Antena 3 CNN Economic Soții sunt vinovați de salariile mici ale nevestelor. Teoria banală care a adus unei femei Premiul Nobel pentru Economie

Soții sunt vinovați de salariile mici ale nevestelor. Teoria banală care a adus unei femei Premiul Nobel pentru Economie

O femeie a primit Premiul Nobel pentru Economie, după ce a lansat o teorie uluitoare: soții sunt vinovați de salariile mici ale nevestelor. Motivul pentru care a ajuns la această concluzie.

Soții sunt vinovați de salariile mici ale nevestelor. Teoria banală care a adus unei femei Premiul Nobel pentru Economie
Sursa foto: Pexels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Oct 2023   •   15:10

Profesoara Claudia Goldin de la Universitatea Harvard a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru Economie pentru cercetarea sa de peste două decenii, ce a condus la o concluzie interesantă și provocatoare: salariile femeilor sunt mai mici, în mare măsură, din cauza capacității reduse de a-și dedica timpul muncii plătite, influențată de rolul bărbaților în viața lor.

Citeşte şi: Un bărbat vinde pe internet flacoane cu cenușa mamei sale. Prețul cerut pe un recipient: "Nu îmi retrăiesc trauma gratuit"

Conform comunicatului Comitetului Nobel, concluzia profesorului Goldin este simplă, dar profundă: femeile câștigă mai puțin pentru că muncesc mai puțin. Totuși, acest lucru nu este direct din cauza alegerilor lor, ci influenței bărbaților din viața lor.

Un aspect central al cercetării sale este observația că bărbații tind să caute și să accepte poziții de muncă care presupun o cantitate semnificativă de ore de lucru, dar care sunt și mai bine plătite. Acest fenomen poate genera o presiune indirectă asupra femeilor de a-și reduce timpul petrecut la locul de muncă și de a se concentra pe gospodărie și familie, scrie cnbc.com.

Citeşte şi: Braconieri piscicoli, prinși cu nouă exemplare de sturion. Polițiștii i-au depistat cu ajutorul dronelor

Lucrurile stau în felul următor, potrivit spuselor femeii: cu cât bărbații depun eforturi mai mari pentru a obține venituri mai mari, cu atât femeile resimt presiunea de a-și dedica mai mult timp acasă.

Acest aspect poate afecta parcursul lor profesional și posibilitatea de a avansa în carieră, obținând poziții de conducere și salarii mai mari.

Citeşte şi: Românii care ar putea ieși la pensie cu trei ani mai devreme, fără penalizare! Este vorba despre milioane de oameni 

Astfel, nu angajatorii sunt direct responsabili pentru disparitățile salariale dintre sexe, ci bărbații care, prin alegerea lor de a investi mai mult timp în muncă pentru a obține venituri mai mari, pot influența alegerile femeilor în ceea ce privește cariera.

×
Subiecte în articol: neveste salariu barbati teorie Premiul Nobel
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close