Antena 3 CNN Actualitate Circuitul banilor în cazul SOV. Poetul Mircea Dinescu, "alimentat" de reţeaua lui Vîntu

Circuitul banilor în cazul SOV. Poetul Mircea Dinescu, "alimentat" de reţeaua lui Vîntu

Circuitul banilor în cazul SOV. Poetul Mircea Dinescu, "alimentat" de reţeaua lui Vîntu
Sursa foto: Foto: Mediafax
de M.Z.    |    08 Noi 2011   •   23:34

Reţeaua lui Vîntu funcţiona ca o adevărată caracatiţă - cel puţin asta arată referatul procurorilor, care descriu circuitul sutelor de milioane de euro sifonaţi din conturile Petrom Service. Sume uriaşe au ajuns în conturile lui Sorin Ovidiu Vântu, Octavian Ţurcan şi apropiaţii acestora, dar şi la oameni cunoscuţi, precum poetul Mircea Dinescu, care a primit 100.000 de euro, potrivit Antena 3.

Afacerile porneau de cele mai multe ori de la banii Petrom Service şi Liviu Luca, în calitate de acţionar principal al companiei. Acesta transfera succesiv prin conturile companiilor off-shore, controlate de Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan sume uriaşe, pentru a le ascunde originea.

Adevăraţii beneficari ai banilor erau până la urmă, tot Vîntu şi Ţurcan - în conturile cărora ajungeau sume de ordinul zecilor de milioane. După un astfel de circuit complicat, şi poetul Mircea Dinescu a ajuns să primescă 100.000 de euro, de la SOV, în ajunul Crăciunului din 2008. Aceeaşi schemă arată că Vîntu a virat căte Realitatea Media, în două rânduri, 1,2 milioane de euro.

Anchetatorii au descoperit că de multe ori, după transferuri succesvive, dintr-un cont în altul, banii ajungeau în contul personal al lui Vîntu. Este vorba despre o caracatiţă financiară în care apar nume de persoane apropiate lui SOV, nume de companii, dar şi de bănci. În 2008, prin achiziţii de acţiuni au fost scoşi din circuit 14,5 milioane de euro.

În 2009, Petrom Service a fost prejudiciată de alte zeci de milioane de euro prin intermediul a cinci circuite de tip carusel, descoperite de anchetatori. Spre exemplu, în unul din cazuri, 4 milioane de euro au fost transferaţi în mod repetat, astfel încât ordinele de plată să creeze aparenţa că s-au plătit 30 de milioane de euro. Potrivit procurorilor, beneficiarii reali erau, şi de această dată, Vîntu şi Realitatea Media, la care printr-o singură inginerie financiară au ajuns alte 3 milioane de euro, în 2009.

O altă schemă îi prezintă drept beneficiari ai spălării de bani şi pe copii lui Vîntu, Ionuţ şi Ioana, în conturile cărora au ajuns în total 72.000 de euro, în anul 2008. De asemenea, 80.000 de euro au plecat în Indonezia către Nicolae Popa. Banii au trecut din conturile lui Vîntu prin două firme, pentru a li se pierde urma. La fel de darnic a fost şi cu postul său de ştiri, în conturile căruia a virat din nou bani: 10 milioane de euro, de această dată.

În total, postul TV pe care îl patrona Vîntu a primit de la acesta 14,2 milioane de euro. Ancheta a mai sos la iveală că din 2007 şi până în 2009 din conturile Petrom Service au zburat pe rând, către Vîntu şi Ţurcan, peste 100 de milioane de euro. În urma acestor pierderi, societatea a fost dealtfel declarată în insolvenţă.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close