Antena 3 CNN Actualitate Daniel David: Evaluare pentru profesori la cinci ani și program de training pentru cei care nu au atins standardele minimale

Daniel David: Evaluare pentru profesori la cinci ani și program de training pentru cei care nu au atins standardele minimale

A.O.
2 minute de citit Publicat la 13:00 21 Mai 2025 Modificat la 13:00 21 Mai 2025
daniel david
Ministrul Daniel David a explicat că profesorii nu vor da examenul de titularizare din cinci în cinci ani, ci propunerea lui este să fie evaluați la acest interval de timp.  / FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Educației a precizat că profesorii titulari trebuie evaluați o dată la cinci ani. Ei nu vor da un nou examen de titularizare, dar Ministerul Educației va cere feedback de la directori, colegi și elevi pentru a vedea dacă au fost îndeplinite standardele minimale din fișa postului. Daniel David a atras atenția că cei care nu au atins aceste standarde nu vor fi dați afară, ci vor putea intra într-un program remedial timp de doi ani. Dacă nici în acești doi ani, profesorii nu ating aceste standarde minime atunci își vor pierde titularizarea. 

Ministrul Daniel David a explicat că profesorii nu vor da examenul de titularizare din cinci în cinci ani, ci propunerea lui este să fie evaluați la acest interval de timp. 

„Când am propus o evaluare la cinci ani, nu m-am referit că dai încă o dată un examen de titularizare sau eşti încă o dată trecut într-un examen. Pe lângă evaluările anuale pe care le faci, propunerea pe care am avut-o în minte (...) este că la cinci ani evaluarea este mai sumativă. La cinci ani luăm feedbackul de la director, de la colegi, de la beneficiari. Vedem dacă ai atins standardele minimale”, a spus ministrul. 

Cei care nu au atins standardele minimale din fișa postului vor intra într-un program de training, iar dacă după doi ani tot nu reușesc să își atingă obiectivele vor pierde titularizarea. 

„Dacă le-ai atins, e foarte bine. Dacă nu le-ai atins, nu te dă nimeni afară. Ai doi ani în care să intri în program de training de dezvoltare profesională, în programe remediale dacă vreţi pe componenta didactică şi dacă după cei doi ani nu atingi standardele minimale, atunci treci pe poziţia de pe nedeterminat pe determinat”, a spus Daniel David. 

În opinia sa, sistemul actual de titularizare nu mai poate continua în această formă. David a afirmat că sistemul de titularizare propus seamănă cu ceea ce există şi în zona învăţământului superior şi în zona cercetării.

„Adică protejăm în acelaşi timp şi calitatea şi omul. Noi şi acum suntem evaluaţi în fiecare an în funcţie de cum ne realizăm activităţile din fişa postului. Poate nu suntem foarte conştienţi de lucrul ăsta, dar fiecare suntem evaluaţi instituţional în sistemul public”, a spus ministrul.

Ministrul Educației a mai spus că elementul cheie în învăţământul preuniversitar ţine de curriculum şi metodele de predare şi a susţinut că este mai bine ca profesorii să predea „mai puţin, dar mai relevant, decât mai mult şi irelevant şi prost predat”. 

„Cred că dincolo de a discuta structuri, câţi ani să fie gimnaziul, liceul, elementul cheie ţine de curriculum şi metodele de predare. Aici mesajul meu este că este mai bine mai puţin, dar mai relevant şi bine predat, decât mai mult şi irelevant şi prost predat. Acesta este spiritul în care am lucrat şi pentru planurile-cadru la nivel de liceu şi cred că aşa trebuie să gândim curriculum. Pentru mine elementul cheie în sistemul de evaluare ţine de (...) evaluările pe care le facem. Mă refer la evaluările standardizate la nivel naţional. Trebuie cu siguranţă să fie de calitate şi relevante în acelaşi timp”, a afirmat ministrul, la o conferinţă de presă.

Daniel David a prezentat, miercuri, într-o conferință de presă la Ministerul Educației raportul QX de diagnostic pentru educația și cercetarea din România. El a anunțat, printre altele, că își dorește schimbarea sistemului de burse, dar și o nouă abordare a Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a. 

 

×
x close