Antena 3 CNN Externe Armata chineză nu se dă dusă de lângă Taiwan

Armata chineză nu se dă dusă de lângă Taiwan

Armata chineză a anunțat că își continuă exercițiile militare ample în jurul Taiwanului, după ce o primă rundă de manevre cu muniție de război, întinsă pe parcursul a patru zile, s-a încheiat duminică.

Armata chineză nu se dă dusă de lângă Taiwan
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Aug 2022   •   16:32

Exercițiile militare au constituit răspunsul dat de Beijing vizitei întreprinse în insulă de Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din SUA.

Beijingul, care consideră Taiwanul drept teritoriu separatist, a spus că demersul lui Pelosi reprezintă "o provocare politică majoră și o încălcare gravă a integrității teritoriale și a suveranității Chinei".

Taiwanul, la rândul său, a acuzat China că, prin manevrele din jurul insulei, "exersează" pentru o viitoare invazie.

Noile exerciții anunțate presupun atacuri anti-submarin și raiduri maritime și se vor desfășura și în alte locații, potrivit oficialilor chinezi.

Astfel, de sâmbătă și până la mijlocul lui august, forțele Beijingului execută manevre cu muniție de război în Marea Galbenă, o întindere de ape între China și Peninsula Coreea.

De asemenea, China derulează operațiuni militare - care au început sâmbătă și sunt planificate să dureze o lună - în Marea Bohai, la nord de Marea Galbenă.

Armata Chinei trecut de linia mediană dintre continent și Taiwan

Autoritățile de la Taipei au anunțat, luni, că, deocamdată, aeronavele și navele militare chineze nu au pătruns în apele teritoriale ale Taiwanului, care se întind la 22 de kilometri de țărm.

În schimb, pe parcursul operațiunilor chineze în jurul insulei, forțele Beijingului au depășit în mod repetat așa-numita linie mediană dintre China continentală și Taiwan.

SUA, Australia și cu Japonia au condamnat exercițiile chineze, acuzând că rolul acestora este să schimbe situația de fapt din strâmtoarea Taiwan, care se întinde pe 180 de kilometri între insula revendicată de Beijing și China continentală.

Foto: aparat militar chinez tip J-16, semnalat în Zona de Identificare a Apărării Aeriene a Taiwanului

×
Parteneri
Sărbătoarea Paştelui în lume. Tradiţii şi obiceiuri inedite, în mai multe țări
x close