Antena 3 CNN Economic Biz News Comisia Europeană a notificat oficial Guvernul privind intrarea în procedura de presuspendare a trei programe operaţionale

Comisia Europeană a notificat oficial Guvernul privind intrarea în procedura de presuspendare a trei programe operaţionale

Comisia Europeană a notificat oficial Guvernul privind intrarea în procedura de presuspendare a trei programe operaţionale
Sursa foto: Foto: www.mbb.org.mt
25 Oct 2012   •   13:25

Comisia Europeană a notificat oficial Guvernul privind intrarea în procedura de presuspendare a trei programe operaţionale. Este vorba de aceleasi fonduri europene pentru care Executivul comunitar a decis de la 1 iulie să întrerupă plăţile, în vederea efectuării unor audituri.

Potrivit unui comunicat al CE, citat de Agerpres, intrarea în procedura de presuspendare survine ca urmare a unor deficienţe grave din cadrul sistemului de gestionare şi control al programelor "Transport", "Regional" şi "Creşterea competitivităţii economice".

„Banii europeni nu sunt pierduţi, ci doar întârziaţi”. Senatorul Sorin Bota, despre motivul suspendării fondurilor UE

Problemele au legătură cu domeniul achiziţiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum şi de prevenirea şi detectarea fraudei şi a conflictelor de interese.


Procedura de presuspendare presupune că nu se vor mai face plăţi până la adoptarea unor măsuri pentru remedierea acestor probleme. Creanţele vor fi însă rambursate imediat ce acţiunile necesare sunt întreprinse de autorităţile române, se menţionează în documentul citat.

Pentru a proteja bugetul UE, au fost propuse corecţii financiare pentru aceste trei programe şi pentru programul „Mediu”. Programele ar acoperi între 10 şi 25% din plăţi. Dar aceşti bani nu ar trebui pierduţi, apreciază executivul comunitar, iar dacă România acceptă corecţiile, sumele în cauză ar putea fi utilizate pentru alte proiecte - corect implementate - din cadrul aceluiaşi program.


Oficialii români au la dispoziţie două luni pentru a reacţiona şi apoi pentru a demonstra că au luat toate măsurile necesare pentru a remedia deficienţele identificate şi că sistemele de gestionare şi control funcţionează în mod adecvat.

"Comisia solicită autorităţilor române să ia de urgenţă măsuri în acest sens, deoarece fondurile UE reprezintă principala sursă de investiţii în România şi, prin urmare, un factor esenţial de creştere. Ţara are nevoie de aceste fonduri, iar Comisia doreşte să reia plăţile cât mai curând posibil. Autorităţilor române le revine acum sarcina de a demonstra că sistemele de gestionare şi control funcţionează. În prezent, ceea ce contează sunt acţiunile urgente", se menţionează comunicatul Comisiei Europene.


×
Subiecte în articol: fonduri europene Comisia Europeana guvern
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close