Antena 3 CNN Timp liber Fun Socrate, găsit vinovat şi într-o rejudecare din SUA a procesului de acum 2.400 de ani

Socrate, găsit vinovat şi într-o rejudecare din SUA a procesului de acum 2.400 de ani

Socrate, găsit vinovat şi într-o rejudecare din SUA a procesului de acum 2.400 de ani
Sursa foto: Foto: "Moartea lui Socrate", tablou pictat de Jacques-Louis David
01 Feb 2013   •   18:32

Filosoful grec Socrate a fost găsit vinovat într-o rejudecare a procesului care a avut loc în anul 399 înaintea erei noastre, scrie huffingtonpost.com.

Socrate a fost condamnat la moarte de judecătorii atenieni pentru nerecunoaşterea zeilor şi coruperea tinerilor, dându-i-se să bea o fiertură otrăvitoare din cucută.

Procesul a fost recreat acum în SUA, cu ocazia unei ceremonii de strângere de fonduri pentru Muzeul Naţional Elenic din Chicago, fiind folosiţi magistraţi de renume din SUA.

Procurorul a fost Patrick Fitzgerald, renumit în America pentru cazurile în care a trimis după gratii capi ai mafiei, iar avocatul lui Socrate a fost Dan Webb, unul dintre cei mai scumpi avocaţi din SUA.

Fitzgerald şi-a pledat cauza, afirmând că verdictul dat de atenieni în urmă cu 2.400 de ani este privit azi ca o crimă împotriva gândirii libere pentru că povestea a fost spusă de Platon, discipolul lui Socrate, care nu poate fi considerat un martor obiectiv.

"Atenienii sunt acuzaţi pe nedrept. Platon a prezentat doar varianta lui subiectivă", a spus Patrick Fitzgerald.

Pat Collins, un alt procuror care l-a asistat pe Fitzgerald, a afirmat că lipsa de respect pentru zei era o faptă periculoasă în Grecia Antică. Zeii erau consideraţi personaje răzbunătoare, care pot pedepsi un întreg oraş pentru lipsa de respect a unui singur individ.

Juriul, format din mai bine de 1.000 de persoane care au luat parte la strângerea de fonduri, a dat verdictul vinovat în cazul filosofului.

Judecătorul de caz, Richard Posner, a declarat că, în lumina verdictului, pedeapsa pe care ar acorda-o ar fi o amendă minimă.

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close