Antena 3 Actualitate Al doilea torţionar acuzat de genocid. Fostul comandant de la Periprava, Ion Ficior, acuzat de 103 crime

Al doilea torţionar acuzat de genocid. Fostul comandant de la Periprava, Ion Ficior, acuzat de 103 crime

18 Sep 2013   •   11:09

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER)  a anunţat astăzi numele unui nou torţionar. Este vorba despre Ion Ficior, fost comandant al centrului de detenţie Periprava.

IICCMER solicită Parchetului ICCJ începerea urmăririi penale a lui Ion Ficior pentru genocid.

 Ion Ficior este acuzat de 103 crime.

Interviu cu torţionarul Ion Ficior: Ar fi trebuit să fac mai mult decât am făcut

"Instititul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începerea urmăririi penale împotriva lui Ion Ficior, fost comandant al Coloniei de muncă de la Periprava, pentru genocid", a declarat, miercuri, preşedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru.

Acesta a declarat că în urma investigaţiilor făcute de reprezentanţii institutului au fost identificate mai multe probe ce indică faptul că, în perioada în care colonelul Ion Ficior (85 de ani) a îndeplinit funcţia de comandant al Coloniei de muncă de la Periprava, respectiv în perioada 1958-1963, deţinuţii politici au fost supuşi unui regim de detenţie extrem de dur, fiind înfometaţi şi bătuţi.

Ion Ficior a introdus la Colonia de muncă Periprava un regim de detenţie abuziv, represiv, discretionar împotriva deţinuţilor politici, consideraţi atunci o ameninţare la adresa noului regim, a mai spus Muraru.

„Periprava era un infern”. Mărturiile impresionante ale unei victime a torţionarului Ion Ficior

Institutul a strâns  documente care arată că în perioada în care la conducerea Coloniei de muncă Periprava a fost Ion Ficior au murit 103 deţinuţi, toţi condamnaţi pentru delicte politice, probele fiind transmise Parchetului.

IICMER a identificat peste 50 de supravieţuitori ai Coloniei de muncă de la Periprava, fiind luate mărturii de la 21 foşti deţinuţi politici.

"Decesele înregistrate în timpul mandatului colonelului Ion Ficior definesc regimul de detenţie instituit de acesta şi reprezintă premisele instituirii regimului de exterminare a deţinuţilor politici", a mai spus Muraru.


×

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close