Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin le-a prezentat rușilor varianta oficială despre averea sa. Milionar în ruble, liderul de la Kremlin are loc de parcare pe termen nelimitat în Sankt Petersburg

Vladimir Putin le-a prezentat rușilor varianta oficială despre averea sa. Milionar în ruble, liderul de la Kremlin are loc de parcare pe termen nelimitat în Sankt Petersburg

Președintele rus, Vladimir Putin, a depus la Comisia Electorală Centrală a Federației declarația sa de avere și de venituri.

Vladimir Putin le-a prezentat rușilor varianta oficială despre averea sa. Milionar în ruble, liderul de la Kremlin are loc de parcare pe termen nelimitat în Sankt Petersburg
Sursa foto: hepta / Sputnik / Vyacheslav Prokofyev
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Ian 2024   •   15:30

Este o formalitate la care îl obligă calitatea de candidat la alegerile prezidențiale, notează presa internațională.

Este, totodată, o oportunitate de a contracara informațiile neoficiale, bazate pe investigații jurnalistice independente, potrivit cărora averea liderului de la Kremlin se ridică la mai multe miliarde de dolari.

Potrivit documentului publicat pe site-ul autorității electorale ruse, Putin nu este, nici pe departe, miliardar în dolari ci, cel mult, milionar în ruble.

Astfel, șeful statului ar fi câștigat în perioada 2017 - 2022 suma de 67,5 milioane de ruble, echivalentul a 756.000 de dolari.

Citește și: Contracandidaţii lui Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale din Rusia. Cei trei ar fi fost aleşi chiar de liderul de la Kremlin

Apartamentul de 77 de metri pătrați se întoarce în declarația de avere a președintelui rus

La categoria "surse de venit", el a indicat în declarație salariul de președinte și sume provenind din depozite bancare și din valori mobiliare, din pensia militară și din vânzarea unor proprietăți.

Șeful statului rus mai declară un apartament 77 de metri pătrați, deja mult-mediatizat în trecut, alături de un garaj de 18 metri pătrați în orașul Sankt Petersburg.

Averea liderului de la Kremlin este completată de două mașini GAZ din anii '60, de o Lada din 2009 și de o remorcă.

De asemenea, Putin confirmă că mai are zece conturi bancare în care se află 54,4 milioane de ruble (echivalentul a 610.000 de dolari), precum și 230 de acțiuni la una dintre cele mai mari bănci din Rusia, Sberbank.

Președintele menționează și apartamentul de serviciu de 153,7 metri pătrați, pus la dispoziție pe termen nelimitat din ordinul guvernului de la Moscova, la care se adaugă un loc de parcare 18 metri pătrați, de asemenea pus la dispoziția sa pe termen nelimitat, în Sankt Petersburg.

Actualul lider a fost înregistrat la începutul acestei săptămâni în calitate de candidat în alegerile care se vor desfășura în perioada 15 - 17 martie 2024.

Sunt primele alegeri prezidențiale din istoria Rusiei programate pe parcursul a trei zile.

Cum arată, de fapt, averea lui Putin, potrivit jurnaliștilor de investigații

Informații scurse de pe serverele unei companii de telecomunicații din Rusia şi analizate de zeci de jurnaliști de investigații în decursul unui an au permis, în anii din urmă, estimări asupra averii la dispoziția președintelui rus Vladimir Putin.

Bunurile și lichiditățile sunt bine ascunse de ochii lumii și sunt gestionate de mai multe persoane care acționează ca şi cum ar face parte dintr-o cooperativă.

Potrivit declarației sale oficiale, Vladimir Putin este aproape sărac.

Averea sa declarată se rezumă la bunuri modeste, precum un apartament mic în Sankt Petersburg, două mașini din secolul trecut, o remorcă și un garaj.

În realitate însă, liderul de la Kremlin ar deține mai multe case de vacanță, iahturi, podgorii și sume de bani care totalizează 4.5 miliarde de dolari, aflându-se la dispoziția sa la orice oră.

Analiza datelor de pe serverele unei companii ruse au permis, în 2022, evaluarea averii lui Putin

Bunurile şi lichiditățile au două puncte în comun: aparțin sau au aparținut unor persoane, companii și organizații caritabile și apar în e-mailuri care au același nume de domeniu: LLCInvest.ru

Acest domeniu a fost descoperit prin analiza datelor găzduite pe serverele unei companii de comunicații din Rusia.

Jurnaliștii de la Proiectul pentru Raportarea Crimei Organizate și Corupției și de la site-ul de știri în limba rusă Meduza au analizat mesajele şi au identificat expeditorii, destinatarii și subiectul corespondenței.

Ei au identificat 86 de companii și organizații non-profit ai căror reprezentanți par să folosească numele de domeniu comun LLCInvest, adesea împreună cu conturi de e-mail ale companiilor.

Ce n-a trecut Putin în declarația de avere: Palatul de la Marea Neagră, podgorii, o stațiune de schi și vile în Sankt Petersburg

Printre bunurile și proprietățile conectate prin LLCInvest se numără palatul de 1 miliard de lire sterline despre care opozantul Aleksei Navalnîi a susținut că a fost construit pentru uzul personal al lui Putin, la Marea Neagră.

În rețeaua LLCInvest apar și podgoriile din jurul palatului somptuos. Acestea aparțin unei organizații non-profit fondată de doi asociați ai lui Putin.

Stațiunea de schi Igora din regiunea Leningrad, unde a avut loc nunta fiicei lui Putin în 2013, este și ea menționată, alături de alte două vile situate în apropiere de Sankt Petersburg.

Pe lângă proprietăți imobiliare, Putin are la dispoziție şi sume mari de bani.

×
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close