Antena 3 CNN Externe Ucraina, în pragul REVOLUŢIEI. Manifestanţi încearcă să blocheze din nou sediul Guvernului

Ucraina, în pragul REVOLUŢIEI. Manifestanţi încearcă să blocheze din nou sediul Guvernului

Ucraina, în pragul REVOLUŢIEI. Manifestanţi încearcă să blocheze din nou sediul Guvernului
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
04 Dec 2013   •   09:20
UPDATE 09.20 - Aproximativ 100 de manifestanţi proeuropeni au încercat să blocheze miercuri sediul Guvernului, unde urmează să aibă loc o şedinţă a Consiliului de miniştri, însă toate căile de acces erau blocate de poliţie, scrie AFP.
   
Manifestanţii, care protestează faţă de suspendarea procesului integrării europene a Ucrainei, au fost nevoiţi să se oprească la cordoanele de poliţişti, scandând "Ruşine!" şi "Demisia!".
   

 
Ştirea iniţială 08.15

Zeci de mii de manifestanţi s-au adunat, din nou, ieri seară, în piaţa centrală din Kiev, după ce parlamentul ucrainean a respins o moţiune de cenzură împotriva Executivului.

Manifestanţii au afirmat că vor continua blocada sediului Guvernului şi intenţionează să o extindă şi la birourile preşedintelui Ianukovici, plecat în vizită în China.

După eşecul moţiunii de cenzura, străzile din Kiev s-au umplut din nou de protestatari care au cerut demisia guvernului şi alegeri anticipate.

"Dacă guvernul nu respectă voinţa naţiunii, atunci nu mai este legitim. Trebuie să creăm propriul nostru guvern şi să ne instaurăm propria ordine, dreptul nostru de a vota", susţine un protestatar.

Protestele au început după ce preşedintele Ianukovici şi guvernul său au amânat semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Între timp, Ianukovici a promis că va relua negocierile cu Uniunea, dar manifestanţii nu se mai mulţumesc doar cu atât. Mai ales că între timp s-au produs şi ciocniri violente cu poliţia, soldate cu sute de răniţi.

Campionul mondial de box Vitali Kliciko, unul din liderii opoziţiei, i-a chemat pe manifestanţi să lupte, alături de el, până la victorie.

"Eu ştiu mai bine ca oricine că victoria nu este posibilă fără luptă. Şi de aceea vom lupta, vom lupta până la victorie! Sunt sigur de asta, trăiască Ucraina", a spus Vitali Kliciko.

Preşedintele Viktor Ianukovici a plecat în China, într-o vizită programată mai demult, la care nu a dorit să renunţe în ciuda situaţiei tensionate. El se va deplasa, apoi, în Rusia. Miniştrii de externe din ţările NATO s-au pronunţat pentru dialog între puterea şi opoziţia din Ucraina, care să ducă la reforme. Dar, pe străzile din Kiev, unii manifestanţi nu mai vorbesc decât de o nouă revoluţie.



×
Subiecte în articol: Kiev proteste kiev
Parteneri
Drogurile - bomboane cu care traficanții vânează copiii
x close