Antena 3 CNN Sport Cupa Mondială Meciul zilei la Cupa Mondială: Spania - Olanda, reeditarea finalei din 2010

Meciul zilei la Cupa Mondială: Spania - Olanda, reeditarea finalei din 2010

Meciul zilei la Cupa Mondială: Spania - Olanda, reeditarea finalei din 2010
de M.T.    |    13 Iun 2014   •   12:45

A doua zi a Cupei Mondiale aduce şi prima confruntare importantă a turneului. De la ora 22, la Salvador, Spania şi Olanda vor deschide grupa B, în reeditarea finalei de acum patru ani.

Este pentru prima oară în istorie când finalistele ediţiei precedente se întâlnesc în primul meci la următorul turneu final, un lucru care se explică prin faptul că Olanda a pierdut statutul de cap de serie la tragerea la sorţi în favoarea Elveţiei.

Lucrurile sunt diferite faţă de duelul din 2010. Spania a reuşit să-şi confirme supremaţia câştigând şi Europeanul de acum doi ani, competiţie la care olandezii au dezamăgit, fiind eliminaţi încă din faza grupelor. În acelaşi timp, dacă ibericii se bazează pe aproape acelaşi nucleu de jucători din Africa de Sud şi îl au pe bancă tot pe Vicente Del Bosque, în schimb, naţionala batavă a deplasat în Brazilia un lot în care se regăsesc doar şapte dintre componenţii echipei care a jucat finala la ediţia precedentă a Cupei Mondiale, iar Bert van Marwijk a fost înlocuit de Louis Van Gaal, în urma eşecului de la Euro.

În preliminarii, Van Gaal a început un schimb de generaţii absolut necesar şi a imprimat echipei un stil mai apropiat de cel tradiţional olandez. Rezultatele nu au întârziat să apară, Olanda calificându-se fără probleme la turneul final, cu nouă victorii din zece meciuri într-o grupă din care a făcut parte şi România.

Planurile tehnicianului de 62 de ani, care o va prelua pe Manchester United după Cupa Mondială, au fost însă date peste cap de accidentările lui Kevin Strootman şi Rafael van der Vaart, doi dintre cei mai importanţi jucători ai naţionalei olandeze. Din această cauză, Van Gaal este tentat să treacă la o abordare mai prudentă, astfel că, în această seară, este aproape sigur că Olanda va începe cu o aşezare cu cinci fundaşi.

Mai mult decât atât, în încercarea de a-i bloca pe tehnicii spanioli, antrenorul vicecampionilor mondiali va întări centrul cu De Jong şi De Guzman, doi mijlocaşi cu sarcini defensive, atacul urmând să fie lăsat în seama trio-ului Sneijder-Robben-Van Persie.

Modul în care Van Gaal a pregătit duelul cu Spania confirmă faptul că deţinătoarea titlului este considerată favorita întâlnirii şi că Olanda îşi doreşte să evite un debut cu stângul într-o grupă în care este probabil să lupte cu Chile pentru locul secund. Cu toate acestea, Del Bosque nu face greşeala de a-i subestima pe olandezi şi dorinţa lor de revanşă pentru finala pierdută în 2010.

„Nu avem teamă, dar ne respectăm adversarii. Au fost finalişti la ultima Cupă Mondială şi trebuie să-i respectăm. Suntem însă optimişti şi vom începe Cupa Mondială încrezători”, a spus antrenorul campioanei mondiale, care nu are probleme de lot înaintea partidei din această seară. În aceste condiţii, este de aşteptat ca Spania să înceapă cu cea mai bună formulă de echipă, din care nu vor Casillas, Sergio Ramos, Pique, Xavi, Iniesta, David Silva sau brazilianul naturalizat Diego Costa.

Iker Casillas are ocazia de a stabili o performanţă de referinţă în istoria Cupei Mondiale. În cazul în care nu va primi gol timp de 84 de minute, portarul celor de la Real Madrid va bate recordul de invincibilitate la turneele finale, care durează de 24 de ani şi care îi aparţine italianului Walter Zenga (517 minute).

Tot astăzi vor vea loc alte două meciuri. În grupa A, de la ora 19, Mexic va întâlni Camerun la Natal, în timp ce la Cuiaba, de la ora 1, Chile va juca împotriva Australiei, în grupa B.

×
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close