Antena 3 CNN Externe Preşedintele Egiptului, Mohamed Morsi, va depune jurământul sâmbătă

Preşedintele Egiptului, Mohamed Morsi, va depune jurământul sâmbătă

Preşedintele Egiptului, Mohamed Morsi, va depune jurământul sâmbătă
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    29 Iun 2012   •   19:27

Preşedintele ales al Egiptului, Mohamed Morsi, va depune jurământul sâmbătă, la Curtea Constituţională, a anunţat preşedinţia joi seara, în urma unei polemici cu armata pe tema transferului de putere.

Morsi "se va deplasa (...) sâmbătă la ora locală 11.00 (12.00 ora României), la sediul Înaltei Curţi Constituţionale pentru a depune jurământul în faţa Adunării Generale a Curţii", se arată în documentul oficial, potrivit Mediafax.

Apoi, preşedintele va merge la Universitatea din Cairo pentru a celebra învestitura şi va rosti un discurs în faţa naţiunii.

Noul preşedinte al Egiptului, Mohamed Morsi, provine din rândurile mişcării Fraţii Musulmani şi l-a învins pe fostul premier al lui Hosni Mubarak, Ahmad Shafiq.

El este primul preşedinte ales în mod democratic după căderea fostului regim şi primul preşedinte egiptean care nu provine din rândurile armatei. Totodată, este primul islamist care ajunge în funcţia supremă în Egipt.

Pe 30 iunie, Consiliul suprem al forţelor armate (CSFA), care conduce ţara de la îndepărtarea lui Hosni Mubarak la 11 februarie 2011, va transfera puterea noului şef al statului.

Potrivit armatei, preşedintele va trebui să depună jurământul în faţa Curţii Constituţionale, conform "Declaraţiei constituţionale complementare", adoptată de armată.

Prin această declaraţie, armata a recuperat puterea legislativă după ce a dizolvat la jumătatea lunii iunie Adunarea Naţională, dominată de mişcarea Fraţii Musulmani, în virtutea unei hotărâri judecătoreşti, care a declarat ilegal modul de alegere a acesteia.

Fraţii Musulmani au denunţat această declaraţie drept "o lovitură de stat" şi au cerut ca depunerea jurământului să se facă în faţa Adunării Naţionale.






×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close