ACCIDENT ÎN MUNTENEGRU. Toate victimele au ajuns în România. Premierul Ponta a asistat la slujba religioasă care a avut loc pe aeroport

de O.P.    |    S.T.    |    D.D.    |    25 Iun 2013   •   23:06

România îşi plânge morţii. Cei 18 români care au pierit în accidentul de autocar din Muntenegru au ajuns în această seară acasă. În sicrie. Înaintea lor, cei 29 de supravieţuitori au fost trimişi spre România cu două avioane militare într-o misiune pentru viaţă fără precedent.

UPDATE-
Cea de-a treia aeronavă, cea care transportă sicriele cu românii decedaţi în accidentul din Muntenegru, a aterizat la Baza 90 Otopeni la ora 21.50.

O slujbă religioasă pentru cei decedaţi a avut loc la Baza 90, unde a sosit Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureşti.


Premierul Victor Ponta a fost prezent, marţi seară, la Baza Aeriană 90 Otopeni, alături de miniştrii Apărării şi de Externe.

Rudele victimelor au sosit la baza militară cu un autocar, pentru a asista la slujbă.

Trupurile neînsufleţite urmează să fie transportate la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) pentru a fi identificate, în prezenţa rudelor.


UPDATE -    Premierul Victor Ponta a ajuns la baza 90 Otopeni, unde va ateriza în scurt timp cea de-a treia aeronavă, cea care va aduce trupurile românilor morţi în accidentului din Muntenegru.

UPDATE -  
Cea de-a doua aeronavă care transportă cetăţenii români răniţi în accidentul din Muntenegru a aterizat, la ora 20.50, la Baza 90 Otopeni.

Cel de-al doilea avion militar - Hercules - transportă cei 18 pacienţi care sunt stabilizaţi din punct de vedere medical.

La Baza 90 sunt pregătite pentru a prelua răniţii cinci ambulanţe pentru transport de victime multiple, cu câte patru tărgi şi două ambulanţe cu medic.

Expertize genetice pentru identificarea românilor decedaţi în accidentul din Muntenegru


UPDATE -
Al treilea avion, cel în care se află trupurile persoanelor decedate în accidentul din Muntenegru, a decolat din Muntenegru.

Ministrul Apărării: Identificarea victimelor, continuată cu ajutorul a doi medici legişti din Muntenegru

UPDATE - 
A doua aeronavă care va transporta restul pacienţilor răniţi în accidentul din Muntenegru va ateriza în România la ora 20.30, a anunţat ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu.

Raed Arafat , secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, a precizat că cea de-a doua aeronavă va transporta 18 răniţi, a căror stare este mai puţin gravă.

Potrivit lui Raed Arafat, trei dintre românii răniţi sunt în stare extrem de gravă, aflându-se în comă.UPDATE -
Prima dintre aeronavele Forţelor Aeriene care asigură transportul cetăţenilor români implicaţi în accidentul din Muntenegru a ajuns, în jurul orei 17.50, la Baza 90 Otopeni.

La bordul primei aeronave militare care a asigurat transportul spre ţară al cetăţenilor români de la Podgorica s-au aflat 11 victime ale accidentului din Muntenegru.
 
Cu acest avion - Spartan - au fost transportaţi răniţii în stare gravă, aeronava fiind dotată asemenea unei clinici de terapie intensivă, potrivit ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, aflat la Baza 90, informează Mediafax.

Dintre răniţii aduşi, şase vor fi transportaţi la Spitalul Floreasca, patru - la Universitar, unul la Elias şi unul la Bagdasar-Arseni, acesta având fractură la coloană.

La Elias va fi dusă o româncă neimplicată în accidentul cu autocarul, aceasta fiind victimă a unui alt accident produs tot în Muntenegru.

Accident rutier în Otopeni. Circulaţie îngreunată pe traseul ambulanţelor care transportă răniţii din accidentul produs în Muntenegru


UPDATE
- Rudele persoanelor decedate în accidentul din Muntenegru au fost chemate la IML pentru identificarea cadavrelor. Numai şase dintre cele 19 persoane decedate au fost identificate.

