Antena 3 CNN Sport Primul regulament scris din istoria fotbalului, a fost vândut la licitaţie cu 65.000 de euro

Primul regulament scris din istoria fotbalului, a fost vândut la licitaţie cu 65.000 de euro

Unul dintre exemplarele foarte rare ale primelor reguli scrise ale fotbalului, stabilite de clubul englez din Sheffield în 1858, a fost vândut marți pentru suma de 56.700 de lire sterline (aproximativ 65.500 euro), în cadrul unei licitații care a avut loc la Londra.

Primul regulament scris din istoria fotbalului, a fost vândut la licitaţie cu 65.000 de euro
Sursa foto: Captura Youtube
de Alexandra Ionescu    |    21 Iul 2021   •   17:33

Exemplarul este una dintre cele două copii ale primei ediții a regulamentelor sportului cu balonul rotund, pe care s-a dezvoltat fotbalul modern.

A fost tiparit de clubul Sheffield, fondat in 1857 si considerat cel mai vechi club din lume, potrivit Sotheby’s.

Broșura are 16 pagini și este într-o condiție bună; ea a fost găsit într-un album din era victoriană și oferă o primă versiune codificată a fotbalului.

Acolo se arată evoluția regulilor, cu adnotări de mână. 

”E voie să împingi cu mîna, dar fără să cauzezi răni”, scrie printre altele.

"Clubul a jucat un rol crucial în dezvoltarea jocului modern: lovitura liberă indirectă, lovitura de colţ şi bara transversală sunt inovaţii ale jocului aduse de Sheffield" şi au reprezentat "prima expresie a culturii fotbalistice moderne".

Broşura poartă semnătura în creion a lui William Baker, unul dintre jucătorii de top ai lui Sheffield şi membru al comitetului său, care a aprobat proiectul final al regulilor la 21 octombrie 1858.

Regulile au fost apoi tipărite în anul următor şi distribuite tuturor membrilor clubului, subliniază casa de licitaţii, potrivit The Indian Paper.

Singura altă copie cunoscută se află în arhivele clubului, care au fost vândute în iulie 2011 pentru suma de 881.000 de lire sterline.

Sheffield FC a fost fondat în 1857 şi se poate lăuda pe trei planuri: este cel mai vechi club din lume, duce de 150 de ani o rivalitate cu cei de la Hallam şi aici a avut loc prima partidă cu instalaţie de nocturnă din lume.

William Prest și Nathaniel Creswick, doi membri ai clubului local de cricket din Sheffield, organizează prima întâlnire formală a clubului de fotbal pe care decid să-l înființeze.

Alături de alți colegi, jucau deja de doi ani fotbal, fără reguli formale, dar Sheffield FC se întrunește pentru prima oară pe 24 octombrie 1857, într-o seră, lângă câmpul Olive Grove care avea să fie primul teren al echipei.

La început se jucau meciuri interne între familiști și celibatari sau între profesioniști și necalificați și așa au distilat Prest și Creswick primele reguli din istoria fotbalului, recunoscute oficial de membrii Sheffield FC pe 21 octombrie 1858.

Setul Sheffield Rules, care introducea concepte precum aruncările de la margine și loviturile de colț, avea să stea la baza FA rules, regulile care se folosesc, în mare parte, și în fotbalul pe care-l vedem azi în toată lumea.

În următorii 5 ani de la formarea lui Sheffield FC, alte 14 cluburi de fotbal apar în zona Sheffield-ului, adevăratul leagăn al fotbalului englez și al jocului modern.

Una dintre aceste echipe este Hallam FC, al doilea club din istorie, care există din 1860, an în care se joacă și primul derby din South Yorkshire.

 A fost 2-0 pentru Sheffield pe 26 decembrie 1860, pe cel mai vechi teren de fotbal al lumii: Sandygate Road, de atunci exitând Rules Derby care este reeditat an de an, indiferent de diviziile în care se află cele două rivale.

 

×
Subiecte în articol: reguli fotbal licitatie sheffield
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close