Antena 3 CNN Externe Turcia intenționează să deschidă moschei în toate universitățile de stat

Turcia intenționează să deschidă moschei în toate universitățile de stat

Turcia intenționează să deschidă moschei în toate universitățile de stat
21 Noi 2014   •   20:15

Direcția pe probleme religioase din cadrul Guvernului turc și-a anunțat vineri intenția de a construi câte o moschee în fiecare universitate de stat, relansând procesul de islamizare cultivat de actualul regim, relatează AFP, citată de AGERPRES.
''În peste 80 de universități se află în construcție moschei. Cincisprezece dintre ele și-au deschis deja porțile pentru credincioși și vom deschide alte 50 în 2015'', a declarat Mehmet Gormez, șeful acestei autorități cunoscute în Turcia sub numele de Diyanet.

''Există 20 de milioane de tineri în țara noastră, iar noi vrem să fim în măsură să ajungem la fiecare dintre ei'', a adăugat Gormez, citat de agenția de presă guvernamentală turcă Anadolu. Potrivit șefului Diyanet, imami plătiți de Guvern — după cum este regula în Turcia — vor fi însărcinați, în fiecare moschee, să își ofere sprijinul tinerilor aflați în dificultate.

Moscheile "vor fi locul în care (tinerii) vor simți dragostea de Allah în inima lor'', a spus el. ''Acordăm o mare importanță moscheilor în universitățile urbane. Ele reprezintă singurul mijloc de a readuce moscheile în viețile, orașele și inimile oamenilor noștri'', a insistat Mehmet Gormez.

Premier timp de unsprezece ani înainte de a fi ales în funcția de președinte în august, islamo-conservatorul Recep Tayyip Erdogan este cu regularitate criticat de adversarii săi pentru derivă autoritară și pentru că ar dori să ''islamizeze'' societatea turcă. În ultimii ani, el a sporit măsurile ce restrâng consumul de tutun și alcool și a autorizat portul vălului islamic de către funcționare, studente și, mai recent, liceene, amintește AFP.



×
Subiecte în articol: turcia
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close