Slujbă religioasă pentru românii decedaţi în accidentul din Muntenegru


UPDATE
- Operaţiunea de salvare a răniţilor din Muntenegru merge conform planului. Primul avion, la bărdul căruia se află 11 răniţi, a decolat din Muntenegru. MAE a pregătit ambulanţele pentru răniţi.

Prima dintre aeronavele Forţelor Aeriene care asigură transportul spre ţară al cetăţenilor români implicaţi în accidentul din Muntenegru urmează să ajungă în jurul orei 17.30, la Flotila 90 Transport Aerian din Otopeni.


UPDATE- Primul avion cu românii răniţi în Muntenegru are motoarele pornite la această oră. La bord, se află pacienţii aflaţi în starea cea mai gravă.

Avionul este echipat cu aparatură de terapie intensivă, iar la bord se află 11 medici şi 11 asistenţi SMURD.

UPDATE
: Potrivit ultimelor informaţii, primul avion militar va porni spre România având la bord un număr de 12 pacienţi.

UPDATE: Secretarul de Stat, Raed Arafat, a declarat corespondentului Antena 3, Sonia Simionov, că primii transportaţi sunt pacienţii de laTerapie Intensivă, dar care nu sunt ventilaţi mecanic.UPDATE: Primul pacient a fost urcat deja în ambulanţă, urmând să fie transportat către aeroport, iar mai apoi urcat în avionul militar. Operaţiunea este coordonată de medicul Raed Arafat.

VEZI ÎN VIDEO REPARTIZAREA PE SPITALE
:


UPDATE
: COMUNICAT MAE:
Celula de criză constituită la nivelul Ministerului Afacerilor Externe informează că, în urma stabilirii detaliilor privind repatrierea cetăţenilor români victime ale accidentului rutier din Muntenegru, în cursul acestei zile începând cu orele prânzului vor fi desfăşurate următoarele operaţiuni:

 • Primul avion militar va transporta, către România, cetăţenii români aflaţi în stare gravă (terapie intensivă);
 • Cel de al doilea avion militar va transporta pacienţii care sunt stabilizaţi din punct de vedere medical;
 • Ultima aeronavă militară va transporta corpurile neînsufleţite ale cetăţenilor români decedaţi, precum şi bunurile şi valorile personale ale acestora, care au putut fi recuperate de la locul gravului accident.
 • Vom reveni cu informaţii cu privire la orarul de zbor al celor trei aeronave.


  UPDATE
  : Mobilizare excepţională a autorităţilor române pentru repatrierea victimelor accidentului din Muntenegru. Medicii români şi echipajul SMURD au ajuns la spitalul din Podgorica, acolo unde au început deja pregătirile pacienţilor pentru repatriere.

  Pacienţii vor fi repatriaţi în cursul zilei de astăzi cu cele două avioane militare, puse la dispoziţie de MApN.  Toate pregătirile au fost făcute pentru ca răniţii să ajungă în siguranţă în ţară şi să fie internaţi în mai multe spitale din Capitală.  Vă reamintim că 29 de pasageri ai autocarului groazei au scăpat cu viaţă, însă cei mai mulţi sunt grav răniţi. Şapte dintre ei sunt încă internaţi la secţia de terapie intensivă iar medicii se luptă să le salveze viaţa.  De asemenea, astăzi vor fi repatriaţi şi cei 18 români care au murit în accident. Supravieţuitorii accidentului din Muntenegru vor fi aduşi în România cu avioane dotate cu aparatură medicală. Autorităţile au făcut toate pregătirile pentru a-i transporta în condiţii sigure pe cei 29 de răniţi. Secretarul de stat Raed Arafat va decide care dintre răniţi pot fi transportaţi primii în ţară. Cei cu răni grave vor rămâne sub supravegherea medicilor sârbi până când starea lor se va ameliora.

  Totodată, vor fi aduse şi trupurile neînsufleţite ale celor 18 români care şi-au pierdut viaţa în cumplitul accident. Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, s-a dus personal la Podgorica pentru a se implica în gestionarea situaţiei.

  Familiile victimelor vor fi ajutate de autorităţile române, care vor suporta toate cheltuielile pentru aducerea răniţilor acasă.

  Spitalele de urgenţă din Capitală sunt pregătite să primească răniţii. Cei 29 de români vor fi internaţi la spitalele Floreasca, Elias, Bagdasar Arseni şi Universitar.

  Parteneri
  x close