ales că acum suntem în faza eliminatorie şi nu putem pierde. Am devenit mai temători, mai nervoşi, dar este normal. Nu pentru că se joacă în Brazilia, ci pentru că este Cupa Mondială”, a explicat antrenorul de 65 de ani.

Brazilia s-a calificat în optimi de pe primul loc în grupa A, ca urmare a victoriilor cu Croaţia (3-1) şi Camerun (4-1) şi a unui rezultat de egalitate cu Mexic (0-0). De cealaltă parte, deşi a terminat doar pe poziţia secundă în grupa B, Chile a fost una dintre echipele care a impresionat până acum la Cupa Mondială, câştigând cu 3-1 în faţa Australiei şi cu 2-0 în faţa Spaniei, înainte de a fi învinsă de Olanda (0-2).

„Fiecare meci este diferit, dar atitudinea şi abordarea pe care le avem nu se vor schimba. Strategia noastră, tactica şi pregătirea fizică vor dicta ritmul meciului, iar noi vom ataca”, a spus selecţionerul chilienilor, Jorge Sampaoli, unul dintre personajele turneului final din Brazilia.

De altfel, antrenorul argentinian al chilienilor a fost lăudat şi de Scolari, înaintea duelului direct de astăzi: „Cred că de la sosirea lui Sampaoli, Chile a devenit o echipă mult mai dinamică şi are evoluţii mai bune. Jucătorii s-au adaptat perfect tacticii sale”.

Chile s-a calificat o singură dată în istorie în sferturile de finală ale Cupei Mondiale, la ediţia pe care a găzduit-o, în 1962. Starul actualei echipe, Alexis Sanchez, speră însă ca el şi colegii săi să egaleze şi chiar să depăşească performanţa de acum mai mult de jumătate de secol.

„Avem mult respect pentru brazilieni, dar cred că îi putem bate. Am venit la Cupa Mondială ca să facem istorie. Am bătut deţinătoarea titlului şi, chiar dacă am pierdut în faţa Olandei, vom încerca să câştigăm trofeul. Singurul lucru de care mă tem este arbitrajul”, a declarat jucătorul Barcelonei.

Ultima parte a declaraţiei lui Alexis a inflamat şi mai mult spiritele înaintea meciului, după ce, joi, Sampaoli a oprit o şedinţă de antrenament, din cauza faptului că un elicopter al televiziunii braziliene O Globo a survolat locul în care chilienii repetau mai multe scheme tactice.

„Presa şi adversarii noştri au insistat asupra acestei probleme. Este un lucru imatur, iar o astfel de presiune este ridicolă. Credem că este o lipsă de respect pentru brazilieni. Brazilia nu are nevoie de ajutorul arbitrilor pentru a câştiga un meci”, a spus Rodrigo Paiva, ofiţerul de presă al federaţiei braziliene.

Jorge Sampaoli se va putea baza pe Arturo Vidal, după ce mijlocaşul lui Juventus Torino a fost menajat în ultimul meci din grupă, dar fundaşul central Gary Medel este incert. De cealaltă parte, David Luiz a avut o mică problemă la spate, dar este aşteptat să înceapă ca titular, singurul dubiu al lui Luiz Felipe Scolari fiind alegerea partenerului lui Luiz Gustavo din centrul liniei de mijloc. Paulinho a dezamăgit până acum, dar are încrederea necondiţionată a antrenorului, în timp ce Fernandinho a impresionat în repriza a doua a partidei cu Camerun.

În celălalt meci al zilei, pe stadionul Maracana din Rio de Janeiro, Columbia va juca împotriva Uruguayului, echipă lipsită de principalul său jucător, Luis Suarez, suspendat drastic de FIFA, după ce l-a muşcat pe italianul Giorgio Chiellini. Partida va începe la ora 23.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close