ZIUA A DOUA la Festivalul Internaţional de Film Bucureşti. "Autroportretul unei fete cuminţi", în competiţia BIFF

21 Apr 2015   •   15:59
Luni seară, la Cinema Studio, a avut loc Gala de deschidere a celei de-a unsprezecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film București.
 
Printre personalitățile prezente în sală s-au numărat: Alteța Sa Regală Principele Radu al României, secretarul de Stat al Ministerului Culturii Bogdan Stanoevici, Președintele Institutului Cultural Român Lilian Zamfiroiu, actorii Mihaela Sârbu, Andreea Vasile, Iulia Verdeș, Sorin Dobrin, și regizorii Radu Muntean, Alexandru Solomon, Claudiu Mitcu și Dan Chișu.

În deschiderea Festivalului Internațional de Film București a rulat, în avanpremieră în România, producția iraniană TAXI, distinsă cu Ursul de Aur la Berlin 2015.
 
Competiția BIFF începe azi, 21 aprilie, ora 19.00, la Cinema Studio, cu lungmetrajul Anei Lungu, Autroportretul unei fete cuminți. La final, regizoarea Ana Lungu și o parte din echipa filmului vor partipa la o sesiune Q&A.

Filmul spune povestea Cristianei, o femeie de 30 de ani, crescută într-o familie bună. Personajul, intrepretat de actrița de teatru Elena Popa, își petrece timpul între doctoratul în inginerie seismică, discuțiile cu cei doi prieteni apropiați, Alex (Andrei Enache) și Michelle (Iris Spiridon), și întâlnirile – rare, dar mult așteptate - cu un bărbat căsătorit (Emilian Oprea),cu care are o relație amoroasă.

După mutarea părinților, Cristiana rămâne să locuiască singură într-un apartament din București și se hotărăște să-și ia un câine - dorința ei din copilărie. 

De la ora 21.00, tot la Cinema Studio, va avea loc o proiecție specială, în prezența echipei, afilmului Rețeaua, în regia lui Claudiu Mitcu, după o investigație jurnalistică de Vlad Mixich. Documentarul urmărește traseul citostaticelor absente de pe piața internă,  pornind din unadintre cele mai vechi farmacii din Viena până la bolnavii din România.

La Cinema Elvira Popescu vor rula în secțiunea Panorama, de la orele 18.30, respectiv 20.30,Mr. Kaplan (regia Alvaro Brechner) - propunerea Uruguayului pentru Oscarul de film străin2015 – și  Trei  inimi/  3 Coeurs,  de  Benoit  Jacquot,  în  care Benoît  Poelvoorde,  CharlotteGainsbourg și Chiara Mastroianni construiesc un inedit triunghi amoros.

Miercuri, 22 aprilie, la Cinema Studio, competiția continuă cu  Kebab și Horoscop, debutul înlungmetraj al polonezului Grzegorz Jaroszuk (Cel mai bun debut, Raindance 2014). De la ora21.00, tot la Cinema Studio, va fi proiectat cel mai nou opus al lui Fatih Akin, Tăietura/ TheCut, o dramă istorică ce discută genocidul armean de la începutul secolului XX.

La Cinema Elvira Popescu, de la ora 18.30, va rula Pasolini, cel mai nou film al lui AbelFerrara, cu Willem Dafoe în rolul irepetabilului cineast italian, iar de la ora 20.30 va avea locproiecția  mult  așteptată  a  documentarului  regizorului  Joshua  Oppenheimer,  The Look  ofSilence, care continuă incursiunea autorului în cauzele și efectele genocidului din Indonezia.

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film București,  cel  mai vechi  festivalcompetitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj, va avea loc în perioada 20 –26 aprilie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu și Club Control.

Festivalul Internațional de Film București este organizat de Fundația Charta și se desfășoară cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Institutului Cultural Român și Uniunii Cineaștilor din România, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu alRomâniei.

Eveniment prezentat de Antena 3.


x close