Antena 3 CNN Externe Joe Biden, avertisment la Summitul pentru Democrație: "Asistăm la o creștere a nemulțumirii oamenilor"

Joe Biden, avertisment la Summitul pentru Democrație: "Asistăm la o creștere a nemulțumirii oamenilor"

Președintele american Joe Biden a transmis mesaje puternice, joi, la Summit-ul pentru Democrație, eveniment în format virtual cu peste 100 de invitați, la care România este reprezentată de președintele Klaus Iohannis.

Joe Biden, avertisment la Summitul pentru Democrație: "Asistăm la o creștere a nemulțumirii oamenilor"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    09 Dec 2021   •   15:55

La două zile după discuțiile cu Vladimir Putin, discuții care, aparent, nu au dus la detensionarea situației de la frontiera ruso-ucraineană, Biden a făcut o pledoarie în favoarea salvgardării democrațiilor și a avertizat asupra autocraților cu agende opresive.

"Democrația nu se întâmplă prin accident. Ea trebuie reînnoită cu fiecare generație și este o chestiune urgentă, din punctul meu de vedere.

Datele arată că ne îndreptăm într-o direcție greșită. Conform Freedom House, 2021 este al 15-lea an consecutiv în care libertățile la nivel global au avut de suferit (...)

Mai mult de jumătate dintre democrațiile lumii, inclusiv SUA, au experimentat un declin în cel puțin un aspect democratic.

Tendința a fost accentuată de provocările globale, mai complexe decât oricând, ceea ce necesită un efort global comun.

Vorbim și de presiunile autocraților, care încearcă să își promoveze agenda, să își justifice politicile opresive drept posibilități mai eficiente de a face față provocărilor globale contemporane.

Sunt voci care încearcă să încurajeze polarizarea.

Joe Biden: "Poate aspectul cel mai îngrijorător este creșterea nemulțumirii oamenilor"

Poate cel mai îngrijorător este că asistăm la o creștere a nivelului de nemulțumire a oamenilor. Aceste regimuri nu reușesc să îndeplinească dorințele popoarelor (...)

Democrația, astăzi, nu-și poate permite să fie fragilă. Trebuie să se auto-corecteze.

Democrațiile nu sunt toate la fel, însă alegerile pe care le facem împreună vor defini viitorul generațiilor noastre", a spus președintele american în deschiderea Summit-ului pentru Democrație.

El a vorbit de angajamentul Americii de a susține democrația în lume, dar și pe propriul teritoriu și a amintit, în context, de planul masiv de investiții în infrastructură, adoptat în Congres după luni de negocieri, și de intenția SUA de vaccina anti-COVID cât mai mulți oameni, pe teritoriul național și în lume.

Ce este Summit-ul pentru Democrație

Organizat pe parcursul a două zile, pe 9 și 10 decembrie, summitul virtual organizat de Casa Albă reunește atât lideri de stat și de guvern din lume, cât și reprezentanți ai societății civile și ai mediului privat.

De exemplu, Svetlana Tihanovskaya, lidera opoziției din Belarus, se numără printre participanții la summit-ul virtual.

De asemenea, la eveniment participă Juan Guaido, liderul opoziției din Venezuela, recunoscut de Statele Unite.ca președintele interimar al țării.

Omisiune notabilă: Ungaria nu se află pe lista invitaților. 

Mai mult, principalii challengeri ai SUA pe scena globală, Rusia și China, au fost omiși iar ambasadorii acestor două state au criticat dur decizia care le-a lăsat țările "pe dinafară".

Comentatorii politici și presa internațională remarcă faptul că, în continuare, pe lista de 110 invitați se află state cu democrații îndoielnice.

Criticii evenimentului spun că includerea printre invitați a unor țări precum India, Pakistan sau Filipine subminează obiectivul promovării drepturilor omului.

Washington Post notează că acțiunile guvernelor din țările respective includ execuții extrajudiciare, dispariții ale unor persoane incomode sau detenții politice.

Cele trei țări sunt însă parteneri importanți ai guvernului Statelor Unite din punct de vedere strategic în competiția cu China.

Joe Biden discută cu Klaus Iohannis despre situația explozivă de la granița ruso-ucraineană

Președintele Klaus Iohannis participă, joi, la Summitul Democrației, eveniment organizat de președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, în format de videoconferință, a anunțat Administrația Prezidențială de la București.

Casa Albă a precizat încă de miercuri că președintele Biden se va consulta cu liderii a nouă țări est-europene membre ale NATO, printre care şi România, după dialogul neconcludent de marți cu omologul său rus, Vladimir Putin și în contextul temerilor privind o invazie rusă în Ucraina.

Joe Biden va avea o discuție telefonică cu "liderii Grupului celor Nouă de la București, alcătuit din aliați NATO de pe flancul estic, pentru a le face rezumatul întrevederii cu președintele Putin, pentru a le asculta opiniile cu privire la situația actuală de securitate şi pentru a sublinia angajamentul Statelor Unite față de securitatea transatlantică", se arată în comunicatul oficial.

Grupul celor Nouă de la București include Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

În prealabil, Biden și-a programat o discuție cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care solicită ajutorul Statelor Unite pentru a evita invadarea țării sale de către Rusia.

Tensiunile şi presiunile diplomatice cresc, în timp ce Washingtonul şi aliații săi acuză Moscova că desfășoară zeci de mii de soldați la frontiera cu Ucraina pentru a ataca țara.

Biden a exclus o intervenție militară în cazul unei invazii a Ucrainei însă a avertizat Moscova că o astfel de acțiune va atrage întărirea prezenței americane pe teritoriile membrilor Alianței Nord-Atlantice din Europa de Est.
 

×
Parteneri
Când vine căldura! Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza verii
x close