Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Medicamentele vitale riscă să dispară din România | Măsurile prin care fenomenul poate fi oprit

Medicamentele vitale riscă să dispară din România | Măsurile prin care fenomenul poate fi oprit

Apel pentru accesul bolnavilor la tratamente vitale. Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România atrage atenţia că sunt necesare măsuri urgente pentru ca un număr mai mare de pacienţi să aibă acces la medicamente generice şi biosimilare, care sunt eficiente şi au preţuri mici.

de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Apr 2024   •   19:07

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România face apel la autorităţi să vină cu măsuri rapide astfel încât bolnavii să NU mai fie nevoiţi să-şi întrerupă tratamentul vital. Toate soluțiile pentru optimizarea și eficientizarea cheltuielilor din sistemul sanitar au fost dezbătute în cadrul unei conferințe la care a participat și ministrul Finanțelor.

”Așteptăm de la CNAS, care este ordonatorul de credite, să vină cu niște soluții viabile, niște soluții sustenabile pentru un management, o administrare adevărată a acestui buget pentru medicamente, niște soluții care, sperăm noi, să ofere medicamentelor generice și bio-similare importanța care li se cuvine”, a declarat Arina Gholmieh, vicepreședinte APMGR.

Medicamentele generice şi biosimilare ajută la optimizarea cheltuielilor din sănătate datorită preţurilor mai mici în comparație cu medicamentele inovative. În consecință, pacienţii au acces mai uşor şi mai rapid la tratamentele necesare.

”O estimare făcută pe următorii 5 ani arată că medicamentele care vor intra în următorii 3,2 ani 24-2026 vor aduce economii la acest buget de peste 500 de milioane de euro”, spune Simona Cocos, președinte APMGR.

Soluţiile propuse de Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România sunt susţinute de ministrul Marcel Boloș.

”Toate aceste măsuri care țin de o mai bună gestionare de fonduri sunt în atenția noastră. Ar fi bine să le primim și înscris dacă se poate, fiindcă noi încercăm să organizăm o structură specializata în cadrul Ministerului de Finanțe pentru aceste așa-zis mai bune utilizare a fondurilor bugetare”, a explicat Marcel-Ioan Boloș, ministrul Finanțelor.

Medicamente vitale riscă să dispară din România, dacă măsurile promise de autorităţi nu vor fi implementate rapid, atrag atenția reprezentanţii industriei farmaceutice.

”Vom ajunge în situația în care nu va mai aduce nimeni aceste produse și credeți-mă că vor fi foarte greu de înlocuit și cred că ăsta este punctul în care suntem și trebuie să spunem încă o dată toți suntem de acord că sistemul e într-un punct și că medicația generică și medicația bio-similară reprezintă o soluție. Înțelegem că Ministerul Sănătății lucrează în momentul ăsta la noi politice ale medicamentului”, a declarat Mihai Fugarevici, director general STADA România.

8 din 10 pacienți din România sunt trataţi cu ajutorul medicamentelor generice.

×
Subiecte în articol: medicamente
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close