Antena 3 CNN Economic Casa de Pensii, anunţ pentru românii cu pensii sub 2.000 de lei. Ce impozit se aplică în funcţie de venit, din acest an

Casa de Pensii, anunţ pentru românii cu pensii sub 2.000 de lei. Ce impozit se aplică în funcţie de venit, din acest an

Pensionarii din România sunt vizaţi de o parte din modificările importante aduse de noul Cod fiscal, astfel că unii bătrâni vor trebui să plătească impozit.

Casa de Pensii, anunţ pentru românii cu pensii sub 2.000 de lei. Ce impozit se aplică în funcţie de venit, din acest an
Sursa foto: Profimedia Images | Facebook Daniel Baciu
de Georgiana Adam    |    19 Ian 2024   •   13:00

Schimbările aduse în noul Cod fiscal se reflectă şi la modul în care vor fi impozitate unele pensii ale românilor, în funcţie de suma pe care aceştia o încasează lună de lună.

Casa Națională de Pensii Publice a publicat recent noul mecanism de impozitare al pensiilor din România. 

Pensionarii români care plătesc/nu plătesc impozite

Citeşte şiCresc pensiile: Câţi bani primesc în plus românii în funcţie de anul naşterii. Tabelul după vârstă, anul pensionării şi stagiul de cotizare

În cazul pensionarilor din România, impozitarea începe de la suma de peste 2.000 de lei în sus. Cu alte cuvinte, românii care au o pensie de sub 2.000 de lei nu vor fi impozitați.

În GALERIA FOTO de mai jos puteţi vedea suma impozitată la pensionari în funcţie de pensie.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În rest, conform datelor de la Casa de Pensii, se va aplica un impozit în funcţie de suma primită.

În același context, CNPP a oferit detalii referitoare la modul de calcul al impozitului pe venit în cazul pensiilor de serviciu. 

Instituția atrage atenția asupra faptului că venitul mediu net implicat în acel calcul este de 4.426 de lei.

"Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei.

Veniturile lunare din pensii sub nivelul de 2.000 lei NU sunt supuse impozitării cu 10%.

Vezi şiMarea recalculare a pensiilor. Tabelul care arată cine sunt românii cei mai defavorizaţi după majoarea din 2024

Persoanele fizice, cu venituri din pensii beneficiază de asigurare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Câştigul salarial mediu net utilizat la calculul impozitului pe venitul din pensii de serviciu este de 4.426 lei", informează Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Se schimbă contribuția la fondurile private de pensii obligatorii Pilonul II

Românii vor plăti din acest an mai mulţi bani la pensia de la pilonul 2, iar la pensia de stat vor ajunge sume mai mici.

Pentru angajat, creşterea contribuţiei din 2024 nu înseamnă că va plăti mai mult, pentru că va scădea contribuția la pilonul 1 - bani care se duc la buget pentru plata pensiilor de stat de acum, în timp ce banii din pilonul 2 se acumulează în conturile celor care contribuie.

De altfel, contribuțiile totale au crescut constant în ultimii ani. Pilonul 2 a ajuns la un total de 117 miliarde de lei, active nete în administrare, conform Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.

Un sfert reprezintă însă câștigul, pentru că banii aceștia sunt investiți de administratori pentru a produce câștig. În mare parte, investițiile sunt în instrumente cu un grad scăzut de risc, cum ar fi titlurile de stat.

Din 2024, contribuția plătită de angajaţi din salariul brut crește cu un procent pentru pensia privată de la pilonul 2, adică de la 3,75% până la 4,75%.

În timp ce contribuțiile pentru pilonul 2 cresc, cele pentru pilonul 1 scad, adică se acumulează mai puțini bani la bugetul public de pensii, în condițiile în care oficialii au anunțat o majorare a pensiilor de stat în plată medie de 40%, din toamnă.

Pentru a respecta angajamentele asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), autoritățile de la noi au stabilit, printr-o ordonanță apărută în 2022, majorarea nivelului contribuției la Pilonul II de pensii private obligatorii, din 2024, cu un procent, respectiv până la 4,75%. 

Potrivit unor precizări ale Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), cota de contribuţie la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul 2) este inclusă în cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice angajate sau pentru care există obligaţia plăţii acestei contribuţii.

Nerespectarea termenelor asumate prin PNRR generează întârzieri în implementarea acestuia, ceea ce se reflectă, de fapt, asupra gradului de absorbţie a fondurilor alocate României.

Cu cât vor fi impozitate pensiile românilor în 2024

Începând din 2024, impozitarea pensiilor va fi supusă unor reguli specifice

"Pentru pensiile peste 2.000 de lei, se va plăti un impozit. (…) În 2024, toate pensiile vor creşte, ele vor veni mărite. 

E important ca pensionarii să ştie că există bani în buget pentru acest lucru. Deci, banii pentru pensii în 2024 sunt în buget", declara, la sfârşitul anului trecut, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Potrivit informațiilor oferite de Guvern, pensionarii care încasează pensii mai mari de 2.000 de lei vor fi impozitați cu 10%. Schema de impozitare este clarificată în detaliu:

1. Pensionarii care primesc pensii de până la 2.000 de lei inclusiv vor fi scutiți de plata impozitului.

2. Pentru pensiile care depășesc suma de 2.000 de lei, impozitarea se va face progresiv, în funcție de trei praguri:

- un impozit de 10% se va aplica pentru pensiile mai mari de 2.000 de lei, dar mai mici sau egale cu câștigul salarial mediu net (4.733 de lei pentru 2024).

- un impozit de 15% se va percepe pentru partea pensiei cuprinsă între câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut (7.567 de lei pentru 2024).

- un impozit de 20% va fi aplicat pentru suma care depășește câștigul salarial mediu brut.

Aceste reguli de impozitare sunt parte dintr-un efort mai larg de ajustare a sistemului de pensii, care include și recalcularea pensiilor în septembrie 2024, folosind o nouă formulă de calcul. 

Aceasta va lua în considerare valorile punctelor de contributivitate, stabilitate și perioade asimilate și necontributive.

Vezi şiPensionarii români care vor primi peste 1.000 de lei în plus la pensie, din ianuarie 2024

Cum află românii când se pot pensiona

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close