Antena 3 CNN Life Știinţă Dovezi privind existența unei a 9-a planete în sistemul nostru solar - VIDEO

Dovezi privind existența unei a 9-a planete în sistemul nostru solar - VIDEO

Dovezi privind existența unei a 9-a planete în sistemul nostru solar - VIDEO
21 Ian 2016   •   00:49

Doi cercetatori americani au anuntat descoperirea unor indicii puternice cu privire la posibila existenta a unei noi planete in sistemul nostru solar, cea de-a 9-a, o planeta foarte mare, aflata dincolo de orbita lui Pluto, obiectul cosmic ce era considerat cea de-a 9-a planeta dar care a fost retrogradat in urma cu cativa ani la rangul de planeta pitica, scrie Ziare.com.

Presupusul obiect, care nu a fost inca observat direct, a fost denumit "Planeta 9" si ar avea o masa de aproximativ 10 ori mai mare decat Terra si respectiv de 5.000 de ori mai mare decat Pluto. Aceasta planeta ar trebui sa aiba o orbita de 20 de ori mai alungita decat cea a planetei Neptun, care se afla la o distanta medie fata de Soare de 4,5 miliarde de kilometri.

Astfel, "Planeta 9" ar realiza rotatie completa in jurul Soarelui intr-un interval de timp de 10.000 pana la 20.000 de ani, conform cercetatorilor Konstantin Batygin si Mike Brown de la Institutul tehnologic din California (Caltec), care au facut aceasta descoperire pornind de la analiza modelelor matematice privind orbitele planetelor cunoscute, in cadrul unor simulari pe calculator, conform AFP.

sursa: usatoday.com

Daca existenta acestei planete va fi confirmata, sistemul nostru solar va reveni la 9 planete, asa cum era inainte de trecerea lui Pluto in categoria planetelor pitice.

"Mai sunt inca numeroase lucruri in sistemul nostru solar care asteapta sa fie descoperite, ceea ce nu poate decat sa ne bucure", a comentat Mike Brown.

Astronomii cauta o ipotetica planeta transneptuniana (botezata si Planeta X sau Nibiru de amatorii de profetii apocaliptice) inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, insa ipotezele cu privire la existenta acestei misterioase planete au fost infirmate de datele culese in misiunile sondelor Pioneer 10, Pioneer 11, Voyager 1 si Voyager 2. Ramane de vazut daca studiul realizat de cei doi astronomi americani va duce la descoperirea presupusei planete.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close