Antena 3 CNN Timp liber Turism Bunătăți din Thassos, pe masa de Paște

Bunătăți din Thassos, pe masa de Paște

Bunătăți din Thassos, pe masa de Paște
01 Apr 2016   •   17:14
Pe insula Thassos, dar și în oricare alt colț al Greciei, Paștele este numit Lambre, înseamnând Luminos, sărbătoare care simbolifică trecerea de la moarte la viață și reînnoirea.

Cea mai sacră dintre sărbătorile creștinătății, Paștele în Thassos este sărbătorit într-un fel extraordinar. Mii de turiști ajung aici an de an, în preajma sărbătorilor pascale pentru a se umple de energie divină, a lua parte la tradițiile și obiceiurile unice, dar mai ales pentru a gusta din preparatele tradiționale gătite după rețețe străvechi, care în mod normal nu se servesc decât o dată pe an, în duminica Paștelui.

De pe masa de Paște nu lipsesc bineînțeles ouăle roșii. Grecii nu colorează ouăle în nuanțe pastele, cum se întâmplă în România. Ineditul constă în faptul că în noaptea Învierii, după prima bătaie de clopot care anunță minunea, localnicii aruncă cu ouă în zidurile bisericii, pentru a avea noroc tot anul. În Joia Mare, gospodinele pregătesc de zor celebra pâinică Tsoureki, foarte asemănătoare cu cozonacul, pe care o ung cu miere, peste care presară fulgi de migdale și în mijlocul căreia așează câteva ouă roșii. În duminica Paștelui, pe masă sunt așezate o mulțime de bunătăți dintre cele mai diverse, printre care supa din organe de miel, costițe de miel la cuptor cu mirodenii, prăjituri tăvălite în miere, ouzo și celebrul vin roșu.

Copiii merg din casă în casă pentru a vesti Învierea Domnului, iar în coșulețe duc numeroase bunătăți, printre care friptură de miel, brânză feta, ulei de măsline, prăjiturele și vin roșu. Gazdele îi răsplătesc cu numeroase cadouri sau cu bani.

Dacă deja ti-am făcut poftă de bunătăți, numai sta pe gânduri și pregătește-te pentru mini-vacanța de Paște, care se apropie cu pași repezi!

 

 de Mădălina Isar

Sejur Paste Thassos 

Hotel Green Bay 3*- de la 139 euro + 399 lei, 3 nopti de cazare cu demipensiune + Masa festiva de Paste, tansport cu autocarul, asistenta turistica. Detalii pe www.europatravel.ro , call center  021-9407.

×
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close