Antena 3 CNN Externe Rusia acuză SUA că blochează un comunicat ONU privind situaţia din Fâşia Gaza

Rusia acuză SUA că blochează un comunicat ONU privind situaţia din Fâşia Gaza

Rusia acuză SUA că blochează un comunicat ONU privind situaţia din Fâşia Gaza
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.Z.    |    20 Noi 2012   •   08:22

Rusia acuză Statele Unite că încearcă să "obstrucţioneze" un comunicat al Consiliului de Securitate ONU privind situaţia din Fâşia Gaza.

"Unul dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate ONU a anunţat că nu doreşte să permită o reacţie a Consiliului de Securitate privind situaţia din Fâşia Gaza", a declarat ambasadorul rus la Naţiunile Unite, Vitali Ciurkin, informează AFP.

Diplomatul rus nu a dezvăluit numele ţării, dar alte surse au precizat că este vorba de Statele Unite, care ar bloca un comunicat susţinut de ţările arabe.

În cazul în care Consiliul, care va examina luni seară textul, nu va reuşi să ajungă la un acord, Moscova ar putea propune o rezoluţie în favoarea unei încetări imediate a focului, a adăugat diplomatul rus.

Aceasta ar obliga Statele Unite să se opună prin veto pentru a-şi proteja aliatul israelian.

Marocul, care reprezintă statele arabe în cadrul Consiliului, a propus joi un text ce face apel la încetarea ostilităţilor dintre Israel şi grupările palestiniene armate din Gaza.

Conform diplomaţilor, Statele Unite şi alte state au propus luni amendamente pentru acest text. Ciurkin a declarat că o delegaţie a sugerat integrarea unor "amendamente destul de importante" mascând astfel o dorinţă de a prelungi discuţiile.

Rusia a propus deja reunirea Cvartetului pentru Orientul Mijlociu care include Statele Unite, Rusia, Naţiunile Unite şi Uniunea Europeană.

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a vorbit luni cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele egiptean Mohamed Morsi, insistând din nou asupra necesităţii "descreşterii" violenţelor în Gaza, a anunţat Casa Albă.

Conform postului public de radio israelian, cabinetul de securitate al lui Benjamin Netanyahu, constituit din principalii miniştri, s-a reunit luni seară pentru a examina o propunere egipteană privind un armistiţiu cu grupările armate palestiniene din Fâşia Gaza.





×
Subiecte în articol: Rusia SUA Israel
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close