Antena 3 CNN Actualitate Gruia Stoica, INTERCEPTAT: "Cine este mai influent acolo, la MARFĂ, FENECHIU sau GĂUREAN? Trebuie să aflăm"

Gruia Stoica, INTERCEPTAT: "Cine este mai influent acolo, la MARFĂ, FENECHIU sau GĂUREAN? Trebuie să aflăm"

Gruia Stoica, INTERCEPTAT: "Cine este mai influent acolo, la MARFĂ, FENECHIU sau GĂUREAN? Trebuie să aflăm"
Sursa foto: Foto: Agerpres
30 Ian 2014   •   13:38

Gruia Stoica îl întreba pe Doru Boştină dacă la Ministerul Transporturilor are influenţă Relu Fenechiu sau Călin-Bogdan Găurean, pentru a afla de la directorul CFR Marfă ce preţ oferă la licitaţia pentru transportarea cărbunelui, omul de afaceri spunându-i că Dragoş Drăghici " are atâta mândrie, e atât de dobitoc", informează Mediafax.
   
Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), este urmărit penal pentru cumpărare de influenţă, după ce i-ar fi dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la o licitaţie pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia (CEO).
   
Potrivit documentelor procurorilor, în 22 ianuarie, Stoica Gruia, persoană ce controlează SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti, membră a grupului Grampet, a purtat discuţii cu avocatul Doru Boştină, în restaurantul unui hotel din Bucureşti, în cadrul cărora i-a trasat sarcini referitoare la modul de acţiune în vederea adjudecării, la un preţ avantajos pentru GFR, a contractului de transport de la nivelul SC CEO SA.
   
Iniţial, Gruia Stoica l-a întrebat pe Doru Boştină dacă se mai află în relaţii bune cu fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor (MT) din anul 2013: "Zi-mi şi mie, tu erai pe bune cu un secretar de stat de la Transporturi, Găurean").
   
În urma răspunsului afirmativ al lui Boştină, Gruia Stoica a continuat, fiind interesat "cât de bine îl mai struneşte pe directorul de la Transporturi, pe ăla mare" (n.n. referire la directorul general al CFR Marfă). Avocatul nu a putut să dea un răspuns concret, dar a promis că "se va ocupa", au scris procurorii în documentele citate.
   
Anchetatorii arată că următoarele replici ale celor doi "trădează evident menirea infracţională a întrevederii din data de 22.01.2014:

Stoica Gruia: Cine este mai influent acolo, FENECHIU sau GĂUREAN?(n.n. referire la fostul ministru al Transporturilor Fenechiu Relu)
Boştină Doru-Cătălin: FENECHIU nu mai are cum...
Stoica Gruia: Aşteptăm! GĂUREAN era omul lui. Deci  după ce... îţi spun exact, vreau să-ţi fac o propunere.
Boştină Doru-Cătălin: Da. Da.
Stoica Gruia: Propunerea este că a mai avut un contract.  
Boştină Doru-Cătălin:Da 
Stoica Gruia: Asta înseamnă scurt.  
Boştină Doru-Cătălin: Mă ocup ?!
Stoica Gruia: Da, dar nu trebuie să?., deci, trebuie să aflăm...ştii tu."

   
Imediat, avocatul, în prezenţa lui Gruia Stoica, l-a apelat telefonic pe Călin-Bogdan Găurean, căruia, "după un schimb de amabilităţi, pigmentat cu replici aparent deferente ale învinuitului Boştină Doru Cătălin, i-a propus o întâlnire pentru ziua următoare la restaurant în  Bucureşti:

După încheierea convorbirii telefonice, Gruia Stoica şi-a manifestat nemulţumirea cu privire la relaţa interpersonală pe care o avea cu Dragoş-Alexandru Drăghici, directorul general al CFR Marfă, şi totodată reticenţa că avocatul Doru Boştină va reuşi în demersurile sale infracţionale: "Ăla de la CFR MARFA are atâta mândrie în (foloseşte cuvinte obscene) lui, e atât de dobitoc, încât nu ştiu ce o să faci", au mai arătat procurorii.
   
În contextul aceleiaşi discuţii, Boştină a revenit la subiectul iniţal şi i-a cerut lui Gruia Stoica lămuriri suplimentarea  referitoare la subiectul pe care urma să îl abordeze la întâlnirea din ziua următoare cu Călin-Bogdan Găurean: "Deci, de la GĂUREAN ce trebuie să mai aflu dacă mai are controlul trebii? De la GĂUREAN trebuie să aflu dacă mai e în controlul trebii? Acolo la MARFĂ?".
   
În ce priveşte acest aspect, Gruia Stoica i-a detaliat lui Boştină care era de fapt scopul intervenţiei sale pe lângă Călin-Bogdan Găurean, anume licitaţie ce urma să fie organizată de CEO la data de 29.01.2014 şi care avea ca obiect "un transport mare de cărbune".
   
Stoica Gruia: Da. E o licitaţie peste o săptămână.
Boştină Doru-Cătălin: Da.
Stoica Gruia: Marţi.
Boştină Doru-Cătălin: Da.
Stoica Gruia:Un transport mare de cărbune.
Boştină Doru-Cătălin: Da.
Stoica Gruia: Ca boul ăsta să vină?
Boştină Doru-Cătălin: Să ştim preţul?
Stoica Gruia: Preţul, să ştim tot, să trimită ăla acolo să trimită un om de-al meu şi să-şi vadă de treaba lui? la partea asta  suntem? şpăgile. Boştină nu te pune cu mine? cu ăsta, că nu-i arde
Boştină Doru-Cătălin: Da. Gata.
Stoica Gruia: Marţi este licitaţia! Vezi prima data dacă GĂUREAN, dacă e sub mâna lui. Vezi cine-l ia de urechi şi cine-l controlează pe el. Boştină Doru-Cătălin: Am înţeles!
Stoica Gruia:  Şi să îi facem rost!
Boştină Doru-Cătălin: Da. Gata! Da. Gata domne, vorbesc cu omul!
Stoica Gruia: Nu ştie asta adevăratelea de problemele CFR MARFA! Să vedem cine a câştigat, că asta se face o singură data! (neinteligibil, cei doi în acelaşi timp) S-o spună acolo, unii nu în?eleg? (limbaj trivial)?de prost ce e?".

   
Gruia Stoica a fost reţinut, miercuri seară, de procurorii anticorupţie şi va fi prezentat joi Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă, iar avocatul Doru Boştină a primit interdicţie de a părăsi ţara, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă.

×
Subiecte în articol: Gruia Stoica cfr marfa
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close