Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Sănătăţii a scos trei medicamente de pe lista compensatelor. Printre ele, şi ginkgo biloba

Ministerul Sănătăţii a scos trei medicamente de pe lista compensatelor. Printre ele, şi ginkgo biloba

Ministerul Sănătăţii a scos trei medicamente de pe lista compensatelor. Printre ele, şi ginkgo biloba
Sursa foto: Foto: farmaverde.ro
de M.Z.    |    20 Mar 2012   •   23:01

Ministerul Sănătăţii a scos trei medicamente de pe lista compensatelor şi până pe 15 aprilie va face şi alte modificări în listă. Doar pentru unul din medicamente, instituţia a plătit anul trecut, 16 milioane de euro la compensare, deşi nu existau studii care să-i dovedească eficacitatea.

Cele trei medicamente compensate - ginkgo biloba, eritropoetina şi endorsteina - vor putea fi prescrise din 1 aprile numai pentru o singură boală şi nu mai multe decât cele pentru care au primit autorizaţie de punere pe piaţă, cum s-a întâmplat până acum, a anunţat, marţi, secretarul de stat Vasile Cepoi, potrivit Mediafax.

Astfel, ginkgo biloba se va utiliza numai în faza predemenţială a bolii Alzheimer, eritropoetina va fi prescrisă doar în insuficienţa renală cronică, iar endorsteina va fi prescrisă doar în afecţiunile pulmonare obstructive cronice, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Dacă pentru ginkgo biloba s-au plătit 16 milioane de euro, pentru eritropoetină s-au plătit 31 de milioane de lei în 2011, iar pentru endorsteină, un milion de lei.

Cepoi a precizat că aceste recomandări sunt cuprinse într-un raport al institului britanic NICE, realizat la cererea Ministerului Sănătăţii în cadrul unui proiect al Băncii Mondiale. Cercetarea a costat aproximativ 89.000 de euro şi a vizat evaluarea tehnologiilor medicale, adică un raportul cost-eficienţă al unor tratamente.

Ginkgo biloba figurează de peste cinci ani în topul primelor 15 medicamente cele mai prescrise de medici din România.







×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close