Antena 3 CNN Actualitate Berceanu implicat în scandalul SunOil

Berceanu implicat în scandalul SunOil

Berceanu implicat în scandalul SunOil
21 Mar 2007   •   09:50

Scandalul SunOil, în care a fost implicat actualul ministru al Transporturilor, democratul Radu Berceanu, apare din nou în presă, după mai bine de 9 ani de la declanşarea lui. Ediţia de miercuria ziarului Ziua notează că, la vremea respectivă, mai mulţi fruntaşi ai PD au păgubit rafinăria Petrobrazi cu peste o sută de miliarde de lei şi că cercetările în acest caz au fost îngropate la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de justiţie.

Firma Sun Oil, a fost înfiinţată de Liviu Constantin Niţă împreună cu liderul PD Prahova, Corneliu Ruse. Obiectul firmei îl constituia intermedierile în comerţul cu combustibili, minerale şi produse chimice pentru industrie. Principalul furnizor al firmei, Rafinăria Petrobrazi, aflată în subordinea SNP Petrom, la rândul ei aflată în portofoliul ministerului Industriilor condus atunci de Radu Berceanu, livra mari cantităţi de benzină negustorilor pedişti de combustibil. Astfel, susţin jurnaliştii, Niţă a devenit unul dintre "sponsorii" de marcă ai PD Prahova. Banii au mers şi către PD Bucureşti, dar şi către lideri marcanţi ai partidului, conform declaraţiilor lui Liviu Niţă, după ce a fost arestat. În timpul anchetei acesta a explicat modul în care a acţionat, numele personajelor implicate, contribuţia lor, precum şi sumele primite de acestea.

Niţă le-a declarat procurorilor că în perioada martie-iunie 1999, le-a dat lui Corneliu Ruse, Gheorghe Albu şi Radu Berceanu 200.000 de dolari la sediile Partidului Democrat din Ploieşti şi Bucureşti. Potrivit rechizitoriului susţin cei de la Ziua, la sfârşitul lunii aprilie 1999, la iniţiativa deputatului Corneliu Ruse au fost tipărite 1000 acţiuni în valoare fiecare de 1 milion lei vechi. 550 dintre acestea au ajuns la sediul central al PD şi au fost împărţite între Radu Berceanu, Corneliu Ruse şi Gheorghe Albu.

Liviu Niţă a fost găsit însă unicul vinovat în acest dosar şi a fost condamnat la doi ani de închisoare. Pentru Radu Berceanu, Gheorghe Albu sau Corneliu Ruse, cauza a fost disjunsă. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi-a declinat competenţa în favoarea Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie. Iar aici, concluzionează cei de la Ziua, dosarul a fost îngropat. Radu Berceanu a precizat pentru Ziua că acest caz a fost folosit împotriva sa numai din punct de vedere politic, şi că nu e implicat în niciun fel în afacerea Petrobrazi -Sunoil.

Antena 3

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close