Antena 3 CNN Externe Statele Unite, replică pentru China în "războiul baloanelor"

Statele Unite, replică pentru China în "războiul baloanelor"

Casa Albă a reacționat prompt la acuzațiile formulate de guvernul de la Beijing, conform cărora, anterior incidentului din 4 februarie, SUA ar fi încălcat de mai multe ori spațiul aerian al Chinei.

Statele Unite, replică pentru China în "războiul baloanelor"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Feb 2023   •   20:29

Acuzațiile Chinei au fost exprimate luni și susțin că SUA ar fi trimis în mod neautorizat baloane deasupra statului comunist "de cel puțin 10 ori" în ultimul an.

"Orice acuzație că Guvernul SUA efectuează zboruri cu baloane de supraveghere în spațiul aerian al Republicii Populare Chineze este falsă.

China are un program cu baloane de supraveghere de mare altitudine pentru colectarea de informații, program folosit pentru încălcarea suveranității Statelor Unite şi a altor 40 de țări de pe cinci continente", a scris pe Twitter Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

Acuzațiile Beijingului au venit la nouă zile de la momentul în care armata SUA a doborât un balon chinez suspectat de operațiuni de spionaj deasupra continentului nord-american.

Citește și: Armata americană nu exclude originea extraterestră în cazul obiectelor neidentificate doborâte în ultimele zile

"Nu este ceva neobișnuit ca Statele Unite să aibă incursiuni ilegale în spațiul aerian al altor țări. Doar în ultimul an, baloane americane au zburat ilegal deasupra Chinei de peste zece ori, fără aprobarea autorităților chineze.

Primul lucru pe care ar trebui să îl facă Statele Unite ar fi să înceapă cu o anumită autoreflecţie, în loc să denigreze și să acuze China", a declarat Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Balonul chinezesc doborât pe 4 februarie în Oceanul Atlantic, în largul coastelor statului Carolina de Sud, era un dispozitiv de spionaj, potrivit Departamentului american al Apărării.

Administrația de la Beijing a susținut însă că balonul că era un dispozitiv "civil pentru cercetare", în principal în domeniul meteorologic.

Cazul a amplificat tensiunile între Washington şi Beijing.

Alte trei obiecte suspecte au fost doborâte de aviația militară americană în ultimele zile în Statele Unite și Canada. Washingtonul nu comunicase, până luni seară, cui aparțineau aceste obiecte și care era rolul lor.

Foto: imagini din timpul operațiunii de recuperare a resturilor balonului chinez doborât în data de 4 februarie de SUA în largul coastelor statului Carolina de Sud

×
Subiecte în articol: SUA China balon
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close