Antena 3 CNN Actualitate Alertă de gripă aviară! Al doilea focar a fost depistat tot în Maramureș

Alertă de gripă aviară! Al doilea focar a fost depistat tot în Maramureș

Autorităţile sunt în continuare în alertă după ce un nou focar de gripă aviară a fost confirmat în Maramureş. Asta la doar câteva zile după ce virusul a apărut prima oară la noi în ţară în acelaşi judeţ.

Alertă de gripă aviară! Al doilea focar a fost depistat tot în Maramureș
Sursa foto: Foto: Agerpres
19 Ian 2020   •   09:09

Atât prima fermă afectată, cât şi cealaltă s-ar afla pe aceeaşi platformă şi ar folosi acelaşi mijloc de transport al dejecţiilor. Centrul Local de Combatere a Bolilor Maramureş a restricţionat accesul la toate cele 9 ferme din localitate.

Specialiştii spun că virusul H5N8 nu prezintă un pericol pentru oameni, dar recunosc că acesta poate suferi mutaţii.

”În seara zilei de 17 ianuarie a fost confirmat un focar secundar de gripă aviară, cu acelaşi subtip (H5N8), la o altă fermă comercială de găini ouătoare, situată pe aceeaşi platformă unde a fost diagnosticat focarul primar (14.01.2020). Din ancheta epidemiologică, efectuată de către D.S.V.S.A. Maramureş, a rezultat că între cele două ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând acelaşi mijloc de transport al dejecţiilor. În aceeaşi seară, la solicitarea D.S.V.S.A. Maramureş, s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor (C.L.C.B.) Maramureş sub coordonarea domnului prefect al judeţului, în calitate de preşedinte”, au transmis autoritățile sanitare.

Autorităţile au înăsprit deja controalele în punctele vamale din nordul şi vestul ţării şi verifică produsele aduse din Polonia şi Ungaria, cei mai mari furnizori pentru România.

×
Subiecte în articol: gripa aviara
Parteneri
Când cade Crăciunul și Revelionul în 2023
x close