Antena 3 CNN Economic Biz News Băsescu şi Isărescu sunt optimişti: Am trecut testul, vom avea creştere economică în 2009

Băsescu şi Isărescu sunt optimişti: Am trecut testul, vom avea creştere economică în 2009

Băsescu şi Isărescu sunt optimişti: Am trecut testul, vom avea creştere economică în 2009
Sursa foto: Traian Basescu
04 Mar 2009   •   15:53

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit miercuri cu principalii reprezentanţi ai băncilor comerciale din România, secondat fiind de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Concluziile discuţiilor au fost că românii trebuie să fie optimişti, deşi este vorba de un optimism moderat, în ceea ce priveşte creşterea economică pentru anul 2009.

?Rămân la concluzia că sitemul bancar românesc este solid, capabil să finanţeze în continuare economia. Problema este reţinerea la credite a companiilor şi persoanelor fizice. Dincolo de prudenţa impusă de mediatizarea procesului crizei economice, eu aş încuraja micii investitori să apeleze la sistemul bancar care pe o creştere a solicitărilor de finanţare va face şi o ajustare a dobânzii.? a spus preşedintele Băsescu.

În privinţa reînnoirii liniilor de creditare, şi Mugur Isărescu a ţinut să precizeze că nu vom asita la un flux negativ de capital în 2009. Mai mult, vom avea o reînnoire a liniilor de finanţare de aproape 100%.

Preşedintele Băsescu a arătat că între băncile comerciale, BNR şi guvern va fi instituit un parteneriat, pe care el îl va susţine, parteneriat ce va avea ca misiune ?sprijinirea populaţiei şi econimiei pentru a depăşi momentele de dificultate economică.?

Pe de altă parte, Băsescu a ţinut să facă un apel la persoanele care au deja credite la bănci şi nu intenţionează să le ramburseze, pe motiv că este criză financiară. ?Se pare că foarte mulţi cred că dacă este criză îşi pot permite să nu ramburseze credite. Rezervele pe care le au băncile le permit să acţioneze şi în condiţiile în care unele persoane deliberat întârzie rambursarea creditelor. Pentru a proteja sistemul bancar vom analiza posibilitatea acţiunii statului pentru ca cei care deliberat nu rambursează creditele să fie stimulaţi să o facă.? a spus Băsescu.

?Continui să rămân optimist, împotriva multor estimări că România va avea creştere negativă la anul. Băncile au capacitatea de a finanţa economia, convingerea mea este că vom avea creştere economică de 1,5, 2 % în 2009.? a arătat preşedintele, susţinut fiind de guvernatorul BNR, care a adăugat: ?Imi exprim un optimism prudent, ponderat, dar optimism că vom avea creştere economică anul acesta!?

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mugur Isarescu crestere economica BNR banci
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close