Antena 3 CNN Externe Papa Francisc denunţă "COMPLICITATEA INEXPLICABILĂ" a unei părţi a ierarhiei Bisericii faţă de pedofilie

Papa Francisc denunţă "COMPLICITATEA INEXPLICABILĂ" a unei părţi a ierarhiei Bisericii faţă de pedofilie

Papa Francisc denunţă "COMPLICITATEA INEXPLICABILĂ" a unei părţi a ierarhiei Bisericii faţă de pedofilie
07 Iul 2014   •   19:05

Papa Francisc a condamnat, luni, cu fermitate complicitatea sau indiferenţa unei părţi a ierahiei Bisericii faţă de fapte de pedofilie în rândul clerului, care va trebui ca de-acum "să dea socoteală", scrie AFP.
   
Durerea victimelor şi sinuciderile "apasă conştiinţa Bisericii", a declarat Papa argentinian într-o slujbă oficiată la reşedinţa Sfânta Marta, la Vatican, unde a primit şase victime - trei femei şi trei bărbaţi, şi anume doi germani, doi britanici şi doi irlandezi.
   
Întâlnirea lui Francisc cu aceste victime din Europa a fost îndelungată, el discutând individual câte o jumătate de oră cu fiecare dintre ele, într-un gest care marchează voinţa unei "toleranţe zero" faţă de scandalul care a afectat zeci de mii de copii şi adolescenţi, în principal în anii '60 şi '70.
   
Într-o referire clară la episcopi care au acoperit faptele unor preoţi infractori, el a "cerut iertare" pentru "omisiunea conducătorilor, care nu au răspuns în mod adecvat raporturilor cu privire la abuzuri sexuale" mai ales din partea victimelor-însele.
   
"Nu există loc în Biserică pentru cei care comit aceste abuzuri şi mă angajez să nu tolerez ca un individ să-i facă rău unui copil, credincios ori nu", a spus Papa. Episcopii este necesar "să dea socoteală" în cazul unui viitor scandal, a avertizat el.
   
El a denunţat, în termeni fără precedent la Vatican, "complicitatea inexplicabilă" cu infracţiuni care au avut drept consecinţe "dureri emoţionale profunde", "adicţii", "dificultăţi relaţionale", iar uneori sinuciderea.
   
În predica susţinută, el nu a anunţat reforme pentru eficientizarea luptei împotriva pedofiliei, spre nemulţumirea asociaţiilor angajate în această bătălie. Însă a cerut ca victimele să-l "ajute" să implementeze cele mai bune politici, adecvate protecţiei copiilor.
   
"Victimele au apreciat faptul că au fost ascultate cu mare atenţie", a declarat preotul Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Papei, apreciind că "această ascultare" a fiecăruia "va arăta drumul" de urmat de către toţi preoţii Bisericii.
   
Acuzaţii ale asociaţiilor - care au denunţat un "nou exerciţiu de relaţii publice" - au fost respinse luni de către preotul Lombardi în faţa presei, acesta trecând la contraatac. "Acest grup a demonstrat întotdeauna că nu este pregătit să înţeleagă intenţiile Papei şi ale precedentului Papă" Benedict al XVI-lea, a subliniat el.

×
Subiecte în articol: Papa Francisc Biserica Catolica
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close