Antena 3 CNN Actualitate Alertă de vreme extremă. Directorul ANM: 'Furtunile violente continuă până pe 24 iunie'

Alertă de vreme extremă. Directorul ANM: 'Furtunile violente continuă până pe 24 iunie'

Jumătate din țară este sub cod portocaliu până marți dimineață la ora 3 și în mai toate zonele a plouat torențial. Apele au făcut prăpăd în Slobozia, au inundat străzile și au doborât copaci în mai multe zone, după ce au căzut 85 l/mp în doar câteva zeci de minute.

Alertă de vreme extremă. Directorul ANM: 'Furtunile violente continuă până pe 24 iunie'
Sursa foto: Foto: pexels.com
15 Iun 2020   •   20:12

În Argeș, apa a pătruns în casele oamenilor. În Severin, viitura a fost la un pas să ia mașinile oamenilor.

Într-o comună de lângă Timișoara, acoperișurile au fost măturate de vântul puternic, iar o fetiță de 11 ani a fost la un pas să fie prinsă sub dărâmături.

În Bihor, un copil de patru ani a murit după ce a fost luat de viitură.

”Este o lună iunie deosebit de severă din punct de vedere al fenomenelor meteorologicice extreme destul de specifice acestei perioade de instabilitate atmosferică accentuată. Luni iunie foarte bogate în precipitații am mai înregistrat, cel mai recent în 2010, cu o cantitate medie de precipitații de 133 l/mp. La acest moment, pentru prima jumătate a lunii iunie, discutăm doar despre 52,4 l/mp față de o normă climatologică de 84 l/mp.”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM.

Directorul ANM a precizat că fenomene extreme din punct de vedere al intensității și violenței s-au înmulțit în ultimele două săptămâni, mai ales pe arii restrânse și a dat exemplul Sloboziei, unde au fost înregistrate și 126 l/mp. 

Vremea a devenit tot mai severă în ultimii ani, iar fenomenele extrem sunt tot mai dese

”Până acum, în doar cinci zile au fost emise 20 de coduri roșii, respectiv 170 de coduri portocalii de la începutul lunii. De la începutul anului, s-au emis 1.458 de avertizări nowcasting pentru vreme extremă. În 2012, în tot anul am avut doar 1.535.”, a explicat Elena Mateescu.

Vremea va prezenta instabilitate accentuată cel puțin până în 24 iunie

Până mâine dimineață, la ora 3, este în vigoare avertizarea de cod portocaliu pentru aproape toată țara. 

Directorul ANM a precizat că este în strânsă colaborare cu autoritățile pentru evitarea dezastrelor cauzate de vreme. Mai mult decât atât, mesajele de cod portocaliu și roșu sunt transmise și prin sistemul de avertizare a populației RO-Alert.

Luna iulie va aduce temperaturi în creștere în medie cu 6-7 grade față de luna iunie și precipitații apropiate de normal. ANM urmează să transmită zilele viitoare o prognoză mai detaliată.

Alerte de vreme extremă. Furtunile continuă până pe 24 iunie

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close