Jocurile Olimpice de la Rio, sub amenințarea virusului Zika. Decizie de ultimă oră a autorităților

de D.G.    |    29 Mai 2016   •   13:05
Jocurile Olimpice de la Rio, sub amenințarea virusului Zika. Decizie de ultimă oră a autorităților foto: pixabay.com

Ministerul brazilian al sănătăţii şi Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro au refuzat să ia în considerare o amânare sau o anulare a evenimentului sportiv prevăzut pentru luna august, aşa cum au cerut circa 150 de experţi în sănătate care au făcut trimitere la riscurile reprezentate de virusul Zika, scrie AFP.

Într-un comunicat, ministerul brazilian al sănătăţii reia argumentele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) potrivit cărora luna august est cea în care sunt cei mai puţini ţânţari Aedes Aesgypti, vectori ai virusurilor dengue, Zika şi chikungunya.

În februarie, directoarea generală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Margareth Chan a declarat la Rio de Janeiro că oamenii nu trebuie să se îngrijoreze pentru că în luna august cantitatea de ţânţarilor este minimă.

Comitetul organizator al Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro 2016 a transmis că respectă poziţia experţilor dar urmează recomandările OMS, care nu vede deloc riscuri, relatează duminică cotidianul O Globo.

Pentru moment, o anulare sau o schimbare a locului Jocurilor Olimpice nu ar schimba de o manieră semnificativă răspândirea internaţională a virusului Zika, potrivit unui comunicat al OMS transmis vineri seară. OMS va continua să supravegheze situaţia şi să-şi adapteze recomandările dacă va fi necesar, potrivit aceluiaşi comunicat. Vineri, circa 150 de experţi au cerut ca Jocurile Olimpice 2016, care sunt prevăzute în Brazilia, la Rio de Janeiro, să fie mutate sau amânate din cauza virusului Zika. Brazilia este ţara cea mai afectată din lume de acest virus, cu aproape un milion şi jumătate de persoane contaminate din 2015. În jur de şaizeci de ţări din lume se confruntă cu virusul Zika, încheie AFP

  • x close