Antena 3 CNN Actualitate Cultură Salman Rushdie în România. "Mă interesează extravaganţele din perioada Ceauşescu" (VIDEO)

Salman Rushdie în România. "Mă interesează extravaganţele din perioada Ceauşescu" (VIDEO)

Salman Rushdie în România. "Mă interesează extravaganţele din perioada Ceauşescu" (VIDEO)
Sursa foto: rushdie
24 Noi 2009   •   21:17

Omul pe viaţa căruia s-a pus o recompensă de aproape 3 milioane de dolari se află în România! Deşi e condamnat moarte în Iran, scriitorului Salman Rushdie nu-i pasă de trecutul său. Nu e păzit, semn că nu-i mai este teamă. Cât despre noi, românii, Rushdie ştie aşa: Ionesco, Eliade, Nadia Comăneci, Ceauşescu şi... Dracula. Simona Gherghe a vorbit cu scriitorul.

E relaxat şi prietenos. Răspunde firesc la orice întrebare. Cu o excepţie. Pedeapsa cu moartea, la care a fost condamnat, şi securitatea lui. Nu c-ar avea ceva de ascuns... Pur şi simplu, s-a săturat. 9 ani a fost păzit, zi şi noapte. Iar de 11 ani, a renunţat să mai aibă bodyguarzi.

E, însă, foarte deschis când e vorba despre literatură.

?Foarte rar scriu o poveste din prima. E în mintea mea de multă vreme. E un proces lung, lent şi dezordonat? spune scriitorul.

Salman Rushdie este pentru prima dată în România. Şi nu vrea să rateze o călătorie în Transilvania, ţara lui Dracula. Ce ştie, însă, despre noi, românii?

?Ca toţi ceilalţi, sunt interesat de perioada Ceauşescu, cu toate extravaganţele ei. Am citit Ionesco şi Eliade. Când eram student la universitate, eram foarte interesat de teatrul absurd şi am jucat în două piese ale lui Ionesco? mai spune el.

Când nu scrie, îi place să citească. Milan Kundera, Calvino sau Garcia Marquez. Este devorator de filme, dar iubeşte şi sportul. Baseball sau fotbal. Tottenham e echipa lui favorită... Şi, desigur, n-are cum să nu-i placă să să călătorească. Şi totuşi unde e acasa? New York, Londra sau Bombay?

Urmăriţi întregul interviu



Miercuri seară, la Târgul de carte Gaudeamus, Salman Rushdie se întâlneşte cu cititorii săi din România.

Observator

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close