Antena 3 CNN Externe Joe Biden discută cu Klaus Iohannis și cu alți aliați de pe flancul estic NATO despre situația explozivă de la granița ruso-ucraineană

Joe Biden discută cu Klaus Iohannis și cu alți aliați de pe flancul estic NATO despre situația explozivă de la granița ruso-ucraineană

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi, la Summitul Democraţiei, eveniment organizat de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, în format de videoconferinţă, a anunțat Administraţia Prezidenţială de la București.

Joe Biden discută cu Klaus Iohannis și cu alți aliați de pe flancul estic NATO despre situația explozivă de la granița ruso-ucraineană
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Dec 2021   •   12:06

Anunțul vine după Casa Albă a precizat încă de miercuri că preşedintele Biden se va consulta cu liderii a nouă ţări est-europene membre ale NATO, printre care şi România, după dialogul neconcludent de marți cu omologul său rus, Vladimir Putin și în contextul temerilor privind o invazie rusă în Ucraina.

Joe Biden va avea o discuţie telefonică cu "liderii Grupului celor Nouă de la Bucureşti, alcătuit din aliaţi NATO de pe flancul estic, pentru a le face rezumatul întrevederii cu preşedintele Putin, pentru a le asculta opiniile cu privire la situaţia actuală de securitate şi pentru a sublinia angajamentul Statelor Unite faţă de securitatea transatlantică", se arată în comunicatul oficial.

Grupul celor Nouă de la Bucureşti include Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

În prealabil, Biden și-a programat o discuție cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care solicită ajutorul Statelor Unite pentru a evita invadarea țării sale de către Rusia.

Tensiunile şi presiunile diplomatice cresc, în timp ce Washingtonul şi aliaţii săi acuză Moscova că desfăşoară zeci de mii de soldaţi la frontiera cu Ucraina pentru a ataca ţara.

Biden a exclus o intervenţie militară în cazul unei invazii a Ucrainei însă a avertizat Moscova că o astfel de acțiune va atrage întărirea prezenţei americane pe teritoriile membrilor Alianţei Nord-Atlantice din Europa de Est.

La rândul său, liderul de la Kremlin a susținut dreptul Rusiei "de a-şi proteja securitatea", estimând că a lăsa NATO să se apropie de frontierele sale fără a reacţiona ar fi "criminal".

×
Subiecte în articol: Joe Biden Klaus Iohannis
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close