Antena 3 Actualitate Actorul Ion Besoiu a murit la 85 de ani

Actorul Ion Besoiu a murit la 85 de ani

18 Ian 2017   •   12:22
Actorul Ion Besoiu a murit la 85 de ani
Sursa foto: foto: Agerpres

Ion Besoiu a murit, miercuri, la Spitalul Fundeni din Capitală.  Actorul urma să împlinească 86 de ani la 11 martie.

Născut în 1931, Ion Besoiu a absolvit Academia de Teatru şi Muzică din Sibiu, oraşul său natal.

A debutat în 1957, iar în anii '70 a jucat în serialul Toate pânzele sus, în regia lui Mircea Mureşan, în care i-a avut ca parteneri pe actorii Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin.

Timp de 16 ani, Ion Bsesoiu a jucat pe scena Teatrului "Radu Stanca", din Sibiu, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul "Lucia Sturza Bulandra" şi a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru.

Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloşca, în "Procesul lui Horia" (1967), Serebreakov, în "Unchiul Vanea" (1983), Polonius, în "Hamlet" (1985), Oronte, în "Mizantropul" (1989), Corifeu, în "Antigona" (1993), Ferapont, în "Trei surori" (1995), Senecus, în "Caligula" (1996), şi Muhoiarov Ivan Matveevici, în "Oblomov" (2003).

Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu sunt: "Furtuna", "Neamul Şoimărestilor", "Haiducii", "Răscoala", "Mihai Viteazul", "Ciprian Porumbescu", "Păcală", "Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii", "Ultima noapte de dragoste", "Lumini şi umbre".

În 2001, a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Sibiu, iar pe 19 martie 2001, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, preşedintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de cavaler, subliniind contribuţia lui Besoiu la „dezvoltarea artei teatrale româneşti, prin prestigioasa şi remarcabila sa activitate de actor, director de teatru şi pedagog.”

În 2002, a primit Premiul de excelenţă al Cinematografiei Române.

În ceea ce privește colaborarea sa cu Securitatea, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că actorul Ion Besoiu nu a fost colaborator, după ce a fost respinsă definitiv o cerere a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Instanţa supremă a respins recursul CNSAS şi a menţinut o decizie de necolaborare dată în noiembrie 2012 de Curtea de Apel Bucureşti.

Cel mai popular rol al lui Ion Besoiu a fost, probabil, cel al marinarului Anton Lupan, căpitanul corabiei din serialul "Toate pânzele sus", realizat după romanul lui Radu Tudoran.

×
Subiecte în articol: actor film teatru Ion Besoiu

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close