Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin și Xi Jinping consolidează parteneriatul dintre Rusia și China

Vladimir Putin și Xi Jinping consolidează parteneriatul dintre Rusia și China

Vladimir Putin și Xi Jinping au convenit să consolideze parteneriatul dintre Rusia și China, în contextul tensiunilor cu care se confruntă cele două țări.

Vladimir Putin și Xi Jinping consolidează parteneriatul dintre Rusia și China
Sursa foto: Getty Images/ Pool
de Cerasela Stafie    |    15 Dec 2021   •   16:29

Rusia și China trebuie să rămână ferme în respingerea interferențelor occidentale și în apărarea reciprocă a intereselor de securitate, au hotărât cei doi șefi de stat. Liderii de la Moscova și Beijing au purtat o discuție cu privire la modul în care ostilitatea comună față de Occident apropie cele două țări.

Conversația, prin videocall, vine la opt zile după ce Putin a vorbit cu președintele american Joe Biden într-un format similar. ”În prezent, anumite forțe internaționale, sub pretextul ”democrației” și ”drepturilor omului” se amestecă în afacerile interne ale Chinei și Rusiei și calcă în picioare cu brutalitate dreptul internațional și normele recunoscute ale relațiilor internaționale”, a spus Xi, citat de presa de stat din China, scrie Reuters.

”China și Rusia ar trebui să-și intensifice eforturile comune pentru a proteja mai eficient interesele de securitate ale ambelor părți”, a adăugat.

Consilierul de la Kremlin, Yuri Ushakov, a declarat că Xi i-a oferit sprijin lui Putin în eforturile sale de a obține garanții de securitate, obligatorii pentru Rusia, din partea Occidentului, spunând că înțelege preocupările Moscovei.

El a spus că cei doi lideri și-au exprimat, de asemenea, ”viziunea negativă” asupra creării de noi alianțe militare, cum ar fi parteneriatul AUKUS dintre Australia, Marea Britanie și Statele Unite și „Quad-ul” Indo-Pacific din Australia, India, Japonia și Statele Unite.

Apelul a evidențiat modul în care Rusia și China se bazează pe sprijin reciproc, într-un moment de mare tensiune în relațiile ambelor țări cu Occidentul. China este sub presiune cu privire la acuzațiile pentru încălcarea drepturilor omului, iar Rusia este acuzată că amenință un o invazie în Ucraina.

Kremlinul a spus că Putin l-a informat pe Xi despre conversația sa cu Biden, în care președintele SUA a avertizat Rusia împotriva invadării Ucrainei, pe care Moscova neagă că o planifică, iar liderul rus și-a expus cererea de angajamente de securitate.

”S-a format un nou model de cooperare între țările noastre, bazat, printre altele, pe principii precum neamestecul în treburile interne și respectul reciproc pentru interesele celuilalt”, i-a spus Putin lui Xi.

El a spus că așteaptă cu nerăbdare să-l întâlnească pe Xi la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, în februarie - un eveniment pe care Casa Albă a declarat săptămâna trecută că oficialii guvernului american îl vor boicota din cauza „atrocităților” împotriva drepturilor omului comise de China cu musulmanii din regiunea de vest, Xinjiang.

„Aș dori să observ că ne susținem în mod invariabil unul pe celălalt în problemele cooperării sportive internaționale, inclusiv respingerea oricăror încercări de politizare a sportului”, a spus Putin.

Acetsa a folosit parteneriatul Rusiei cu China ca o modalitate de a echilibra influența SUA. În acest timp, încheie tranzacții profitabile, în special în domeniul energiei. El și Xi au convenit anul acesta să prelungească un tratat de prietenie și cooperare pe 20 de ani.

Liderul rus a mai spus că a crescut cu 31% comerțul bilateral în primele 11 luni ale acestui an, până la 123 de miliarde de dolari, iar cele două țări își propun să depășească 200 de miliarde de dolari în viitorul apropiat.

China devine și un centru internațional pentru producția de vaccinuri rusești Sputnik și Sputnik Light împotriva COVID-19, având semnate contracte cu șase producători pentru a produce mai mult de 150 de milioane de doze.

×
Subiecte în articol: Xi Jinping China tensiuni
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close